Öğretmen adaylarımız 20 bin sözleşmeli öğretmen kadrolarına branş branş tercihlerini bildiriyor. Son yönetmelik değişikliği ile öğretmen tercihlerinde önemli değişiklikle olmuştu 2019 Ağustos ayında yapılan tercih başvurusunda bu yönetmenlik uygulanmıştı. Ayrıca sözleşmeli öğretmen ataması mülakat sonuçları ekranında da değişikliğe giden MEB, sonuçları e devlet sistemi üzerinden açıkladı ve adayların branş bazında sıralamaları da sonuçlarda yer aldı.

MEB SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ATAMALARI TERCİH BAŞVURULARI NASIL YAPILIR?

20 bin öğretmen ataması tercih başvurusu için başvuru sayfası ilkatama.meb.gov.tr adresinden erişime açılacak. Erişime açılır açılmaz adaylar tercihe kendi branşında açılan okulları görüntüleyebilecek. 20 bin öğretmen ataması tercihlerine açılacak iller, bundan önceki öğretmen atamalarına açılan illerden çok farklı olacak. MEB'in bu atamada batı illerine özellikle İstanbul'a çok atama yapacağı gelen bilgiler arasında.

Ayrıca yine yönetmelik değişikliği ile tercih başvurusunda adaylar 40 okulu tercihlerine yazabilecek. Eski yönetmelikte adaylar en fazla 20 okul seçiyordu. 

ÖĞRETMEN ALIMI BAŞVURULARINDA HANGİ BELGELER İSTENECEK?

Lisans diploması veya mezuniyet geçici belgesinin aslı veya onaylı örneği,

3.2. Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans, Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası, İlköğretim Sınıf Öğretmenliği ya da İngilizce Öğretmenliği Sertifikası programlarından birini tamamladığına ilişkin belge veya bu belgenin onaylı örneği,

3.3. Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca verilen yüksek öğreniminin ve pedagojik formasyon belgesinin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına veya programlarına denklik belgesi,

3.4. Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereğince Felsefe bölümü mezunlarından; 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji, sosyoloji bölümü mezunlarından; 8 kredi mantık, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldığına dair belgenin aslı veya onaylı örneği (Bu belge pedagojik formasyon belgesi yerine kullanılamaz.).

3.5. Adaylardan başvuruda sağlık, askerlik ve adli sicil durumlarına ilişkin belge istenmeyecek, Elektronik Başvuru Formunda beyan alınacaktır.

ATAMALARDA GÖZDE OLAN BRANŞLAR

Her iki atamada da ve diğer birçok atamada da hemen hemen aynı branşlara kadro üstten başlayarak verildi ve ilk beş sıra hiç değişmedi.

MEB için gözde ilk 5 branş şu şekilde: Sınıf Öğretmenliği, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İlköğretim Matematik Öğretmenliği ve Okul Öncesi Öğretmenliği branşları için sıralama değişmedi.