Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından açıklanan kur korumalı TL mevduatlı yöntemle birlikte Altın cinsinden olan hesapların hesap sahibi tarafından TL'ye çevrilmesi durumunda Mevduat ve katılma hesabı sahiplerine destek sağlanmasına karar verilmiştir.ürk lirasının payının artırılarak, finansal istikrarın desteklenmesi amacıyla 21 Aralık 2021 tarihli ve 62 sayılı 'Basın Duyurusu' ile döviz tevdiat hesaplarının ve döviz cinsinden katılım fonlarının, Türk lirası vadeli hesaplara dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanacağının açıklandığı hatırlatıldı.
 Yapılan açıklamada, "Bu defa altın cinsinden mevduat hesapları ve katılım fonlarının vadeli Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüşmesi halinde mevduat ve katılım fonu sahiplerine destek sağlanmasına karar verilmiştir" denildi.
 
 

İlk faiz kararı 20 Ocak’ta
Merkez Bankası 2022 yılına ilişkin para ve kur politikası metnini yayımladı. Metinde orta vadeli enflasyon hedefi yüzde 5 düzeyinde korunurken, finansal istikrar vurgusu da yapıldı. Metinde TCMB’nin gerçekleştirdiği swap miktarının kademeli olarak azaltacağı belirtildi. Diğer ülke merkez bankaları ile swap anlaşmaları imzalanmasına yönelik görüşmeler de devam edecek. Para Politikası Kurulu’nun (PPK) yıl boyunca yapacağı toplantıların tarihleri de açıklandı. Buna göre PPK, 2022’de politika faizini belirleyeceği ilk toplantısı 20 Ocak’ta.

TCMB'nin Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğiyle de altın hesaplarının TL mevduata dönüşmesinin ayrıntıları anlatıldı. Buna göre 28 Aralık 2021 tarihinde mevcut olan altın hesapları ile bu tarihten sonra açılacak işlenmiş ve hurda altın karşılığı altın hesapları, hesap sahibinin talep etmesi halinde dönüşüm fiyatı üzerinden TL'ye çevrilecek. Bankanın bu işlem sonucunda elde ettiği altın, dönüşüm fiyatı üzerinden Merkez Bankası tarafından satın alınacak ve karşılığı TL ilgili bankaya aktarılacak.

Ezgi YILMAZ