HaberTürk yazarı  Nagehan Alçı, uzman öğretmen ve baş öğretmen kariyer basamakları sınavına öğretmenlerin ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun tepki göstermesine ilişkin olarak, "Bunca gürültünün neden koptuğunu anlamakta zorlandığını" söyledi.

Alçı, "Öğretmenlere sınav yapılamaz mı?" başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı:

"Bu getirilen kanunun amacı tüm öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmek değil. Elbette gönül bunu ister ve bu yapılmalıdır ancak öğretmenlerimizin tamamının özlük haklarının iyileştirilmesi için hükümet maaşlara zam yapar, hakları yeniden düzenler vs… Böyle bir hedef için elbette sınav gerekmez. Halbuki mevcut öğretmenlik kanunu öğretmenlerin istedikleri takdirde tıpkı üniversitelerde akademik kariyer yapmak gibi öğretmenlik kariyeri yapmalarının yolunu açıyor. Bu da elbette bir sınava tabi olmalı. Öte yandan yüksek lisans ve doktorayı teşvik etmek için bu derecelere sahip olanları sınavdan muaf tutarak öğretmenleri eğitimlerine devam etmeye teşvik ediyor.

Kamuoyundaki tartışmalara bakıyorum, eğitim verilsin ama sınav olmasın deniyor. Sevgili okurlar, eğitimin takibi yapılmazsa o eğitimin verilip verilmediğini nasıl ölçebilirsiniz?

Türkiye’de lisansüstü eğitim yapmış öğretmen oranı birçok gelişmiş ülkeye kıyasla hala oldukça düşük. Esasen bu kanunun temel amacı bu oranı artırmak, öğretmenleri lisansüstüne teşvik etmekti. Yani sınav olmadan yüksek lisanslı 10 yıllık öğretmenler uzman, doktoralı 20 yıllık öğretmenler de başöğretmen olsun…"