Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen 11 ildeki yaraların sarılması için "Türkiye Tek Yürek" programı geçtiğimiz akşam yurt içi ve dışından ulusal ve uluslararası 213 televizyon ve 562 radyonun katılımıyla gerçekleşti.

Programa yoğun bir ilgi oluşurken, yayın sonunda toplam 115,1 milyar lira bağış toplandı. Bölgedeki yaraların sarılabilmesi için hemen hemen tüm vatandaşlar ve kurumlar ellerinden gelen yardımları sunmaktan geri kalmadı.

Bağış gecesine asıl damga vuran olay Merkez Bankasının en yüksek miktar olan 30 milyar TL'yi depremzedelere bağışlaması oldu. Bazı kesimlerce 'Kimin parasını kime veriyorsunuz?’ sözleri yüksek sesle dillendirilince Merkez Bankası, yazılı bir açıklamada bulunurken, Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu da basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Merkez Bankası ne açıklama yaptı?

TCMB kaynağının Reuters'a verdiği bilgiden hareketle, kaynağın Merkez Bankası'nın 2022 yılı kârından karşılanacağı belirtildi. Böylece, banka nisan ayında gerçekleştirilecek Genel Kurul'da Hazine'ye aktaracağı 2022 yılı kârının 30 milyar TL'sini deprem kampanyasına ayırmış oldu.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu ne dedi?

Hürriyet Gazetesi yazarı Hande Fırat'a konuşan Kavcıoğlu, Merkez bankasının anonim bir şirket olduğunu vurgulayarak, kâr payının bir kısmını hazineye aktarmak yerine bağış yapmak için ayırdıklarını söyledi.

Ayrıca Kavcıoğlu, aldıkları kararın arkasında olduklarını belirterek, açıklamalarında şu ifadeleri kaydetti:

''Yardımı bankanın kârından yaptık. Merkez Bankası anonim şirkettir. Normal süreç işleseydi, diğer ortaklarımıza da kâr payı verecektik. Yıl sonu bilançomuz bağımsız denetimden geçiyor. Faaliyet raporumuzla her şey şeffaf bir şekilde gözüküyor. Kısacası paramızı da kârımızı da isteyen görebilir. Felaket boyutunu konuşmayıp Merkez Bankası’nın yaptığı yardımı tartışmak, sağlıklı bir bakış açısı değil.

 Felaket büyük, bu nedenle de yardımı oraya yapmayı uygun bulduk. Hukuken, ahlaken, insani duygular açısından yerinde bir yardımdır. Aldığımız kararın arkasındayız. Eğer bu parayı Hazine’ye aktarsaydık, Hazine başka bir alanda kullanabilirdi. Biz bu payı direkt olarak deprem bölgesine tahsis ettik"