Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın öğretmen atamasına ilişkin verdiği müjdenin ardından Milli Eğitim Bakanlığı  45 bin yeni öğretmen atama takvimi ile branş bazında kontenjan dağılımını ilan etti. 

İlan edilen branş kontenjanında en fazla atama yapılacak ilk 5 alana şu kontejan ayrıldı: Sınıf öğretmenliği için 7 bin 878 kontenjan, rehberlik alanına 3 bin 604, okul öncesi öğretmenliği 3 bin 269, ilköğretim matematik 2 bin 656, din kültürü ve ahlâk bilgisi alanı için 2 bin 604 

Dün itibarıyla başlayan öğretmen atama takvimine göre adaylar, ön başvuru ve sözlü sınav merkezi tercihlerini 1 Nisan 2023 tarihine kadar yapabilecek. 

Öğretmenlerin aklında soru işareti oluşturan en önemli nokta ise mülakatta eleme olacak mı? sorusu oluyor. Geçmiş yıllarda yapılan mülakatlarda güvenlik soruşturması uygulaması yapıldığı için elenen adaylar olabiliyordu. Ancak geçtiğimiz Eylül ayında gerçekleşen 20 bin öğretmen alımı için gerçekleştirilen mülakatlarda öğretmenlerin kendilerini ifade etme şekillerine bakıldı ve herhangi bir eleme yapılmadı. Adaylar, KPSS'den aldıkları puanlar ile tercihlerini yaptılar. Tercih sonuçlarının ardından ataması gerçekleşen öğretmenlerin güvenlik soruşturmaları ve arşiv araştırmaları ise atandıkları ilin valiliği tarafından yapıldı. 

2023 yılı 45 bin yeni öğretmen ataması için yapılacak mülakatlarda da herhangi bir eleme yapılmayacak. Ataması gerçekleşen öğretmenlerin güvenlik soruşturmaları tıpkı önceki atamada olduğu gibi atandıkların illerin valiliği tarafından yapılacak.

7-16 Nisan 2023 tarihleri arasında gerçekleştirilecek sözlü sınavda sorulacak sorular adaylar tarafından merak ediliyor.

Geçmiş yıllarda yapılan sözlü sınavlarda sorulan sorular güncel kısım hariç benzer şekilde çıkıyor.

MEB tarafından yapılan sözleşmeli öğretmen sözlü sınavlarında adaylara yöneltilen bazı sorular şu şekilde;

1-) Japonya‘da atom bombası atılan şehirler?

 Hiroşima ve Nagasaki

2-) İşitsel materyallerin eğitimde kullanımını açıklayınız ve örnek veriniz.

Öğrenmelerin hem daha çabuk hem de daha kalıcı izli olmasını sağlar. Eğitim ve öğretim etkinliklerinin daha verimli olmasını sağlar. Öğrenmeyi kolaylaştırır ve somutlaştırır. Laf kalabalığını önler. Bilgilerin sunuluşunda ve akışında düzen sağlar. Kullanımı kolaydır ve araçlar ucuzdur. RADYO: Derste bilgilerin anında yayınlanmasını ve dinlenilmesini sağlar. TEYP, KASET ve CD: Öğrencilerin kendi konuşmalarını dinleyip değerlendirmesini ve dersler için hazırlanmış kaset d’lerin sınıf ortamında dinlenmesini sağlar.

3-) Taksonomiye göre bilişsel alan basamakları hangileridir? -BİLGİ: Öğrenci kendine öğretilen bilgiyi hiç değiştirmeden söyler, yazar, gösterir veya hatırlarsa bilgi düzeyindedir. -KAVRAMA: Öğrenci verilenlerden yola çıkarak öncesinde olanlarla sonrasında olabilecekleri tahmin eder. -UYGULAMA: Öğrenci bilgiyi gerçek hayatta kullanıyor veya verilenlerden yola çıkarak problem çözebiliyorsa bu düzeydedir. -ANALİZ: Öğrenci bütün halindeki bilgiyi mantıklı parçalara ayırabiliyorsa bu düzeydedir. -SENTEZ: Öğrenci parçaları birleştirerek özgün bir bütün oluşturabiliyorsa bu düzeydedir. -DEĞERLENDİRME: Öğrenci ölçüt kullanarak yorum yaparsa, eleştiri getirirse veya yargıda bulunursa bu düzeydedir.

