Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında yapılması planlanan görüşme az önce başladı. Türkiye saati ile 14:00'da başlayan görüşmede Ukrayna'daki gelişmeler masaya yatırılıyor.

Bakanlar ikili görüşme ile ortak basın toplantısı düzenleyerek basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un açıklamalarından satır başları şöyle oldu:

"Türkiye'nin Ukrayna konusundaki dengeli tutumu bizim için çok önemli. Ankara'nın Montrö sözleşmesi kapsamındaki yükümlülüklerini gerçekleştirmesi getirmesi bizim için çok önemli.

Ukrayna dışında diğer konular hakkında da görüş alışverişimiz olacak. İkili gündemimiz çok yoğun. Türkiye'deki 9. işbirliği konseyinin gündemini ve tarihlerini görüşeceğiz."


Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Lavrov'la görüşmesinden sonra şu sözleri kaydetti:

"Davetiniz için sizlere çok teşekkür etmek istiyorum. Birçok sınamalarla karşı karşıya kaldığımız bir dönemde bu ziyareti gerçekleştiriyorum. Sınama ve zorlukların olduğu bir dönemde diplomasi daya büyük bir önem arz ediyor. Antalya'daki zirveye katıldığınız için bir kez daha teşekkür ediyorum.

Bugün görüşmelerde öncelikle Ukrayna krizi konusundaki düşüncelerimizi dile getireceğiz. Türkiye başından beri net bir tutum sergiledi. Net, dengeli hak ve hukuktan yana tavrını değiştirmedi. Her iki tarafla da ilişkileri iyi olan bir ülke olarak arabulucu ve kolaylaştırıcı rolümüzü sürdürüyoruz."

MONTRÖ SÖZLEŞMESİ

"Bu doğrultuda Montrö sözleşmesini tam olarak uygulayacağımızı açıkladık. 4 tane Rus gemisinin geçişi ile ilgili aldığınız kararı memnuniyetle karşıladık. Bugüne kadar ikili ilişkilerin yanı sıra birçok zor dosyada Rusya ile beraber çalıştık. Bu çalışmalarımız çerçevesinde oluşan güven sayesinde bugün bir masanın çevresindeyiz. Bu güvenden dolayı tekrar teşekkür ediyorum. İkili ilişkilerimizin kapsamı çok geniş."