Habertürk yazarı Nagehan Alçı, “A’dan Z’ye vaka- hasta meselesi” başlıklı bir yazı kaleme aldı.

Nagehan Alçı bugünkü yazısında, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Her vaka hasta değildir” açıklamasını ele aldı. Koca’nın açıklamalarından sonra gerçek vaka sayısının ne kadar olduğu merak konusu olurken, Sağlık Bakanlığı’ndan Alçı’ya açıklama yapıldı.

Alçı yazısında, “Açıklanan günlük hasta sayısının aşağı yukarı 8 katı vaka var diyebiliriz” ifadelerini kullandı.

Nagehan Alçı’nın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“Türkiye’de giderek artan sayılarda taramalar yapılıyor. Riskli gruplar içinden tesadüfi kişiler seçiliyor ve test yapılıyor.

Mesela havaalanlarında yurt dışından gelenler, oto sanayi bölgesi gibi trafiği çok olan yerler, testi pozitif çıkanların yakın çevresi ve futbolcular gibi gruplarda sık sık rastgele testler yapılıyor.

İşte semptomsuz olanlar yani vaka diye etiketlenip temmuz sonundan beri kamuoyu ile rakam olarak paylaşılmayanlar bunlarmış.

Her gün ‘hasta’ kategorisinde verilen sayı en az bir semptomu olup testi pozitif çıkanlara tekabül ediyor.

Vaka ise tarama sonucu tesadüfen pozitif çıkan ama kendisinde bir belirti bulunmayanlar…

Peki önceden neden vaka açıklanırken şimdi sadece hasta açıklanıyor? Kabaca vaka-hasta oranı nedir? Bunu da bakanlığa sordum.

HASTA SAYISININ 8 KATI VAKA VAR

Aldığım yanıt şu:

‘Pandeminin başlangıcında test sayımız yalnızca 3000-3500 kadardı, zamanla artırdık. Bakın Nagehan Hanım mayıs ayında günlük 40 bin teste ancak çıkmıştık. Zaten tarama uygulaması sonra devreye girdi. Yani vaka sayısı verirken de sadece belirtisi olanlara test yapılabiliyordu. Bugün ise günlük yaklaşık 120 bin test yapılıyor. Bunun önemli bir kısmı tarama testi. Amaç bunu günde 200 bine çıkarmak.’

Vaka-hasta oranı ile ilgili de şu bilgiyi aldım:

Uluslararası literatürde kabaca 10 kişiden 1’i hasta, 1’i ağır hasta, 8’i semptomsuz vaka diye oranlanıyormuş. Yani açıklanan günlük hasta sayısının aşağı yukarı 8 katı vaka var diyebiliriz.”