4-) İstanbul’daki 3.köprünün ismi?

Yavuz Sultan Selim Köprüsü

5-) Öğretmen arkadaşlarınıza nasıl model olursunuz?

Belli hedeflere sahip olurum. Pozitif tutum içinde olurum. Mizah anlayışına sahip olurum. İstikrarlı ve ilham verici olurum. Öğrencilerimin ihtiyaçlarına uyum sağlayarak öğretmen arkadaşlarıma örnek olurum. İşimden keyif alırım. Tavsiye almaktan çekinmem. Kalıpları kırmayı bilirim. Amacımın bilincinde olurum. Velilerimle iletişim halinde olurum. 6-) Sınıf tekrarı getiren durumlar nelerdir? Devamsızlık ve başarısızlık.

7-) Otokratik öğretmen tanımı?

Esasici, baskıcı, kural koyucu, cezalandırıcı, disiplin düşkünü, geleneksel, planlı…

8-) Akıllı tahta ile projeksiyonun farkı nedir?

Projeksiyon cihazı bilgisayardan aldığı görüntüleri tahta yüzeyine yansıtır. Akıllı tahta yüzeyindeki dokunmayı algılar ve bu şekilde tahta yüzeyi interaktif bir bilgisayar ekranına dönüştürülmüş olur.

9-) Ergin olmamış çocuk üzerinde anne babanın sahip olduğu hak nedir?

Velayet hakkı.

10-) Bilgisayar destekli öğretimin faydaları ve zararları nelerdir?

FAYDALARI: Bilgiye hızla ulaşmayı, kolay veri aktarımını, zamandan tasarrufu, sözlerle anlatılamayan olayları anlatmayı ve bazı konuların eğitici oyun oynatılarak daha zevkli bir şekilde işlenilmesini sağlar. Öğrencilerin bireysel yeteneklerini ortaya çıkarır. Eğitimde ezberciliğin önüne geçer. Tüm dünyadaki öğrencilerin aynı bilgilere ulaşmasını sağlar. Kendi kendine öğrenmeyi mümkün kılar. ZARARLARI: Kişilerarası iletişimi engeller. İlginin başka yönlere kaymasına sebep olur. Yanlış bilgilere de ulaşmaya neden olabilir. Zamanı kötü yönlerde harcamaya neden olabilir. Depolanan bilgilerin kaybolma olasılığı olduğu için istenmeyen sonuçlar doğurabilir. Sağlık sorunlarına neden olabilme ihtimali vardır. Küçük bir elektrik kesintisinde bile ders bölünebilir.

11-) Japonya’nın yaptığı ve İkinci Dünya Savaşı’nın seyrini değiştiren baskın hangisidir? Pearl Harbor Baskını (1941)

12-) İlk Türk Beylikleri nelerdir? Saltukoğulları, Mengücekoğulları, Danişmentoğulları, Artukoğulları, Çaka Beyliği

13-) Öğrenmeyi öğrenme hangi düşünme tekniğidir? Aktif Öğrenme.

14-) Kapadokya hangi iki volkanik dağ arasındadır?

Doğuda Erciyes Volkanından, batıda Karacadağ-Karadağ Volkanı arasındadır.

15-)’ Öğretmenlik mesleği duygulardan arındırılamaz’ cümlesi ne anlatmaktadır?

