Kamudanhaber - Özel Haber

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’i Bakan koltuğuna taşıyan hikayenin Mesleki eğitim hikayesi olduğunu Bakanlığını yakından takip edenler bilir …

Bakan yardımcılığı yaptığı dönemde Mesleki eğitimle ilgili çalışmaları ile gündeme gelen Mahmut Özer, Bakan olduktan sonra Mesleki eğitim genel müdürü Kemal Varın Numanoğlu’nun yerine Şırnak milli eğitim müdürü Nazan Şener’i göreve getirdi.

Bakan Mahmut Özer’in en büyük şansızlığı Bakan yardımcıları dışında kendi kadrosunu kuramaması olarak Bakanlık koridorlarında konuşulmaktadır .

Bürokrat seçimi konusunda Bakan’ın tek yetkili olmadığı , gölge Bakan’ın liste yaparak Bakan’ın önüne koyduğu; genel müdürleri, daire başkanlarını ve il müdürlerinin tamamına yakınını gölge Bakan’ın insiyatifiyle atandığı, görevden alınan kişilerin isimlerinin de tek tek gölge Bakan ve ekibi tarafında liste yapılarak Bakan’ın önüne konulduğu iddia ediliyor .

Hatta geçtiğimiz haftalarda gölge Bakan’ın , Bakan Mahmut Özer’le yemek yediği ve bir daire başkanı, bir ilçe müdürünün görevden alınma talimatını Bakan’a verdiği, Cuma günü Bakan’ın daire başkanını görevden aldığı , önümüzdeki günlerde de ilçe müdürünü alacağı konuşuluyor .

Bakan Mahmut Özer’in maalesef böyle bir ortamda çalıştığı, istediği bürokratlarla çalışamadığı , istediği bürokratları görevden alamadığı Ankara kulislerinde ayyuka çıkmış durumda …

Bakan Mahmut Özer son dönemlerde bürokrasi de kendisi istemediği halde genel müdür yaptığı isimleri tek tek görevden alarak insiyatifi ele almak istediği ancak gölge Bakan’ın buna müsade etmediği de gelen bilgiler arasında yer alıyor …

Mahmut Özer’in birim amirleri toplantısında, Mesleki eğitim genel müdürüne  “ sen şaka mısın “ diye sorduğu bilinirken bu soru ışığında mesleki eğitim genel müdürüne aşağıdaki soruları soralım…

Milli Eğitim Bakanlığında Mesleki eğitim genel müdürlüğüne bağlı olarak ustalık telafi eğitim programı açıldı.

Bu program ; 
1-Bu program lise ve üniversite mezunlarını kapsıyor.

2-Bu programa kayıt olan öğrenciler 27 hafta okula gelmeden işletmede eğitim alıyor.

3-27 haftanın sonunda ilk yapılacak ustalık sınavına giriyor.

4-Bu programa kayıt olan öğrenciler 12.sınıf statüsündeler, işletmeler teşvik alıyorlar ve bu tutar net asgari ücretin en az %50 si. (2.126,00 TL)


PROGRAMIN UYGULANMASINDA YAŞANAN SIKINTILAR NELER ?

1-Bu programa kayıt olan kişiler kalfalık sınavına alınmadan direk ustalık sınavına alınıyorlar. 3308 sayılı kanuna göre bir kişinin usta olabilmesi için; Öncelikle kalfalık yeterliliğine sahip olması ve kalfalık sınavından başarılı olması gerekir.

2-Bu programın yeni istihdam alanları açması beklenirken, işletme sahipleri mevcut sigortalı çalıştırdıkları lise ve üniversite mezunlarını bu programa kayıt yaptırmakta, bu sayede teşviklerden yararlanma yoluna gitmektedir bu durum yeni işe almaların önünü tıkamaktadır.

3-27 haftanın sonunda sınavdan başarısız olan veya program bitmeden programı bırakanların, tekrar başlamaları, alan değiştirmeleri… Vb. konularda netlik bulunmamaktadır.

4-Normal programda lise ve üniversite mezunları 10.sınıfa kaydedilerek gerekli kazanım ve iş deneyimleri yaz ayları dâhil 3 yıllık bir eğitim sürecinde verilecekken, bu uygulanan programla 27 haftada 3 yıllık eğitim verilmeye çalışılmaktadır. Bu durum kazanımların tam yerleşememesine, işletmelerde gerekli becerenin tam kazanılamamasına neden olmaktadır. Yapılacak ustalık sınavında bu eksik eğitimler öğrencinin karşısına çıkacak ve ustalık sınavında başarısız olunacaktır.

5-Yeni programın bu şekilde uygulanması, iş yeri sayısının ve öğrenci sayısının kontrolsüz artmasına neden olacak, buda öğretmenlerin işletmeleri ve öğrencileri yasal ders saatleri ile kontrol edilmesini imkânsız kılacaktır.

Bu programa başvuran kursiyer sayısı 800 bünü aşmış ve her ay devletten 1 milyar üzerinde para alınmaktadır .

Bakan Özer, bu programla sanayi kuruluşlarının ara elaman ihtiyaçlarını karşılamak istese de planlama ve uygulama da yapılan hatalar nedeniyle iş yerlerinde Sigortalı olarak çalışan ustalar bile bu programa yazılarak iş yerleri kursiyer başına para almaktadır .

Şanlıurfa ilinde 65 yaşında kursiyer çırak ve usta olmaya gelmiyor herhalde …

Sonuç olarak ; Mesleki eğitim genel müdürü Nazan Şener’in tüm bu sıkıntılardan ve aksaklıklardan haberi var mı ?

Genel müdürlük yapmak sünnet ve düğün organizasyonu yapmaya benzemez !!!

Son söz olarak Bakan Özer’e soruyoruz…

Bir sanayi kuruluşunuz olsa Mesleki Eğitim genel müdürü Nazan Şener’e 30 bin TL maaş verip genel müdür olarak çalıştırır mısınız ?

Yoksa Nazan Şener’i genel müdür olarak çalıştırma konusunda da mecbur mu kalıyorsunuz ?

Sen şaka mısın dediğiniz genel müdürle çalışmak zor iş olsa gerek …