Rusya'dan flaş Türkiye açıklaması: "Yakın komşu uzak akrabadan iyidir" Rusya'dan flaş Türkiye açıklaması: "Yakın komşu uzak akrabadan iyidir"

Bugün Moskova'da Türkiye, Rusya, İran ve Suriye'nin dışişleri bakanlarının katıldığı kritik toplantı sonuçlandı. Toplatıya  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ve İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan katıldı.

645b7baa4e3fe11420ea70c3

Türkiye-Suriye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yol haritası hazılanacak

Rusya Dışişleri Bakanlığından toplantı ile ilgili yapılan açıklamada  "BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 sayılı Kararı ve Astana Formatının resmi kararları uyarınca Suriye'nin egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve her türlü terörizmle mücadeleye yönelik bağlılık yeniden teyit edildi. Suriyelilerin vatanlarına gönüllü ve güvenli bir şekilde dönmesi de dahil olmak üzere Suriye'ye uluslararası yardımın genişletilmesi gerektiğinin altı çizildi. "Bakanlar ayrıca dışişleri bakan yardımcılarına, savunma bakanları ve istihbarat birimlerinin çalışmalarıyla koordineli olarak Türkiye-Suriye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için yol haritası hazırlanması talimatı verilmesi konusunda mutabık kaldı" dendi.

645b7b9f4e3fe11420ea70bf

Mevlüt Çavuşoğlu, yaptığı açıklamada "Moskova'da düzenlenen Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısında, terörle mücadelede işbirliği, geri dönüşlerin altyapısının işbirliği içinde sağlanması siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık." diye konuştu.

Çavuşoğlu ve Rus Dışişleri Bakanı Lavrov arasında gerçekleşen birebir görüşme ile ilgili Mevlüt Çavuşoğlu, "Suriye konulu Dörtlü Dışişleri Bakanları toplantısı öncesi Rus mevkidaşım Lavrov'la, Suriye, Ukrayna ve Kafkasya’daki gelişmeler ile Tahıl Anlaşmasını ele aldık" dedi.

Çavuşoğlu, İranlı mevkidaşı ile yaptığı görüşme ile ilgili de "İran Dışişleri Bakanı kardeşim Hüseyin ile görüşmemizde Suriye, üst düzey ziyaretler, ekonomik ve enerji işbirliğimiz gündemimizdeydi." dedi.