Öğretmenlik tıpkı tiyatro sahnesi gibi aynı dekor aynı öğretmen aynı ses tonu aynı konu bu şekilde olamaz. Öğrenciler bana şunu öğrettiniz öğretmenim diye dönmüyorlar. Bir duygu verebildiyseniz ona dönüyorlar. Öğretmen öğrencide bilgiyi değil, duyguyu bırakır. Öğrencilere sevgiyle bakabilmeli ve güven duygusu aşılamalıyız.

16-) Yazıyı icat eden ilk çağ uygarlığı?

Sümerlerdir.

17-) Öğrencinin gönüllü olarak öğrenmeye ayırdığı zamanın Carroll’un okulda öğrenme modelinin hangi ögesi ile ilgisi vardır?

Sebat-Sabır.

18-) İlk defa girdiğiniz bir sınıfta öğrencilere nasıl yaklaşırsınız?

Anlayışlı, sevgi dolu, öğrencilerini ve işini seven aynı zamanda önemseyen disiplinli biri olduğumu hissettiririm. Öğretmen olduğum için mutlu olduğumu, öğretmekten heyecan duyduğumu ve öğrencilerimle birlikte zaman geçirmekten keyif aldığımı onlara hissettiririm. Gülümser, gür bir sesle öğrencileri selamlar ve bakışlarımla sınıfı ısıtırım. Güzel giyinir ve bakımlı olurum. Güven verir ve onlara güvenirim. Kendimi tanıtır ve öğrencilerimi tanımaya gayret ederim. Yıl içinde nasıl bir yol izleyeceğimizi, ders işleme şeklimi ve derse ait müfredata çocukların nasıl bakması gerektiğini ilk derste anlatırım.

19-) Çoklu zeka kuramına göre sınıf içinde kullanılabilecek araç ve gereçler?

Oyun, makale, şiir, hikaye, zaman çizelgesi, karikatür, yapboz, video, slayt, beyin fırtınası, proje çalışması, belgesel, deney…

20-) Kitabı Bahriye kimin eseridir?

Piri Reis

1-) Aritmetik ortalamanın tanımı?

Ölçüm sonuçların (puanların) tamamının toplanarak ölçüm sayısına (toplam öğrenci sayısına) bölünmesi ile elde edilen değerdir. Grubun başarı düzeyi, öğrencilerin öğrenme düzeyi, öğrencilerin ortalama başarı düzeyi hakkında bilgi verir. Öğrencilerin (grubun) bir derste (veya testte) başarısının en düşük veya en yüksek olduğu bilgisi aritmetik ortalamaya bakılarak öğrenilir. Mod ve medyana göre daha fazla bilgi verir. Tüm ölçümler hesaplanmaya katıldığı için; en istikrarlı ve güçlü vasat ölçüleridir. Aritmetik ortalamanın dezavantajı ise; aşırı uç değerlerden etkilenerek puan dağılımında tam gerçekçi bir sonuç vermez.

,2-) Dünya ralli şampiyonasına katılan kadın yarışmacı?

Burcu Çetinkaya

3-) Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine göre öğretmene düşen sorumluluklar nelerdir?

Her öğrenci tek ve biriciktir anlayışıyla çocukların bireysel farkları dikkate alınmalı çocukların farklı alanlara ilgileri olabileceği unutulmamalı. İlgisi ve yeteneği olan alan desteklenmeli, diğer alanları ise geliştirilmelidir. Örneğin, görsel mantıksal zeka alanını geliştirmek için çocuklarla hafıza kartları oyunları, 7 farkı bul bulmacaları vs yapılabilir.

4-) Bulunduğunuz yerde teknolojik imkanlar kısıtlı ise nasıl bir yol izlersiniz?

Böyle bir durumda okul müdürüm ve değerli meslektaşlarım ile görüşerek okul ve çevre arasında ilişkileri kuvvetlendirmeye çalışırdık. Gerekli yetki ve mercilerden destek isteyerek öğrencilerimizin en kısa sürede teknolojik imkanlara kavuşmasını sağlamak için çalışmaar yürütürdük. Öğrencilerimizin teknolojik imkanlara kavuşana kadar da görev ve sorumluluklar üstlenerek öğrencilerimizin madur olmamaları için elimizden gelen her şeyi yapardım.

