Ülkemizde mülakat denince ilk akla gelen torpildir. "Ankara'da dayın varsa bu iş tamamdır." sözünü hemen hepimiz duymuşuzdur. Listelerin hazırlanıp mülakat yerlerine gönderildiği, mutlaka bunlar olmalı denildiği, olmazsa olmazların olduğu dönemlere hepimiz şahitlik ettik...

Seçim dönemlerinde mülakat harici, küçük şehirlerde listelerin havada uçuştuğu dönemlere de şahitlik ettik... "Para var huzur var." "parayı veren düdüğü çalar." misali parayı veren kadroyu alıyordu geçmişte... Mülakat yok, bilgi arayan yok yalnızca para vardı geçmişte...

Şimdi, mülakat var torpil yok, parayla kadro satan yok ama iftira atan çok..! Neymiş iktidar partisi üyeleri mülakatı geçiyor, diğerleri mülakattan geçemiyormuş. Atanan binlerce öğretmenin hepsi iktidar mensubu, atanamayanlar ise muhalif partilerdenmiş... Bu iftiralarda bulunanlar atanan 30 bin öğretmenle irtibata geçip, hangi parti mensubu olduklarını sormuş ve çıkan sonucu ilan etmişler gibi sonuç cümleleri kuran bu sığ bir düşüncenin temsilcileridir...

İnsafınız kurusun..! 

Şahsım olarak tanıdığım, bildiğim ve iktidar partisiyle hiç alakası olmayan birçok atanan öğretmen var. Kendi halinde hiçbir yerle alakası olmayan, vatanını milletini seven savunan insanlar var. Öğretmenleri, öğretmen olmuş birini siyasileştirmek doğru mudur? Sınıfta tarafsız olan bir öğretmeni öğrencinin gözünde taraflı hale getirmek doğru mudur?..

Öğretmeni yalnızca birinin tarafıymış gibi göstermek adalete sığar mı? Geçmişte yaptığınız bir yanlışı, şimdi bir yere yamamaya çalışmak hak mıdır?

Tüm öğretmenleri siyasileşmiş gibi gösterip öğrencileri de bölmeye çalışmak doğru mudur? Ne yaptığınızın farkında mısınız? Aklınızı başınıza alın, hiçbir öğretmeni siyasileştiremezsiniz ve siyasi bir argüman haline dönüştüremezsiniz..! 

Her mülakatın kriterleri vardır. Öncelik sıralaması vardır... 

Kişinin bilgi birikimi, duruşu, konuşma becerisi, konuyu yorumlama vb. birçok başlıkta değerlendirilir. Hangi partinin üyesi olduğuna bakılmaz..!

Sınavdan 80 almış ama mülakatı geçememiş. Geçemeyebilir. Mülakattan kalmasının yegâne sebebinin "siyasi" olması kadar ahmakça bir iftira olabilir mi? Böyle bir şey mümkün olabilir mi?

Bir kişinin sınavdan iyi puan alması kişinin mülakattan geçmesi anlamına gelmez efendiler..! Aynı kişi mülakattan çeşitli kriterlerden dolayı uygun görülmeyebilir. Bundan daha doğal bir şey olabilir mi? 

Özel şirketlerde üst düzey alımlarda başvuru yapanların hemen hepsi belli bir düzeyde olan kişiler. Ve onların arasında şirket prensiplerine en uygun olanları tercih edilir. Şimdi denilebilir mi ki, şirket üst düzey alımlarda torpil yaptı..! Mümkün müdür? Bir şirket asla kendi menfaatine olmayanı almaz, alamaz..! 

Çünkü şirket kontrol mekanizmasını aldığı üst düzey personele bırakır. Burada torpil mümkün müdür? 

Dolayısıyla devlet kurumları da alımlarda kendi kriterleri çerçevesinde alım yapar. Buna torpil yapıldı denmez, kriterlerine uyanı aldı denilir.

Vesselam

Hamza KILIÇASLAN