Geçtiğimiz eğitim-öğretim döneminde pilot olarak uygulanan "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli", 26 ildeki 32 okulda, 5. sınıf seviyesinde 2 bin 999 öğrenci ile denenmişti. Bu öğrenciler, Türkçenin yanı sıra, ders saatleri artırılmış İngilizce ve Almanca eğitimi almışlardı. Pilot uygulamanın olumlu sonuçları, bu yıl modeli daha geniş bir kitleye ulaştırmak için bir temel oluşturdu.
Eğitimde yeni dönem: 14 saat İngilizce, 2 saat Almanca
Yeni eğitim döneminde, "Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli"nin kapsamı genişletilerek, 81 ildeki 300 okulda uygulanmaya başlanacak. Bu okullarda, öğrenciler haftalık 40 ders saatinin 14 saatinde İngilizce, 2 saatinde ise Almanca eğitimi alacak. Geçtiğimiz yıl pilot uygulamada 5. sınıflarda başlatılan model, bu yıl 6. sınıflara da taşınacak ve yeni 5. sınıflarda da uygulanacak.
Öğrencilere özel materyaller ücretsiz sunulacak
MEB, bu model kapsamında eğitim görecek öğrencilere, öğretmenlere ve idarecilere özel olarak hazırlanmış eğitim materyallerini ücretsiz temin edecek. Modelin geliştirilmesi sürecinde, yapılan anket ve görüşmelerden elde edilen geri bildirimler doğrultusunda öğretim materyalleri ve metodolojisi şekillendirildi. Böylece öğrencilerin yabancı dili etkili bir şekilde öğrenmeleri ve kullanmaları hedefleniyor.
Kültürel farkındalık ve iletişim becerileri ön planda
"Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli", sadece dil öğrenimi değil, aynı zamanda kültürel farkındalık ve iletişim becerilerinin de geliştirilmesini amaçlıyor. Öğrencilerin, Avrupa Dilleri Ortak Çerçeve Programı (CEFR) doğrultusunda 4 temel dil becerisini geliştirmeleri ve bu becerileri kalıcı hale getirmeleri hedefleniyor. Öğretim süreci, iletişimsel dil öğretimi odaklı bir yaklaşımla planlandı ve çok dilli öğretim metodolojileri ile desteklendi. Bu sayede öğrenciler, dil öğrenirken aynı zamanda kültürel farkındalık kazanacak ve etkili iletişim becerileri geliştirecek.