5-) Örgün eğitim nedir?

1. Formal Eğitim a) Örgün Eğitim b) Yaygın Eğitim 2. İnformal Eğitim Örgün Eğitim: Belli bir yaş grubundaki bireylere millî eğitimin amaçları doğrultusunda hazırlanmış eğitim programlarıyla okul çatısı altında, düzenli bir biçimde aşamalı ve kademeli olarak yapılan eğitimdir. Okul öncesi İlkokul Ortaokul Ortaöğretim (Lise) Yükseköğretim (Üniversite)

6-) 2019’da UNESCO yaratıcı şehirler ağına giren ilimiz hangisidir?

2019 UNESCO "Yaratıcı Şehirler Ağı’na Afyonkarahisar

7-) Zararlı alışkanlıkları yok etmek için hangi teknolojik cihazlardan yararlanırsınız?

Akıllı tahtadan bilinçlendirmek için konu ile ilgili görsel ve videolar izletilebilir. Ayrıca wc lere duman sensörü koymak sigara için caydırıcı olabilir. Okul çevresi ve bahçede kamera olması da kullanımı azaltabilir.

8-) Şans başarısı en düşük olan test yöntemi hangisidir?

Yazılı Yoklamalar: Soru sayısı düşüktür. Bu yüzden Kapsam Geçerliliği ve Duyarlılık düşüktür. Şans başarısı yoktur, kopya riski düşüktür. Üst düzey düşünme becerilerini geliştirir. Sözlü yoklamalar: Sorular öğrenci tarafından konuşularak cevaplanır, sorular önceden hazırlanmalıdır. Şans başarısı yoktur, kopya şansı yoktur. Duyarlılık ve kapsam geçerliliği düşüktür. Doğru yanlış maddeleri: Duyarlılık ve kapsam geçerliliği yüksektir. Şans başarısı :%50 dir. İlkokulun ilk yıllarında tavsiye edilmez nedeni yanlış öğrenmeye sebep olabileceği için. Her soru bir bilgiyi ölçmelidir. Kısa yanıtlı maddeler: Cevabın bir cümle ya da kelime ile açıklandığı maddelerdir. Şans başarısı yoktur. Alt düzey (ezber) bilişsel becerileri ölçmede etkilidir. Çoktan seçmeli testler: Hazırlanması zordur ve uzmanlık ister, puanlanması kolaydır. Cevap anahtarı örüntülü olmamalıdır. Geçerlilik ve güvenirliliği en yüksek test türüdür. Şans başarısını düşürmek için şık sayısı artırılmalıdır. Eşleştirme maddeleri: Cevap seçenek sayısı, soru öncüllerinden fazla olmalıdır. Şans başarısı vardır. Çağdaş ölçme araçları: Yapılandırılmış grid (Izgara): Görsel ve sözel düşünmeye katkısı vardır. Şans başarısı çok düşüktür. Sorunun cevabı kutucuklardadır. Tanılayıcı dallanmış ağaç: Birbiriyle ilişkisi olan D/Y maddelerinden oluşur. Öğrencinin karşısına çıkacak soru bir önceki soruya verdiği yanıta bağlıdır. Kelime ilişkilendirme testi: Anahtar kavram verilir, öğrenci aklına gelen kavram ile ilgili bilgileri söyler. Portfolyo (Ürün seçgi dosyası): Öğrencilerin bir dönemdeki ya da yıldaki ürünlerinin koleksiyonudur. Süreçteki gelişimlerini gözlemlememizi sağlar.

9-) Radyo ve televizyon denetleme yayın izni verme yetkisi olan kurum nedir?

RTÜK

10-) Sınıf duvarlarının renklerinin öğrenciler üzerinde etkisi nedir?

