6 Şubat'ta Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7'lik ve Elbistan merkezli 7.6'lık iki büyük depremde 19 Şubat itibarıyla 40 bin üzerinde vatandaş hayatını kaybetti, binlerce vatandaş da evinden oldu. Deprem bölgelerinde yaşanan yıkımlar altyapı yatırımlarını zarara uğrattı. Bundan dolayı su şebekelerinde arızalar meydana geldi ve şebeke suyunun kalitesi konusunda bazı sorunlar ortaya çıktı. Aynı şekilde depremzedeler evlerine giremediği için sokakta veya parklarda kurulan çadır konteynır gibi geçici barınma unsurlarını sığındı.  Depremden etkilenen vatandaşlar, diğer illerdeki KYK öğrenci yurtlarına yerleştiriliyor. Bölgelerde çadır kentler ve konteynır kentler kuruluyor. Tatil bölgelerindeki otel, apart ve pansiyon gibi yerleşkelerde kalıyorlar.

Aynı şekilde depremden etkilenen 11 ile asayişin sağlanması için çevre illerden polis ve jandarma birliklerin sevki yanı sıra Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı komando birlikleri başta olmak üzere çeşitli branşlardan birlikler bölgeye intikal etti. Türk Silahlı Kuvvetlerinin unsurları bölgede asayiş ve kolluk kuvveti faaliyeti göstererek olası olumsuz durumlara karşı bölgeyi savunuyor.

Bir ilimizde eğitime kar engeli Bir ilimizde eğitime kar engeli

Yakın zamanlarda depremin yıkıcı etkisi Suriye'nin savaştan harap olmuş kuzeyinde de etkili olduğundan yeni bir göç dalgasının gelebileceğini iddia edenler olmuştu. Aynı şekilde bu göç dalgasının başladığını ve Suriye'nin kuzeyindeki deprem bölgelerinden Türkiye'nin başta depremden etkilenen güney bölgesi ve diğer bölgelere yasa dışı göç girişleri olduğu iddia edildi. Bu iddia üzerine Milli Savunma Bakanlığının resmi sosyal medya hesaplarından videolu ve yazılı açıklama yapıldı.

Yapılan açıklamada Suriye'nin kuzeyinden bir göç dalgasının olmadığı ve bununla ilgili Türk Silahlı Kuvvetlerinin sınırları müdafaa konusunda etkin mücadele ve faaliyette bulunduğu bildiriliyor. Videoda da Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve beraberindeki heyetin bölgeyi havadan ve fiilen ziyaret ettiği ve incelediği gözüküyor.

"Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan ve 11 ili etkileyen "asrın felaketi"nin hemen ardından "Depremde ağır hasar gören Hatay'a Suriyeli sığınmacı akını olduğu" ve "Sınırlardan kitle hâlinde geçişlerin yaşandığı" iddiaları özellikle sosyal medyadaki bazı hesaplar tarafından servis edilmeye başlandı.

Millî Savunma Bakanı Akar da beraberinde Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler ile sınır hattında karadan ve havadan incelemelerde bulundu, sınırın sıfır noktasındaki hudut karakollarında denetlemelerde bulundu.

İlk olarak Yayladağı Sınır Kapısı'na giden Bakan Akar buradaki faaliyetleri yerinde gördü. Kapıdaki gümrük muhafaza yetkililerine "Suriyeli sığınmacı" iddialarını hatırlatan Bakan Akar'a görevliler, "Buradan herhangi bir giriş yok. Aksine, kaldıkları yerler zarar gören Suriyelilerin topraklarına tek yönlü olarak kesin dönüşleri var." yanıtını verdi.

Bakan Akar daha sonra Şehit Sözleşmeli Er Mustafa Uygun Hudut Karakoluna geçerek inceleme ve denetlemelerde bulundu.

Hudut tekmili de alan Bakan Akar, faaliyetlere ilişkin brifingi dinledi, talimat verdi. Bakan Akar'ın "Sığınmacıların Türkiye'ye geçişlerinin arttığı" iddiasını hatırlatması üzerine hudut bölük komutanı ile hudut karakolu komutanı "Sorumluluk sahamızın tamamı termal kameralar, insansız hava araçları ile 7/24 esasıyla izlenmektedir. Hudutta bir hareketlilik yok. Şu anda herhangi bir geçiş teşebbüsü söz konusu değildir." ifadelerini kullandı.

Bakan Akar buradaki inceleme ve denetlemelerinin ardından sınır hattının sıfır noktasındaki 1100 rakımlı Denizgören Hudut Karakoluna geçti.
Karakola gelişinde ve gözetleme kulesinde hudut tekmili alan Bakan Akar, herhangi bir yasa dışı geçiş teşebbüsünün olup olmadığı sorusuna "Hayır" yanıtı almasının ardından, faaliyetlere ilişkin brifing aldı, talimat verdi." dendi.