Nişantaşı Üniversitesi'nde 20'ye yakın araştırma görevlisinin işten çıkarılmasına karşı çıkan akademisyenler de işten çıkarıldı. 

Nişantaşı Üniversitesi sosyoloji bölümünde araştırma görevlisi olan Ekinsu Devrim Danış da işten çıkarılanlar arasında. 

Pazartesi günü 'eşit işe eşit ücret' talebiyle dilekçe verenlerin de aralarında bulunduğu 20'ye yakın kişinin işine son verildiğini hatırlatan Ekinsu Devrim Danış, bugünkü işten çıkarmalarla bu sayının 30'a yaklaştığını ifade etti.

İşten çıkarıldığını bugün okula gittiğinde giriş kartının basmamasından ve mailinin iptal olmasından anladığını söyleyen Devrim Danış ilk olarak işten çıkarılmaların nasıl başladığını şu sözlerle anlattı;

"Genel bir cezalandırma ve süpürme operasyonu"
"Nişantaşı Üniversitesi'nde zaten çok uzun zamandır ağır çalışma ortamında çalışıyoruz. Mobbing, işte 'tuvalate nöbetleşe gidin, sürekli masanızın başında durun' gibi yönetici amirlerden sürekli bu şekilde bir mobbinge maruz kalıyorduk. Bunun dışında ayrıca YÖK kanununa göre devlet üniversitesinde çalışan akademisyenlerle ücretimizin eşitlenmesi gerekiyordu. Buna dair dilekçe yazıp göndermiştik ilgili birimlere. Bu da bardağı taşıran son damla oldu galiba. 'Genel bir cezalandırma ve süpürme operasyonu' diyebiliriz bu olanlara. Yani 'ben seni istediğim gibi işten çıkarırım, istediğim gibi angarya iş de yaptırırım. İş tanımının dışındaki işleri de sana yaptırırım. Sesini çıkarma' tutumuna karşı biz sesimizi çıkardığımız için bu durumdayız. İşten çıkarıldığımı kartım basmadığında ve mailim iptal olduğunda anladım. Peşimizde güvenlik görevlisi ile içeri alıp eşyalarımızı toplamamızı istediler." 

"Ne tazminat ne de SGK'dan işsizlik yardımı alabileceğiz"
Pazartesi günü işten çıkarılan akademisyenlere destek olan ve kendisi gibi bugün işten çıkarılan akademisyenlerin İş Kanunu'nun 25. maddesinin ikinci bendine göre çıkarıldığını söyleyen Devrim Danış, bu nedenle tazminat ve işsizlik maaşı alamayacaklarını ifade ederek şöyle devam etti;

"4 senedir burada çalışıyordum, ben de çıkarıldım bugün. Pazartesi günü başladı bu olay. Araştırma görevlilerini teker teker aradılar bir arabulucu eşliğinde. Haklarımızdan feragat ettiğimize dair bir şeyler imzalatmaya çalıştılar. Bu hukuksuz işten çıkarmaları reddettiğimizi söylediğimiz için rektör yardımcısı üzerimize yürüdü. Zaten görüntüleri görmüşsünüzdür. 'Lanlu, lunlu' konuşarak 'Akademi bu, eğitim bu kabul edeceksiniz' gibi konuştu bizimle. O gün desteğe gelen 5 kişi de bugün işten çıkarıldı. Hatta biz 25/2'den çıkarıldık yani işverene hakaret. Üstümüze yürümesine rağmen bizi buradan çıkardılar. Ne tazminat alabildik ne de SGK'dan işsizlik yardımı alabileceğiz.

'"Onlara da size bir miktar verelim, atıyorum 30 bin lira, bunu kabul ederseniz,   performans düşüklüğünden çıkaralım. Eğer kabul etmezseniz tazminatınızı da vermeyeceğiz. 25/2'den çıkaracağız' diye tehdit edildiler . Dolayısıyla onlar da 25/2'den çıkarılabilmiş olabilirler." 

Nişantaşı Üniversitesi'nden açıklama
Nişantaşı Üniversitesi de kamuoyuna yansıyan haberlerin ardından sosyal medya hesabından bir basın açıklaması yayınladı. 4857 sayılı İş Kanunu ve YÖK Kanunu'na uygun şekilde hukuki bir süreç yönetildiğini savunan açıklama şöyle; 

"Hakkımızı sonuna kadar arayacağız"
"Hepimiz dava açacağız. Hakkımızı sonuna kadar arayacağız. Ayrıca eğitimin bu denli niteliksizleştirildiği bu vakıf üniversitelerindeki bu anlayışın da son bulması için mücadelemizi sürdüreceğiz. Yani bütün vakıf üniversitelerinde aşağı yukarı benzer çalışma koşulları, benzer dayatma ve mobbingler sürüyor çünkü. Toplamda 30'a yakın akademisyen çıkarıldı."

Rektör Yardımcısı akademisyenlere parmak sallayarak bağırdı
Nişantaşı Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Ünal, asistanları işten çıkarma kararlarını protesto eden ve asistanlara destek veren bazı akademisyenlere parmak sallayarak bağırmıştı. Olayın videosu dün sosyal medya platformlarında paylaşıldı.