Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim beyannamesinde yurt dışından borçlanmaya güvenen emeklilere tam zamanlı çalışma hakkı verileceğini duyurdu. Bu hamle, Türkiye'den emekli aylığı alan ve Avrupa dahil Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi olan 35 ülkede yaşayan vatandaşların yurt dışında sigortalı olarak çalışmasını sağlayacak.

Bugün itibariyle Türkiye'den emekli olan Türk vatandaşlarının sayısı bir milyonu aştı. Daha önce Türkiye'ye kalıcı olarak dönmek, Türkiye'de emeklilik için bir gereklilikti. Bu zorunluluk zamanla gevşetilerek, ikamete dayalı sosyal güvenlik veya sosyal yardım almayan, yani çalışmayanlara bu aylıkların ödenmesine olanak sağlanmıştır.

Türkiye'de emekli olan bir kişi yurt dışında başka bir işte de çalışabilir. Ancak Türkiye'den borçlanarak emekli olan Türk vatandaşlarının başka bir ülkede çalışmadıklarını ve başka bir ülkede yaşıyorlarsa sosyal yardım almadıklarını kanıtlamaları gerekmektedir.

Yurt dışında geçirilen borçlanma süreleriyle yaşlılık veya malullük aylığı alma koşullarının karşılanıp karşılanmadığını Sosyal Güvenlik Kurumu inceler. Emeklinin yurt dışında çalışması, sosyal güvenceye veya ikamete dayalı yardıma tabi olması halinde ödemeleri kesilir.

Yeni düzenleme ile 5 aydan fazla yurt dışında bulunan emekli gurbetçilerden emekli maaşlarının kesilmemesi için katılım belgesi istenmeyecek.

ÇİFTE VATANDAŞLAR DA FAYDALANABİLİR

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları 3201 sayılı Kanun kapsamında borçlanarak emekli aylığı almak için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurabilirler. Yurt dışında sigortalı olarak çalışılan süreler, bu süreler arasında bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ve süreler için borçlanma yapılabilir. ev hanımı olarak geçirdi.

Çifte vatandaşlar da borçlanmadan yararlanabilir. Ödünç alınacak süreler için Türk vatandaşı olma şartı aranmakta olup, Türk vatandaşlığından ayrılanlar sadece 18 yaşından itibaren vatandaşlıktan çıktıkları süre için borçlanma yapabilirler.

ÇOCUK BAKIM VE BAKIM DÖNEMLERİ DAHİLDİR

Dolandırıcıların yeni yöntemi: Sahte ev ilanlarıyla kapora topluyorlar Dolandırıcıların yeni yöntemi: Sahte ev ilanlarıyla kapora topluyorlar

Yurt dışında sigortalı olarak çalışılan veya ilgili ülke mevzuatına göre çalışılmış kabul edilen süreler ödünç alınabilir. Kendi hesabına çalışma, çocuk yetiştirme, işsizlik ödeneği ve bakım süreleri nedeniyle zorunlu ve isteğe bağlı prim dönemleri için borçlanma yapılabilir. Ev hanımları, bekar veya evli fark etmeksizin sigortalı olarak çalışmadıkları süreler için borçlanabilmektedir.

Yurt dışında yaşayan binlerce Türk vatandaşı da bu kapsamda emeklilik başvurusunda bulunurken, konsolosluklarda da yoğun bir iş temposu devam ediyor. Türkiye'de SSK girişi olanlar daha düşük primle emeklilikten yararlanırken, 2019'da yapılan değişiklikle yurt dışından borçlanmaya ilişkin tüm dönemler artık Bağ-Kur kapsamında değerlendiriliyor.

Hükümet, yurt dışında yaşayan yaklaşık 7 milyon Türk vatandaşı ile Türkiye arasındaki bağları güçlendirecek yeni uygulamaları hayata geçirecek. Bunlar, yurt dışında yaşayan vatandaşlara hizmet sunan kamu kurumlarında çalışan, yurt dışında doğup büyüyen gençleride kapsayacak.