Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk A Haber canlı yayınında uzaktan eğitimden, okulların açılacağı tarihe kadar birçok konuda son dakika açıklamalarında bulundu. Selçuk, özel okullarda okula gidilmeyen dönemin parasının geri ödenip, ödenmeyeceğinin MEB'in kontrolünde olmadığını söyledi. Selçuk, "Öğretmenlere para ödenmeye devam ediliyor. Konu hukukidir" dedi.

Okulların tatili ile ilgili kararı Sağlık Bakanı ve Bilim Kurulu'nun tavsiyeleri ile alacaklarını söyleyen Selçuk, "Şu an için net bir şey söylemek mümkün değil. Her türlü senaryoya hazırız" ifadelerini kullandı.

Selçuk öğrencilerin ödevlerinin EBa üstünden yapılabileceğini ifade ederken, bir yaptırım uygulanıp uygulanmayacapına dair çarpıcı ifadeler kullandı. İşte Bakan Selçuk'un A Haber canlı yayınındaki özel röportajından öne çıkanlar...

SON DAKİKA! OKULLARIN TATİLİ UZAYACAK MI?

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, okulların tatiline ilişkin yaptığı açıklamada, "Tatilin uzayıp uzamayacağı ile ilgili kararı MEB tek başına almıyor. Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığı ile irtibattayız. Kısa sürede belli olacak. Sağlık Bakanı ile bir görüşme yapılacak. Ve netleştirilecek. Belki dönem kapanacak. Biz bu olacak diye demiyoruz. Her şeye hazırız bunu söylüyoruz." dedi.

Bakan Selçuk okulların eğitime başlayabilmesi ile ilgili dikkat çeken bir açıklamada bulunarak, "Valilerimizin böyle bir yetkisi var. Bilim Kurulu tavsiyesi ile eğitimi başlatabilirler. YKS ile ilgili kararı Bilim Kurulu ve ÖSYM verecek." dedi.

YKS İNTERNETTEN YAPILABİLİR Mİ?

Bakan Selçuk milyonlarca öğrencinin kaderini belirleyecek olan YKS ile ilgili, "YKS gibi bir sınavı online olarak yapabilecek bir sistem dünyada yok. Uzaktan YKS olması söz konusu değil. İçerik değişebilir. Yüz yüze öğretilen konulardan sorular çıkacak. Bugünkü eğitimden konular dahil edilmeyecek. Yaz tatilinin iptal olup olmayacağı, tatilin iptal olup olmayacağı bilimsel verilere dayanır. Şu an için bir şey söyleyemeyiz." dedi.

"TÜRKSAT VE TRT DESTEK VERDİ"

Bakan Selçuk hazırlıkların kısa sürede yapıldığını ve bazı olumsuzlukların yaşanabileceğini ifade etti, "Bizim televizyon üzerinden eğitim yapmamızın amacı herkesin erişim sağlanması. EBA ile öğrenciler öğretmenleri ile istişare etme şansı da bulabilirler. Bizim altyapımızın dışında TÜRKSAT, TRT gibi altyapılar devreye girdi. Bizim altyapımız yüz binlerce öğrenciyi EBA'ya almamız mümkün değildi. Sorunları görüyoruz. Bizim için de, dünya için de yeni. Bir haftada bunları yaptık. Binlerce video çekip, çabanın içindeyiz. Kolay değil." diye konuştu.

EBA İLE İLGİLİ ALTIN BİLGİLER

EBA'yı değerlendiren Selçuk, "İnterneti çocuklara bırakalım diye toplumdan bir beklenti içindeyiz. Yoğun internet kullanımı sorunlar yaratabilir. Bir öğrenci televizyonda eğitimi kaçırdı. Tekrarını da kaçırdı. EBA'da her dersin tekrar izleyebileceği bir eklentisi var. Defalarca izleyebilir. 240 bin sorumuz var. Ciddi bir kütüphane bu." şeklinde konuştu.

Açıklamalarına devam eden Selçuk şu ifadeleri kullandı:

"Biz yüz yüze eğitimde de telafi yapacağız. Her halükarda belli fırsatları paketleyip telafi eğitimi yapacağız. Bizim eğitim takvimimizde 365 gün faaliyetler var. Çok sayıda içerik var. Her velimize bültenler gönderiyoruz. Bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Mail yoluyla yapıyoruz. Okullar açıkken fiziksel yolla veriyorduk. Şu an EBA'dan devam edeceğiz."

"Çocukların kitap okumasını çok önemsiyorum. Öğrencinin okuduğunu anlaması, tüm dersleri kolaylaştırıyor. Çocuğun kendi olgunluğunu, anlatımını da geliştiriyor. Hayat başarısında ders dışında ne yaptığı çok önemlidir."

ÖDEV YAPMAMANIN YAPTIRIMI OLACAK MI?

Bakan Ziya Selçuk EBA üzerinden ev ödevlerinin nasıl yapılacağını anlattı. Ödev yapmayanlara bir yaptırım olmayacağını söyleyen Selçuk, "Bizim EBA üzerinden ödev verme ve takip etme imkanımız var. Öğretmenlerimize özel bir link ile hatırlatma yaptık. Her bir öğretmenimiz ödevi nasıl verilir, ödev takibi nasıl yapılır gibi bir altyapımız söz konusu. Bizim çocuğun ödevini yapıyor mu, yapmıyor mu gibi bir derdimiz yok. Biz çocuğun öz gelişimini takip ediyoruz. Çocuğun sorumluluklarını bilmesini öneriyoruz. Öğrencilere biraz izin vermek lazım. Onlar için de yeni bir durum bu. Onlar da yeni yeni öğrenmeye çalışıyorlar. Bizim yeni modelimizde uzaktan öğretim standart bir hale geliyor. Yurt içi ve yurt dışından bir eğitim alarak kredilendirilmesi gelecek. Her şey normale döndüğünde de EBA ve TV'ler eğitim verecek." dedi.

ÖZEL OKULLARIN DURUMU NE OLACAK?

Özel okullarda okula gidilmeyen günlerin parasının verilip verilmeyeceğine dair açıklamada bulunan Selçuk, "Öğretmenlerin maaşları verilmeye devam ediliyor. Özel okulların fiili harcamaları sürüyor. MEB'in böyle bir yetkisi yok. Karar hukuki bir çerçevede olmalı." ifadelerini kullandı