Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Enflasyon Raporu 2022-II Bilgilendirme Toplantısı'nda sunum gerçekleştirdi.. Açıklamalarda istihdam vurgusu dikkat çekti. Kavcığlu, "Ekonomimizin istihdam oluşturma kapasitesinin sürekli arttığını gözlemliyoruz. Türkiye salgın sonrasında OECD'de istihdamını en çok artıran ülke oldu" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Enflasyon Raporu 2022-II Bilgilendirme Toplantısı'nda sunum gerçekleştirdi. Kavcıoğlu burada yaptığı açıklamada, Türkiye'de işsizlik rakamlarının yüzde 13,7'den yüzde 10,7'ye gerilediğine dikkat çekerek, "Türkiye salgın sonrası OECD ülkeleri arasında istihdamını en çok artıran ülke oldu" dedi.


"DÜNYADA MANŞET VE ÇEKİRDEN ENFLASYON YÜKSEK SEVİYELERDE"

TCMB Başkanı Kavcıoğlu, Rusya-Ukrayna çatışmasının küresel ekonomiyi emtia ve tedarik zinciri kanalları üzerinden etkilediğini belirterek "arz ve tedarik sorunları henüz düzelme eğilimine girmedi. Ticaret ortaklarımızdaki büyüme beklentileri aşağı yönlü güncellenmekte. Dünyada manşet ve çekirdek enflasyon yüksek seviyelere ulaştı" değerlendirmesini yaptı.

"BÜYÜMEYE EN ÇOK SANAYİ VE HİZMETLER SEKTÖRÜ KATKI VERDİ"

Kavcıoğlu Türkiye ekonomisine dair "Büyümeye en büyük katkı sanayi ve hizmetlerden geldi. Ekonomik faaliyetlerde iyileşme eğilimi devam ediyor. İlk çeyrek verileri iktisadi faaliyetteki kompozisyonun iyileşmekte olduğuna işaret etmekte. Yatırım harcamaları güçlü bir artış eğiliminde. Önümüzdeki dönemde istihdam artışının devamını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Rusya ve Ukrayna'ya ihracatın azalırken AB'ye ihracatın arttığını, bu nedenle kayıpların telafi edildiğini kaydeden Kavcıoğlu şu açıklamaları yaptı:

LİRALAŞMA STRATEJİSİ VURGUSU

"Enerji fiyatlarındaki artış nedeniyle ithalat ilk çeyrekte yükseldi. Miktar bazında ihracat ithalata karşı belirgin iyileşme gösterdi. Liralaşma stratejisi çerçevesinde kredilerin büyüme hızı ve kompozisyonu fiyat istikrarıyla uyumu hale getirilecektir. "

Enflasyona dair ise Kavcıoğlu "İlk çeyrekte küresel emtia fiyatlarındaki güçlü artış enflasyondaki yükselişin ana belirleyicisi oldu. Yüksek seyreden taşımacılık maliyetleri gibi arz yönlü unsurlar enflasyon görünümünü olumsuz etkilemeye devam etmektedir" açıklamasını yaptı.

Kavcıoğlu, "Liralaşma stratejisi kapsamında gözden geçirme süreci devam eden likidite yönetiminin teminat yapısına yönelik atılacak adımlar teknik ekiplerimiz tarafından tamamlanmıştır. Çok yakın bir dönemde Para ve Kur Politikası metnindeki yol haritamız ile uyumlu olarak fonlama yapısında Türk lirası cinsinden kıymetlerin teminat olarak kullanımını ve talebini artırıcı ek adımlarımızı devreye alacağız" dedi.

MERKEZ BANKASI ENFLASYON TAHMİNLERİ BELLİ OLDU

Enflasyonun 2022 yıl sonunda %42,8 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun 2023 yıl sonunda %12,9 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. Enflasyonun, %70 olasılıkla 2022 yılı sonunda %38,7-46,9 aralığında orta noktası %42,8 gerçekleşeceğini öngörüyoruz.

Merkez Bankası'nın 2022 ve 2023 yılı içni petrol fiyatları tahmini netleşti. Buna göre TCMB'nin 2022 yılı ortalama petrol fiyatları tahmini 102,2 dolar, 2023 yılı için tahmini 93,9 dolar oldu.

"MAYIS AYINDAN SONRA ENFLASYON AŞAĞI İNMEYE BAŞLAYACAK"

Sunumunu gerçekleştiren TCMB Başkanı Kavcıoğlu daha sonra soru-cevap bölümüne geçti. Burada yaptığı açıklamada Kavcıoğlu, "Enflasyon konusunda kararlılığımız güçlü bir şekilde devam ediyor. Enflasyonun öngördüğümüz patika içinde düşme eğilimine gireceğini öngörüyoruz. Bizim öngördüğümüz patika içinde Mayıs ayından sonra enflasyonun aşağı inmeye başladığını görüyoruz" dedi.

MERKEZ BANKASI 500 TL BANKNOT İDDİALARINI YALANLADI

Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, son günlerde sosyal medyada dillendirilen 500 TL banknot iddialarını yalanladı. Kavcıoğlu, "Bu iddiaların ciddiye alınacak bir tarafı yok. Böyle bir hazırlığımız yok" diye konuştu.