Kamu kurum ve kuruluşlarında Daire Başkanı unvanlı kadrolara atanmış olanların görevden alındıktan sonra atanabileceği kadrolar, ilgili Daire Başkanlığı kadro unvanının 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi eki (II) sayılı cetvelde yer alıp almamasına göre farklılık göstermektedir.

Daire Başkanı kadrosunda iken görevden alınanların başka kadrolara atanmaları, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri çerçevesinde yapılmaktadır.

3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde sayılan Daire Başkanlarının görevden alınması

3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine ekli (II) sayılı cetvelde, Daire Başkanı olarak sadece;

-Bakanlık Daire Başkanları,

-Gelir İdaresi Daire Başkanları,

-Vergi Dairesi Başkanları,

-Türkiye İstatistik Kurumu Daire Başkanları

yer almış olduğundan, sayılan bu kadrolarda görev yapan Daire Başkanları görevden alındıklarında;

**Daha önce bulundukları 657 sayılı Kanunun 36/A-11 maddesinde sayılan denetim elemanı ya da uzman kadrolarına veya bunlara denk pozisyonlara atanırlar.

**Daha önce 657 sayılı Kanunun 36/A-11 maddesinde sayılan denetim elemanı ya da uzman kadrolarında bulunmamışlarsa, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi eki (II) sayılı cetvelde sayılan daire başkanlıklarında ve genel müdürden daha alt düzeydeki kadrolarda toplam en az üç yıl görev yapmış olmaları durumunda, 657 sayılı Kanunun 36/A-11 maddesinde sayılan denetim elemanı ya da uzman kadrolarına veya bunlara denk pozisyonlara atanırlar.

**Daha önce 657 sayılı Kanunun 36/A-11 maddesinde sayılan denetim elemanı ya da uzman kadrolarında bulunmamış ve 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi eki (II) sayılı cetvelde sayılan daire başkanlıklarında ve genel müdürden daha alt düzeydeki kadrolarda toplam en az üç yıl görev yapmamışlarsa, kurumlarının merkez veya taşra teşkilatında araştırmacı kadro veya pozisyonlarına atanırlar.

Görevden alınan diğer Daire Başkanları

3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi eki (II) sayılı cetvelde sayılanlar dışındaki Daire Başkanı kadrolarında görev yaparken yetkili amirleri/kurulları tarafından görevden alınanların hangi kadrolara atanacağı konusunda herhangi bir belirleme yapılmamıştır.

Bu itibarla, 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi eki (II) sayılı cetvelde sayılmayan Daire Başkanları görevden alındıklarında, atamaya yetkili amirleri/kurulları tarafından 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve diğer ilgili mevzuatta yer alan genel hükümler çerçevesinde durumlarına uygun başka unvanlı bir kadroya atanabilirler.