Kamudanhaber ÖZEL HABER

14 Şubat 2022’de Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Resmî Gazete yayınlanmasıyla yılların kanayan yarası “Öğretmenlik Kariyer Basamakları” yasal güvenceye kavuşmuş oldu. 18 Temmuz 2022 itibarı ile de Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğü’nce, Uzman Öğretmenlik ve Başöğretmenlik Eğitim Programı ile Öğretmenlik Kariyer Basamaklarına yönelik olarak eğitim süreci başladı.

Doktorası olan öğretmenler Başöğretmenlik sınavından, yüksek lisansı olan öğretmenler de uzman öğretmenlik sınavından muaf tutulacaklar. Fakat kariyer basamaklarında yükselme için başvuruda bulunan hem sınavdan muaf olan öğretmenlerin hem de sınava girecek olan öğretmenlerin tamamı Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden verilmeye başlanan eğitimleri tamamlamak zorundalar.

Uzman Öğretmenlik Eğitim Programına göre uzman öğretmen unvanı için 180 saatlik eğitim 18 Temmuz 2022-05 Eylül 2022 tarihleri arasında; Başöğretmenlik Eğitim Programına göre başöğretmen unvanı için 240 saatlik eğitim 18 Temmuz 2022-19 Eylül 2022 tarihleri arasında Millî Eğitim Bakanlığı Personeli Hizmet İçi Eğitim Yönetmeliği hükümleri çerçevesinde uzaktan eğitim yöntemiyle Öğretmen Bilişim Ağı (ÖBA) üzerinden gerçekleştirilmeye başlandı. Uzman öğretmenlik/ başöğretmenlik eğitimleri belirlenen tarih aralığında olmak üzere günün her saati erişime açık tutuluyor. Ayrıca uzaktan eğitim yöntemiyle erişime açılan her bir eğitim konusunun içeriği de yazılı doküman olarak ÖBA üzerinden paylaşılıyor.

Uzman öğretmenlikte toplamda180 saat Başöğretmenlikte ise 240 saatlik videolar üzerinden eğitimlerin başlaması, tartışmaları da beraberinde getirdi. Bir kısım eğitimciler, halen bu hakkın sınavla verilmesine itiraz ederken; diğer bir kısmı da eğitim videolarının süresinin uzunluğuna, içeriğine, eğitimin etkileşimsiz olmasına ve yaz tatillerinin bilgisayar başında geçecek olmasına itiraz ediyorlar.

 Son günlerde, bazı öğretmenlerin hazırladıkları bilgisayarlarda otomatik izleme yapan makro programların devreye girdiği durumları üzerinde de Bakanlığın il milli eğitim müdürlüklerine bir yazı göndererek bu şekilde eğitim yapanların tespitini istediği öne sürüldü. Başlangıçta bu hakkın sınavla verilmesine karşı olduğunu açıklayan kimi sendikaların şimdilerde “En iyi eğitim setini bizim sendikamız hazırladı. Bizim sendikanın farkı bu!” önceki açıklamalarını adeta inkâr eden fikri takipten uzak açıklamaları da eğitimcileri gülümsetti. Bakalım öğretmen sendikaları, üyelerine hizmeti, “Üye olanın eğitimi de bizden. Biz sizin yerinize izleriz.” boyutuna gelecek mi? Netflix dizileri gibi “9 sezon 180 bölümlük videolu eğitimler” olunca, olacağı budur.