Avrupa ülkelerinin Rus motorin alamaması sebebiyle, Türkiye'nin Rusya'dan gerçekleştirdiği motorin ithalatı son yılların en yüksek seviyesine ulaştı. Mart ayında, Türkiye Rusya'dan 10 milyon varil motorin ithal etti. Bu durum, yaklaşık 7 yılın en yüksek seviyesine çıkan Rus motorin ithalatında etkili oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsmailağa Cemaati lideri Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı

Bu artışın nedeni olarak Avrupa Birliği'nin Şubat ayında Rus rafine petrol ürünlerine yönelik yaptırımları genişletmesi gösterilmektedir. Yaptırımların etkisiyle Türkiye'nin Rusya'dan motorin ithalatı Mart ayında Şubat ayına göre yüzde 50 oranında artış gösterdi. Günlük motorin ithalatı ise 300 bin varili aştı.

Facts Global Energy Rafine Ürünler Danışmanlığı Lideri Eugene Lindell, Türkiye'nin bu durumdan en büyük faydayı sağlayan ülke olduğunu belirtti. Aynı zamanda, Rusya'nın bu ürünler için daha fazla pazar şansı bulduğunu ifade etti.

RUS PETROLÜ İSKONTOLU

Bloomberg'ın derlediği verilere göre, Rus petrol ürünleri Batı Avrupa piyasasına kıyasla daha düşük fiyatlarla sunuluyor. FOB Karadeniz fiyatlaması, Rusya kaynaklı petrol ürünleri için varil başına 89 dolar seviyesindeyken, Batı Akdeniz fiyatlaması 108 dolar seviyesinde bulunuyor. İlginç bir şekilde, Rus ürünlerinin daha uygun fiyatlı olmasına rağmen, Türkiye'deki yurt içi piyasalarda perakende fiyatlar Batı Akdeniz fiyatlamaları dikkate alınarak belirleniyor.