Haftalık çalışma süreleri (cumartesi ve pazar günleri tatil olmak üzere) genel olarak 40 saat olarak belirlenmiş olan memurların günlük çalışma saatleri dışında da çalıştırılabilmeleri bazı düzenlemeler kapsamında mümkün kılınmıştır.

Memurlara kurumları tarafından fazla çalışma yaptırıldığında, bu çalışmalardan bazıları için memura ücret ödenmesi zorunlu olup, ücret ödenmesinin zorunlu olmadığı durumlarda ise memurlara izin kullandırılmaktadır. Ancak, ücret ödenmesi zorunlu fazla çalışmalardan olmamakla birlikte, bazı fazla çalışmalardan dolayı; bütçe kanunu, Cumhurbaşkanı kararları veya toplu sözleşme hükümleri kapsamında ücret ödenebilmektedir.

Öte yandan 657 sayılı Kanun, gerektiği takdirde kurumlarca personelini günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma ücreti ödenmeksizin çalıştırılabileceğine hükmetmiştir.

Ücret ödenmeyen fazla çalışmalar

Fazla çalışma yaptırılan memurlara, yaptıkları faza çalışmalardan dolayı ilgili mevzuat kapsamında ücret ödenemeyen hallerde, bu çalışmaları karşılığında izin kullandırılır.

657 sayılı Kanun, günlük çalışma saatleri dışında yaptırılan fazla çalışmalardan ücretle karşılanmayan sürelerin her 8 saati için bir gün olmak üzere ilgili memura izin kullandırılmasına hükmetmiştir.

Bu şekilde izin kullanmaya hak kazanan memurlar, bu izinlerinin en çok 10 günlük kısmı yıllık izinleriyle birleştirerek o yıl içinde kullanabilirler.

Memur fazla çalışma karşılığı en çok ne kadar izin kullanabilir?

Mesai saatleri dışında yapılan fazla çalışmaların her 8 saati karşılığında 1 gün olmak üzere memura izin verilmesi hususu mevzuatta düzenlenirken, fazla çalışma yaptırılacak süreye ilişkin herhangi bir sınırlama getirilmemiş olduğundan, yapılan fazla çalışma süresine göre kullanılacak izin süresi de değişebilmektedir.

Fazla çalışma karşılığı izinler ne zaman kullanılır?

Memura yaptırılan fazla çalışma karşılığı verilecek izinlerin, fazla çalışma yapılan günleri izleyen yakın günlerde kullanılması (dinlenme ve vücut sağlığı bakımından) esas olmakla birlikte, bu izinler birleştirilerek de (en fazla 10 günlük kısmı birleştirilebilir) yıllık izinle birlikte kullanılabilir.

Öte yandan, yıllık izinle birleştirilen fazla çalışma karşılığı izinlerin, fazla çalışmanın yapıldığı yılda kullanılması gerekmekte ve fazla çalışma karşılığı izinlerin yıllık izinle birleştirilerek kullanılması yolu ilgili yıl içerisinde sadece bir defa kullanılabilmektedir.

Fazla çalışma karşılığı izinlerin yıllık izinle birleştirilen kısmı dışında kalanlar ise fazla çalışma yapılmasının ardından bölümler halinde ve idare tarafından uygun görülecek zaman ve sürelerde kullanılabilir.

Ancak, yılsonuna doğru yapılan fazla çalışmalardan dolayı memurun hak kazandığı izinlerin kullanımının izleyen yıla sarkması halinde, bu izinlerin izleyen yıl içerisinde de kullanılabileceğini memurunyeri.com olarak değerlendirmekteyiz.