Türkiye Büyük Millet Meclisinde  bütçe görüşmeleri devam ederken bugün, İmamoğlu'na mahkemeden çıkan ceza vekiller arasındaki gerilimi tırmandırdı. İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta'nın ‘Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet’ diye haykırmaya başlaması üzerine Genel Kurul'da bir anda bağırışlar duyulmaya başlandı. AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç da Usta'nın sözlerine İmamoğlu'na verilen cezanın YSK üyelerine ettiği hakaretten dolayı olduğunu, bu kararın daha onanmadığını ve mahkeme tarafından verildiğini iktidarın talimat verdiği iddiaların kabul edilemez olduğunu söyledi. Bu açıklamaların ardından CHP'li Engin Özkoç'da tartışmaya katıldı. 

İYİ Parti Grup Başkan Vekili Erhan Usta'nın sözleri:

“Yıllar önce okuduğu bir şiirle mahkum olan, o günün mağdurları, yıllar sonra bugün gücü eline geçirince mağrurlaşıyorsa 20 yıllık iktidarınızda bir arpa boyu yol alamamışsınız demektir. Sayın İmamoğlu için alınan kararın arkasında demokrasi ve millet iradesine karşı duyulan büyük bir korku vardır. Korku çoğaldıkça zulüm artar, ceza artar, haksızlık artar. Siz korkabilirsiniz ama biz korkmuyoruz. Siz muhalefet ve millet üzerinde korku iklimi yaratmaya çalıştıkça biz daha gür sesle ‘Kahrolsun istibdat, yaşasın hürriyet’ diye haykırmaya devam ediyoruz” 

 AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç 

Sayın Usta, İstanbul 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararla ilgili kabul edemeyeceğimiz ifadeler kullandı. İstanbul 7’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nin kararı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın İmamoğlu’nun YSK üyelerine yönelik ‘Seçimi iptal edenler ahmaktır’ şeklindeki ifadeleri üzerine hakaret suçu gerekçesiyle verilen bir mahkumiyet kararı. Bu ilk derece mahkemesinin verdiği bir karar. Kesin olmayan bir karar. İstinaf süreci var. Temyiz yolu açık olan bir karar. Kesin olmayan bir karar üzerinden bir fırtına koparılması, buradan bir mağduriyet algısı oluşturmaya çalışmanın doğru olmadığı kanaatindeyim. Kararın, iktidarın talimatıyla verildiği iddiası bir kere kabul edilemez. Böyle bir durum kesinlikle söz konusu olamaz. Bu bir karalama siyasetidir”

''Ancak Türkiye Cumhuriyeti Devleti bir hukuk devleti. Bağımsız ve tarafsız yargıya müdahale kesinlikle söz konusu olamaz. Hele bu kararda Sayın Cumhurbaşkanı’mızın 1998 yılında Siirtte okuduğu şiirle ve orada aldığı mahkumiyetle benzerlik kurmak son derece yanlıştır. Sayın Cumhurbaşkanı’mız, Ziya Gökalp’ın ders kitaplarında, eğitim müfredatında olan bir şiirini okumuş ve o şiir nedeniyle ceza almış ve hapse girmiştir. Burada ise YSK hakimlerine ‘ahmak’ dediği için hakaretten dolayı ceza alınan bir durum söz konusudur. Biz Sayın Cumhurbaşkanı’mızı 1998’de Pınarhisar Cezaevi’ne gönderirken ağlayarak gönderdik. O kararı üzülerek karşıladık. Ancak dünkü manzarayı gördüğümüzde nasıl bu kararın sevinçle karşılandığını, nasıl bayram edildiğini de görüyoruz. Süreci hep birlikte bekleyelim. Yargı süreci devam ediyor. Bitmiş değil”

CHP Grup Başkan Vekili Engin Özkoç

“Savunmanız gerçekten bu mudur? Siz böyle mi savunuyorsunuz bu meseleyi? Aynı zamanda bir savunma yaparken de yakıştırmada bulunuyorsunuz. Bu kadar çirkin bir yakıştırma olabilir mi? Ne demek seviniyorlar? Ne demek bayram yapıyorlar? O sizin görüşünüz. Sizin oradan bakış açınız. Tepki gösteriyoruz. Türkiye’deki bütün örgütler tepki gösteriyor. İstanbul’daki bütün insanlar tepki gösteriyor. Bunun bir dava konusu dahi olamayacağını bildiğiniz halde gerçekten milletin gözlerinin içine baka baka söyleyebileceğiniz sözlerin tamamı bu mudur yani? Süleyman Soylu, ‘Bu bir ahmaklıktır’ demiş. O da ‘Asıl ahmaklık budur’ demiş. Bunun YSK ile ne alakası var? Buna verebilecek cevabınız bu kadar zayıf mı?” 

AK Parti Grup Başkan Vekili Yılmaz Tunç 

“Arkadaşlarımız değişik değerlendirmelerde bulundular. Tabii bu karar yerel mahkemenin vermiş olduğu, kesin olmayan bir karar. İstanbul Büyükşehir Belediye başkanının, YSK hakimlerine yönelik, ‘Bu seçimi iptal edenler ahmaktır’ sözünün yerel mahkemece değerlendirilmesi sonucu bir hakaret suçunu teşkil ettiği yönünde bir mahkumiyet kararı verildi. Bunun bir istinaf süreci var. Bu kararı veren hakimlere yönelik ifadeler kullanırken kararı eleştirelim ancak bir karar üzerinden, ‘Bu karar talimatla verildi’ yargısı şeklinde ifadeler kesinlikle doğru değildir. Burada bir isnat vardır. Ve bu isnadı mahkeme değerlendirmiştir. İstinaf Mahkemesi’nin nasıl değerlendireceğini beklemek lazım. Kesinleşmemiş bir karar üzerinden burada değerlendirmelerde bulunarak ve bu karar üzerinden bir mağduriyet çıkarmaya çalışmak doğru değildir”