Renkler öğrencinin fiziksel ve davranışsal durumunu etkilemekte ve güdülemeyi artırmaktadır.Okul öncesi dönemde renkler çocukların hayal gücüne katkı sağlamktadır. Nefes alışımız, kan basıncınaa, nabız, kas etkinliği, renklerle değişebilmektedir. Renklerin dilinde açık mavi gevşetici ve rahatlatıcı, koyusu uyancı, kırmızı heyecan verici ve kışkırtıcı, gerilim yaratıcı olarak görülmektedir. Okul öncesi ve ilkokullarda duvarlar pembe, üst kademelerde mavi veya yeişl, sanat sınıflarında kırmızı, bireysel öğretim sınıflarında sarı, bilgisayar sınıfları gri ya da bej olmalıdır.(Sınıf yönetimi ders notundan alınarak yazıldı) 3-6 yaş grubundaki çocuklar, parlak renklerin çekimine kapılırlar. Renklerin parlaklığı ve yoğunluğu yalnızca dikkatlerini çekmek için etkili olabilir; fazla uyarması öğrenmelerine katkı sağlamaz. Daha sıcak parlak renkler hem onların enerjilerini bütünleyici olur hem de gerginliklerini, kaygılarını, fazla heyecanlarını azaltarak öğrenmelerine de katkı sağlar. Anaokullarındaki sınıflarda çok parlak sarılar, kırmızılar yerine açık somon rengi, açık sarı veya açık şeftali rengi kullanılabilir. İlköğretime geldiğinde bu yaş grubundaki çocukların okul ortamında dikkat ve konsantrasyonlarının artmasına daha fazla ihtiyaçları vardır. Bejler ya da mavinin biraz daha fazla olduğu yeşiller bu yaş gruplarının sınıflarında uygun. Sınıflarda öğretmenlerin ve çocukların bakacağı duvarların diğer yan duvarlardan farklı olması önemli. Çocuklar ergenliğe girdikleri andan itibaren sıcak renklerden soğuk renklere geçiş yaparlar. Hala turuncu hayatlarında olsa da maviler ve yeşiller daha fazla tercih edilir. Mavi ve yeşil olgunlaşmanın, sakinliğin rengidir. (Makaleden alınmıştır)

11-) Teknolojiyi sınıf ortamında nasıl kullanırsınız?

Teknoloji ile öğrenmeler desteklenerek daha fazla duyu organına hitap edebiliriz. Öğrendiklerini video, şarkı vb. şekilde destekleyerek hem öğrenmelerin kalıcılığını artırırız hem de öğrencileri eğlenceli bir şekilde derse etkin katılımını sağlar. Eba yoluyla diğer meslektaşlarla öğrenilen konu hakkında paylaşımlarda bulunulabilir, öğretmenler bilgilerin toplanmasını ve raporlaştırılmasını sağlar, e portfolyo aracılıgıyla öğrencilerin sürece katkıları kayıt altında tutulabilir, anında bilgiye ulaşmamızı sağlar, öğrencilere farklı öğrenme fırsatları sunarak kendi hızlarında ilerlemesine katkıda bulunabilecek yöntemler kullanmasını sağlar, projeksiyonlar yoluyla görseller yansıtılarak öğrencilerin görme duyu organını işe katmaları sağlanabilir, mikroskoplarla çocukların etkin katılımları sağlanabilir, benzetim yöntemi kullanılarak çocukların birincil elden deneyim yaşamaları sağlanabilir vb.

12-) Öğrencinin başarı düzeyini artırmada kullanılan yöntemler?

