Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, yüzde 22,48 enflasyon farkı ve toplu sözleşmede elde edilen yüzde 5’lik zammın üzerine yapılan ek zammı değerlendiği paylaşımda: “Yüzde %30,5’lik artış, ateşi bir miktar alır fakat közü söndürmeye yetmez” dedi.

Sosyal medya hesabı üzerinden yazılı bir açıklama yayınlayan Genel Başkan Ali Yalçın: “…Ek zam/ilave ödeme teklifimizin bütün kamu görevlilerine eşit yansıması için seyyanen olmasını istedik. Konu, hükümet tarafından gündeme alınmış ancak sadece yüzde 2,5’lik bir artış yapılmıştır!” ifadelerine yer vererek hükûmetin reel olarak ancak %2,5 oranında bir zam yaptığını vurguladı.

Ali Yalçın’ın, “Bu artış, ateşi bir miktar alır fakat közü söndürmeye yetmez.” sözü çok konuşulacağa benziyor.

Ali Yalçın, 2015 yılı Toplu Sözleşme Görüşmelerinde, Toplu sözleşme görüşmelerinin ertelenmesini isteyen konfederasyonlara tepki göstermiş: “…Yasa var, masa var, kasa var. Niçin toplu sözleşmeler ertelensin? Bir ay içinde devletin kasasına yeni kaynaklarlar mı girecek? Masanın tarafları mı değişecek? Yasa mı değişecek? Hayır… “Yasa var, kasa var, masa ise kurulacaktır.” tepkisini koymuştu.  “Kasa açılırsa bizim de telefonumuz açık.” açıklamasını yapan Ali Yalçın, ayağa kalkarak masayı terk etmişti. Rakip sendikalar ise Ali Yalçın’ı mizansen bir tiyatro oynamak ve şov yapmakla suçlamıştı.

Ali Yalçın, 2017 yılı Toplu Sözleşme Görüşmelerinde de: “Bugün ifade edilen teklif elimize kalemi veriyor ama mürekkebi koymuyor.” söylemiyle dolmakalem-mürekkep ilişkisine vurgu yapan bir metafora başvurmuştu. 2017 yılındaki 4. Dönem Toplu Sözleşmede son dakikada atılan imzayla, 2018 yılı ikinci yarısı için alınan %3,5 oranındaki zam oranının buçuklu kısmı sendika literatürüne geçerek yoğun tepki toplamıştı. 2022 Ocak ayında verilen %2,5’lik ek zam da bu yönüyle şimdiden literatüre geçti.

2021 Yılı Toplu Sözleşme Görüşmeleri sonrasında: “Bütçeden Hakkımızı Refahtan Payımızı Aldık.” açıklaması yapan Ali Yalçın’ın, 3 Ocak memur maaş zammı açıklanmadan önce ek zam talep edip memur maaş zam oranı açıklandıktan sonra da “Bu artış, ateşi bir miktar alır fakat közü söndürmeye yetmez.” açıklaması da memur kamuoyu ilgiyle takip edildi.

Doğrusu; gelinen süreçte Ali Yalçın’ın metaforlar üzerinden yaptığı kafiyeli ifadelerin hükûmet kanadında pek karşılık bulmadığı görüşü hâkim. Memur kamuoyu, Ali Yalçın’dan; daha açık, net ve keskin ifadelerle taleplerini gündeme getirmesini bekliyor. Metaforlar üzerinden kurulan söylem; salon toplantılarında fırtınalar estirip kulağa hoş gelse de rüzgârı sendika salon toplantılarının dışına çıkamadığı gibi sonuç alma noktasında da pek etkili görülmüyor.

Zam da ortada, alev de ancak köz kamu emekçisinin yüreğinde yanmaya devam ediyor. Çünkü kamu emekçisi, evini profesyonel sendikacı maaşıyla geçindirmiyor. Metafor filan düşünecek durumda değil. Ayrıca, metaverse çağında metafora dayalı söylemler çok kadük kalıyor.

 

Murat Kenan erdem

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

KAMUDANHABER TELEGRAM KANALI İÇİN: https://t.me/kamudanhabersitesi