Asgari ücret ile ilgili milyonlarca vatandaşı heyecanlandıran bir son dakika açıklaması geldi. Kasım ayı enflasyon verilerinin kamuoyu ile paylaşılması ile beraber asgari ücret zammına yönelik ipuçları da yavaş yavaş gelmeye başladı. Enflasyon rakamlarına göre asgari ücret hesaplamasını gerçekleştiren Vergi Uzmanı Muhammed Bayram, yapmış olduğu açıklamada çok önemli ifadeler kullandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyonu verilerini paylaştı. Buna göre enflasyon aylık bazda bakıldığında %2,88 oranında artış gösterirken, yıllık bazda bakıldığında ise %84,39 olarak gerçekleşti.

Türkiye istatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon verileri memur, emekli ve asgari ücretli vatandaşların maaşlarını oldukça yakından ilgilendiriyor. Enflasyon verilerine göre hesaplar yapıldığında asgari ücret 2023’te ne kadar olacak?


Uzmanlar, Enflasyon Verilerine Göre Hesaplama Yapıyor

Vergi Uzmanı Muhammed Bayram, CNN TÜRK ekranlarında yapmış olduğu açıklamada enflasyon verilerinin asgari ücret zammına yansımasını değerlendirdi.

Bayram, enflasyon verilerine göre canlı yayında hesaplama yaptı ve bayramın ifadeleri şu şekilde;

“Enflasyonda baz etkisinden dolayı bir düşüş meydana geldiğini görmekteyiz. Asgari ücrette tam olarak enflasyon verilerine göre bir belirleme yapılmıyor.

Asıl ücret, pazarlık masasından çıkıyor ve hükümet kanadından gelen ‘emekçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz’ açıklamalarından dolayı enflasyon verilerine göre bir fiyat artışı meydana geleceğini duyuyoruz.”

En Az %32’lik Bir Fark Görülüyor

2022 dönemi açısından bakıldığında %30’luk bir artış yapılmıştı ve o dönem içerisinde enflasyon %42 şeklinde gerçekleşti ancak %12’lik asgari ücretin bulunmadığı bir fark ortaya çıkıyor. Yine kasım ayı enflasyonu verileri %62.1 önceki dönemdeki enflasyon ise %42’ydi.


Böylece alınmayan 20 puanlık fark ile beraber asgari ücretli vatandaşın %32’lik bir farkı meydana geliyor. Geçen senenin kasım ayına oranla bakıldığında enflasyon %84, aralık ayına göre ise %62 olarak gerçekleşti.


Asgari Ücrette Psikolojik Sınır 8 Bin TL

%30 oranında bir artış yapılması durumunda 7150 TL, %40 oranında bir artış yapılması durumunda ise 7700 TL ve %45 oranında bir artış yapılması durumunda ise 7975 TL gibi bir rakamdan söz edilebilir. Burada ise Türk iş başkanından bir açıklama yapıldı ve kırmızı çizgilerinin ne olduğu açıklandı.