Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte okullarda kullanılan materyaller çeşitlendi ve yeni ihtiyaçlar ortaya çıktı. Defter, kitap ve kalemlerin yanına bilgisayar, tablet ve giyilebilir teknolojiler de eklendi. Ancak, bu gelişmelerle birlikte bazı güvenlik riskleri de gündeme geldi. Siber güvenlik uzmanı Osman Demircan, özellikle merdivenaltı olarak tabir edilen, kim tarafından üretildiği belli olmayan akıllı saatlerin ciddi siber tehditler barındırdığına dikkat çekti.
Demircan, akıllı saatlerin genellikle çocukların güvenliği için tercih edildiğini, ancak bu cihazların güvenlik açıkları nedeniyle tehlikeler barındırabileceğini belirtti. Özellikle Uzak Doğu menşeli ve düşük maliyetli ürünlerin güvenlik açıklarına karşı savunmasız olduğunu vurgulayan Demircan, bu tür cihazların siber saldırılara karşı zayıf olduğunu söyledi. "Bir kişinin çocuğunun saatine erişim sağlaması, hackleme hareketi olarak düşünülebilir. Ebeveynler ürün seçerken çok dikkatli olmalı," dedi.
Demircan, merdivenaltı akıllı saatlerin cep telefonuna kurulan uygulamaları üzerinden ebeveynlerin hem kendi siber mahremiyetini hem de çocuklarının mahremiyetini tehlikeye atabileceğini belirtti. Güvenlik açısından, kendini ispatlamış ve düzenli olarak güncellenen yazılımlar sunan markaların tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, tanınmış markaların ürünlerinin destek hattı sunması gerektiğini, böylelikle olası sorunların önüne geçilebileceğini belirtti.
Demircan, kötü niyetli hackerların akıllı saatlere erişim sağlaması durumunda, çocuğun konum bilgileri, iletişim kurduğu kişiler ve ev ortamında yapılan konuşmalar gibi kişisel bilgilerin ele geçirilebileceğini söyledi. Bu bilgilerin siber zorbalık veya daha ciddi suçlar için kullanılabileceğine dikkat çeken Demircan, aileleri bilinçli olmaya ve merdivenaltı ürünlerden uzak durmaya çağırdı.