Öğrencinin başarısı artırmak için öncelikle öğrencinin başarısız olduğu yönleri fark edilmeli ve nedeni araştırılmalıdır. Aile ile işbirliği yaparak ailenin desteği alınmalı, çocuğun bildiklerinden başlanarak ve bildiklerini pekiştirerek öğrencinin sürece istekli şekilde katılımı desteklenmelidir. Farklı öğretim yöntem ve teknikleri kullanılmalı, öğrencilerin sürece dahil olmaları daha çok yaparak ve yaşarak yapabilecekleri öğrendiklerini hayatlarına transfer edebilecekleri etkinliklere daha fazla yer verilmelidir, öğrencinin eksik olduğu konularda öğretmen ek öğretim etkinlikleri yaparak öğrenci başarısını artırmaya katkıda bulunabilir.

13-) Öğretmenin yüksek lisans ve doktora yapmalarının faydaları nelerdir?

Bilimsel bilgi her zaman değişime açıktır ve sürekli olarak gelişir. Öğretmen bir mum gibidir etrafını bildikleri ile aydınlatır. Öğretmenin sürekli kendini geliştirmesini ve yetiştirmesini, farklı bilgiler öğrenmesini, bildiği bilgilerini pekiştirmesini sağlar. Öğretmen yüksek lisans ya da doktora programında bir araştırmacı görevi üstlenir ve yeni bilgiler keşfeder. Bu programlar öğretmenin üretmesine, bir konu da uzmanlaşmasına katkıda bulunur.

14-) Bilgisayar kullanmak bilgisayar biliyorum demek değildir cümlesini açıklayınız.

Bilgi ve teknolojileri çok gelişmiştir ve birçok özelliği vardır. Bilgisayarın tam olarak özelliklerini bilmeden de bilgisayarı kullanmak tam anlamıyla mümkün değildir.

15-) Türkiye’nin en büyük yüz ölçümüne sahip kara sınır komşusu hangi ülkedir?

En uzun kara sınırımız Suriye’dir. (1939 Hatay’ın anavatana katılması ). En kısa kara sınırımız ise Nahçıvan’dır En eski kara sınırımız İran iledir. (Bu sınır Kasr-ı Şirin antlaşmasıyla çizilmiştir.) Yunanistanla olan sınırlarımızın bir bölümünü doğal koşullar karşılıyor. (Meriç nehri) Suriye Sınırı 877 Km- İran Sınırı 454 Km- Irak Sınırı 331 Km- Ermenistan Sınırı 325 Km- Gürcistan Sınırı 276 Km- Bulgaristan Sınırı 269 Km- Yunanistan Sınırı 203 Km- Nahçıvan Sınırı 18 Km Türkiye’nin Sınır Kapıları Yunanistan:İpsala, Uzunköprü, Pazarkule Bulgaristan:Kapıkule, Hamzabeyli,Dereköy Gürcistan:Sarp, Türkgözü, Aktaş Ermenistan:Akyaka Azerbaycan:Dilucu İran:Gürbulak, Kapıkö, Esendere Irak:Habur Suriye:Nusaybin, Ceylanpınar, Akçakale, Mürşitpınar, Karkamış, Öncüpınar, Cilvegözü, Yayladağı, Zeytin Dalı Türkiye’nin ticaret hacminde sınırlar önemli bir yer tutar. En önemli sınır kapıları ve bulundukları ülkeler şunlardır:Yunanistan ile İpsala, Bulgaristan ile Kapıkule, Gürcistan ile Sarp, Ermenistan ile Akkaya, Nahçıvan ile Dilucu, İran ile Gürbulak, Irak ile Habur, Suriye ile Cilvegözü ve Ceylanpınar En Son açılan sınır kapımız Zeytin Dalı Gümrük Kapısı'dır. Türkiye'nin en işlek sınır kapısı Kapıkule'dir.

16-) Pop şarkısı sevmeyen birinin son zamanlarda duyduğu şarkıyı ezbere bildiğini fark etmesi hangi öğrenme türüne girer?

Gizil öğrenme

17-) Öğrencilerinize bir belgesel izlemelerini söylediniz ama hepsinin durumu el vermiyor. Bu durumda nasıl bir yol izlersiniz?

