Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in Türk-İş ve Hak-İş heyetleri ile yaptığı toplantının ardından toplu iş sözleşmesi görüşmeleri için yeni bir süreç başlamış durumda. Taraflar, müzakereler kapsamında kalan maddeleri görüşmek üzere TÜHİS'in ev sahipliğinde bu hafta yeniden bir araya geliyor ve sürecin 15 gün içinde tamamlanması bekleniyor. İşçi tarafı, brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi ve bütün ücretlere yüzde 15 refah payı eklenmesi konusundaki ısrarını sürdürürken, TÜHİS'in ilk teklifi 11 bin 500 lira düzeyinde bulunuyor.

Enerji Bakanı Bayraktar'dan açıklama: Mayıs ayında elektrik ve gaz fiyatlarına zam gelecek mi? Enerji Bakanı Bayraktar'dan açıklama: Mayıs ayında elektrik ve gaz fiyatlarına zam gelecek mi?

Ayrıca, belediye ve il özel idare şirketlerinde çalışanlar da dahil olmak üzere tüm kamu işçilerine ilave tediye (ikramiye) talep ediliyor. İşçilerin aldığı brüt maaş üzerinden 52 günlük tediye hesaplanıyor ve bu yıl için ilave tediyeler en düşük 2 bin 168 lira, en yüksek ise 8 bin 233 lira olarak veriliyor.

Toplu sözleşme ikramiyesi konusunda taraflar ise uzlaşmaya vardı. Sendika üyesi olan kamu görevlileri için yapılan toplu sözleşme ikramiyesi, yılda dört defa, yani ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödeniyor. Bu ikramiyelerin amacı, sendika üyesi olan kamu görevlilerinden kesilen toplu sözleşme ikramiyelerinin işveren tarafından kesilmesini sağlamaktır ve bu yıl için ödenen tutar 400 liraya çıkmış durumda.

Kamu işçilerine yönelik 2023 toplu iş sözleşmeleri çerçeve protokolü, memurların toplu sözleşmesi başta olmak üzere özel sektörde imzalanacak toplu iş sözleşmelerinin çerçevelerini belirleyecektir. Ağustos ayında memurlar ve memur emeklilerinin önümüzdeki 2 yıl (2024-2025) boyunca alacakları 8 ayrı zam oranı ile mali ve sosyal haklardaki iyileştirmeler karara bağlanacaktır.