Rusya Merkez Bankası tarafından Mayıs 2017’de kurulan Mir ödeme sistemi, işleyişi Visa ve Mastercard sistemlerine benzeyen elektronik para transferi için kullanılıyor. Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, geçen hafta Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yapmıştı.  Rusya üzerinde küresel finansal baskıyı artırmak için Mir ödeme sistemi ülkeler tarafından askıya alınıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'nın ödeme sistemi Mir'le ilgili Türkiye'ye yönelik yaptırım tehdidine ilişkin yaptığı açıklamanın ardından Mir ödeme sistemi araştırma konusu oldu. Peki, Mir kart ödeme sitemi nedir, mir kart ne demek? Mir kart Türkiye’de geçerli mi, kapandı mı?

MİR KART ÖDEME SİSTEMİ NEDİR, MİR KART NE DEMEK?

Mir ödeme sistemi, Mayıs 2017’de Rusya Merkez Bankası tarafından ulusal ödeme sistemi olarak kuruldu.

Çoğunlukla Rusya merkezli şirketler tarafından kabul gören Mir ödeme sistemi son yıllarda Rus ortaklı yabancı şirketler tarafından da kullanılmaya başlandı. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir ve Rusya Merkez Bankası’nın yüzde yüz iştirakidir


Sistem, 2016 yılında, birkaç Rus bankasının ABD merkezli Visa ve MasterCard tarafından onlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle hizmetleri reddedilmesinin ardından potansiyel elektronik ödeme bloklarının üstesinden gelmenin bir yolu olarak tasarlandı.

Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşın ardından çeşitli Rus bankalar MasterCard, Visa ve SWIFT gibi uluslararası ödeme sistemlerinden dışlanmış, Rusya ise kendi kurduğu Mir ve NSPK sistemleri ile uluslararası işlemlere devam etti.

MİR KART KAPANDI MI, HANGİ ÜLKELER KULLANIYOR?

ABD'nin Rusya'nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağa almasının ardından İş Bankası ve DenizBank uygulamayı askıya aldı. Amerikan Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi, geçen hafta Mir ödeme sistemini kullanan finansal kuruluşlara yaptırım uyarısı yapmıştı. Mir sisteminde, bu iki özel banka harici üç kamu bankası bulunuyor.


ABD ziyaretinin ardından New York’taki Türkevi’nde gazetecilerle bir araya gelen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, konuyla ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şunları söyledi:

"Bu kartlarla ilgili konuda en önemli nokta Mir Kart denilen olaydır. Bu Rusya ile bizim aramızda bir adımdı. Bu konu hakkında atacağımız adımların değerlendirmelerini ilgili arkadaşlarımızla yapıyoruz. Ona göre adımlarımızı inşallah yine atacağız. Alternatifimiz var tabii, o ayrı. Ama bütün dert, işte bu yaptırımların farklı versiyonları. Bunlar tabii gerçekten dostluğa falan yakışmıyor, ekonomik ilişkilerimizin düzenlenmesine yakışmıyor.

Dünya üzerinde şu anda Küba, Güney Kore, Türkiye, Vietnam ve bazı eski Sovyet ülkesi Mir sistemini kabul ediyor. Yakında İran dahil bir kaç ülkenin daha bu sistemi kullanmaya başlaması planlanıyor.

MİR KART TOPLANTISI NE OLDU?

Biz şimdi ister istemez ne yapacağız? Alternatifleri ne olabilir; bu alternatifler üzerinde ilgili bakan arkadaşlarım görüşmelerini yapıyorlar. Bu görüşmelerden sonra da İstanbul’da cuma günü (dün) inşallah bütün ilgili arkadaşlarımı toplayacağım. Onlarla bir toplantı yapıp, burada da nihai kararımızı vereceğiz."