Günlük eğitim-öğretim programıma izlemelerini istediğim belgeseli ekleyerek bütün öğrencilerimin aynı anda izlemelerini sağlayarak fırsat ve imkan eşitliği oluştururum, öğrencilerimle daha sonrasında tartışma yaparak süreç hakkında geri bildirim elde ederim.

18-) Optik, Uzay Bilimleri, … vb. gibi fen alanlarını içeren lisedeki bilim dalı? Fiziğin alt alanları şöyledir:Mekanik, Elektromanyetizma, Optik, Nükleer fizik, Termodinamik, Atom ve molekül fiziği, Yüksek enerji ve plazma fiziği, Katıhal fiziği

19-) Nöbetçi öğretmen uygulamasının sebepleri?

Okulda oluşabilecek aksaklıkları giderebilmek ve bu aksaklıklar çıkmadan önlem alabilmek amacıyla uygulanır. • Teneffüslerde görev alanında bulunmak öğrencilerin arasında dolaşmak ve ders zili çaldığında öğrencilerin sınıflarına girmelerini sağlamak • Nöbetçi öğretmen olarak teneffüs ve öğle aralarında öğrencilerin kontrolünü sağlamak.Öğrencileri katlardan kantine ve okul bahçesine indirmek.Okul dışına çıkmalarını önlemek için tedbir almak • Nöbetçi öğretmen olarak, öğretmen zili çaldıktan sonra öğretmenleri derse davet etmek, göreve gelmeyen öğretmenleri ve dersleri boş geçen sınıfları tespit etmek ve idareye bilgi vermek • Ders bitiminde okuldaki öğrencilerin güvenli çıkışlarını sağlamak • Beklenmedik olaylar karşısında gerekli önlemleri almak, durumu okul yönetimine bildirmek vb şeklindedir.

20-) Lise matematik dersinde öğrenciniz basit hesap makinası kullanmak isterse tepkiniz ne olur?

Son zamanlarda bilgisayar ve hesap makinelerine dayalı tüm teknolojilerin eğitim alanında kullanılması hızla artmakta, bu araçların birçoğundan yararlanma ise tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin eğitimlerinde sürekli yaygınlaşmaktadır.Örneğin, Fransa, Polonya, İsviçre gibi ülkeler mezunlarının girdikleri yükseköğretime geçiş sınavlarında hesap makinelerine izin vermektedirler. Nitekim dünyada yaşanan değişimlere ve gelişmelere paralel olarak Türkiye’de yenilenen ilk ve ortaöğretim matematik öğretimi programlarında teknolojinin(bilgisayar ve hesap makinesi gibi) matematikle entegrasyonuna izin verilmeli bunun yanı sıra öğrencilerin sayısal verilerde pratik kazanabilecekleri etkinliklerle de öğrencilerin gelişimine katkıda bulunulmalıdır.

Öğretmen adaylarının girecekleri sözlü sınavda oldukça sakin olması, sorulara kendinden emin bir şekilde cevap vermesi bekleniyor.

Peki, atamalarda hangi illere ağırlık verilecek?

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketinin yaralarının hızla sarılabilmesi için öğretmenlerin büyük bir kısmı afet bölgesine atanacak.

Konuya ilişkin en net açıklama bugün Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'den geldi.

Bakan Özer,  ''Buradaki eğitim öğretimin normalleşmesiyle ilgili geçen hafta Sayın Cumhurbaşkanımız son yılların tek seferde en yüksek öğretmen ataması müjdesini verdi. 45 bin öğretmen... Süreci başlattık. İnşallah, bu öğretmenlerin de büyük bir kısmını öğretmen ihtiyaçlarımızı karşılamak, burayı tekrar ayağa kaldırmak için değerlendireceğiz.'' dedi.

45 bin yeni öğretmen atamasında en fazla kontanjan alacak ilin Şanlıurfa olması bekleniyor. Şanlıurfa'yı Şırnak ve Diyarbakır ve İstanbul takip ediyor.