İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, ekonomik şartların yakın zamanda iyileşmeyeceğini ve normalleşme sürecinin hemen gerçekleşmeyeceğini belirtti. Aran, bankaların bu süreçte çeşitli bedeller ödemeye devam edeceğini de vurguladı.
Aran, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan (TCMB) ilk faiz indiriminin Kasım ayında 250 baz puan seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini söyledi. Ayrıca, 2025 boyunca ekonomik zorlukların azalarak devam edeceğini öngördüğünü ifade etti. Aran, "Fiyat istikrarının sağlanması ve enflasyonun düşürülmesi için gerekli bedel ödenecek. Bu sürecin bir parçası olarak bankalar da bedel ödeyecek ve aktif kalitesinde bir bozulma yaşanacak. Bu yıl net faiz marjındaki bozulma, gelecek yıl aktif kalitesindeki bozulma ile devam edecek" dedi.
Aktif kalitesindeki bozulmanın Temmuz ayında net bir şekilde ortaya çıktığını belirten Aran, bu durumun daha çok bireysel kredilerde görüldüğünü, ancak ticari kredilerde de bozulma belirtilerinin başladığını ifade etti.
Kredi kartı borçlarında artışa da dikkat çeken Aran, sektör genelinde donuk alacakların 30 Haziran itibarıyla 216,5 milyar lira olduğunu ve bunun 147,9 milyar lirasının ticari, 68,8 milyar lirasının ise bireysel kredilerden kaynaklandığını belirtti. Aran, bireysel kredilerdeki 31,2 milyar liralık donuk alacağın kredi kartlarından geldiğini ve yıl başında bu rakamın 15 milyar lira olduğunu ekledi.
Bankaların net faiz marjının ciddi baskı altında olduğunu söyleyen Aran, "Özkaynak kârlılığımız düşüyor. Eğer enflasyon muhasebesi yapabilseydik, birçok banka zarar açıklıyor olabilirdi. Ancak enflasyon muhasebesi olmadığı için kârlı görünüyor" dedi.
Aran, yıl sonunda enflasyonun %42, 2025'te ise %20 seviyelerinde olmasını beklediğini ifade etti. Ayrıca, hane halkının beklentilerinin de 2025 yılı içerisinde Merkez Bankası'nın piyasa katılımcıları anketi beklentisine yaklaşacağını düşündüğünü belirtti. TCMB'nin Kasım ayında 250 baz puanlık ilk faiz indirimine başlamasını bekleyen Aran, bu beklentisinin nedenini, Ekim ayında enflasyonun politika faizinin altına inmesi olarak açıkladı.
Yıl sonu dolar/TL kuru tahminini ise 38 lira olarak veren Aran, olağanüstü bir risk gerçekleşmez ve liraya olan güven devam ederse, Merkez Bankası'nın mevcut duruşunu sürdürebileceğini söyledi.
Aran ayrıca, bankaların fiyat istikrarı ve enflasyonla mücadele amacıyla getirilen düzenlemelere uyum sağladığını belirtti. Bankaların şu anda en büyük beklentisinin, BDDK tarafından risk ağırlıklı varlık düzenlemelerinde bir gelişme yaşanması olduğunu söyledi. Kur korumalı mevduatın (KKM) bakiyesinin 51,6 milyar dolara düştüğünü ifade eden Aran, yıl sonunda bu rakamın 20 milyar dolara inmesini beklediklerini ve böylece TL ağırlıklı bir mevduat yapısının öne çıkacağını belirtti.