Milyonlarca memur ve emeklinin gözü kulağı temmuz zamlarında çevrildi. Enflasyondan büyük oranda etkilenen kesimlerin başında emekliler geliyor. Hükümet emekli ve memur maaşları için harekete geçti. Toplu sözleşme gereği temmuz ayında haliazırda zaten zam alacak memura bir de ek zam gündemde. Kabine toplantısında emekli ve memura verilecek ek zam da görüşülecek. Peki, Memura ve emekliye ek zam var mı? Memur ve emekli temmuz ayında ne kadar zam alacak? İşte detaylar…

Emekliler ve memurlar ücret ve aylıklarına temmuz ayında yılın ikinci zammını alacak. Kamu çalışanları ve emeklileri ocak-temmuz aylarında toplu sözleşme artışına ek olarak enflasyon farkı, SSK ve Bağ-Kur emeklileri de ocak-temmuz aylarında bir önceki 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor.

MEMURA VE EMEKLİYE EK ZAM VAR MI?

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde milyonlarca emekli ve memurun maaşını etkileyecek ek zam da görüşülecek. Enflasyon oranında fark alacak memur ve emeklilere, fazladan zam yapılıp yapılmamasının da toplantı gündeminde yer alması bekleniyor.


MEMUR VE EMEKLİ TEMMUZ AYINDA NE KADAR ZAM ALACAK?

Merkez Bankası'nın haziran tahminine göre 6 aylık enflasyon artışı SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 39.67 olacak. Memur ve emeklilerine de fark verilmesi kesinleşti.

Memur ve memur emeklileri temmuzda ise yine yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı alacak. Memur ve memur emeklilerine yüzde 7.5 oranındaki ocak zammını geçen 6 aylık enflasyon kadar da fark ödenecek. Merkez Bankası tahminine göre temmuz ayında artış oranı yüzde 39.17 olacak.

EK ZAMLA NE KADAR ARTIŞ OLUR?

Emekli ve memur için ocak ayında yapılan yasal düzenleme ile ek zam imkânı tanındı. Bu kapsamda taban emekli aylığı 2500 liraya çıkarılırken, memur ve emeklilerine toplu sözleşmede yüzde 5 olan zam oranları enflasyon farkı hariç 2.5 puan artırılarak yüzde 7.5 yapıldı ve enflasyon farkıyla beraber oran yüzde 30.95 oldu. Temmuz ayında yapılacak değerlendirmeye göre yüzde 7 olan toplu sözleşme zam oranının artırılması gündeme gelebilecek. Memur ve emeklilerine 2.5 puanlık bir artış daha yapılması durumunda zam oranı yüzde 41.67 olarak güncellenecek. SSK-Bağ-Kur emeklileri için taban aylık da yükseltilecek.