Cengizhan TÜRKYILMAZ
Kamudanhaber / Özel Haber

Milli Eğitim Bakanlığında Bakan yardımcısı Reha Denemeç’e bağlı Yeğitek Genel Müdürlüğünde;  Görme Engelli Öğrenciler için Sesli Betimleme Montajı ve Braille Anlatım ile Hazırlanmış Video Üretimi Hizmet Alım işi, 21/B davetiye usulü ile Malatya firması Üstün Arıcılık Hayvancılık Tarım Ürün. San. ve Dış Tic. A.Ş. firmasına verilmiş.

Yeğitek Genel Müdürlüğünün İhale Sonuçları sayfasına göz attığımızda 22.03.2021 tarihli ihale ilanına 21/B davetiye usulü ile 21.03.2021 tarihinde sadece iki firma davet edilmiştir.
Malatya ilinden Üstün Arıcılık Hayvancılık Tarım Ürünleri Firması ile Etka Ajans danışmanlık şirketi davet edilmiştir.

Yeğitek Genel Müdürlüğünün sitesinden yayınlanan ihale sonuç bilgisinde bu işin 975.000 TL artı KDV ile Arıcılık ve Hayvancılık firmasına verildiği görülüyor.

İhale Sonuç İlanı 

Milli Eğitim Bakanlığı Yeğitek Genel Müdürlüğünün ilan ettiği ihale sonuçlarına göz atmaya devam ettiğimizde karşımıza yine ilginç bir ihale sonucu çıkıyor.

ODTÜ Teknokent Tekmer Binası Onarımı Yapım İşi İhalesi için yine 21/B davetiye usulü ile adrese teslim olarak 5.975.000 TL artı KDV iş verilmiş.

Bu ihalede ihaleye davet tarihi olarak 19.03.2021 tarihi gözüküyor , ihale tarihi olarak yine 19.03.2021 tarihi gözüküyor.

Kısaca;

21/B ile yapılan ihalede davetiye tarihi ile ihalenin yapılış tarihi aynıdır.

Yeğitek Genel Müdürlüğü, Milli Eğitim Bakanlığında davetiye gönderdiği gün içerisinde ihale yaparak tarihe geçmiştir.

Sabah firmalar davet edilmiş, Öğleden sonra ihale yapılmıştır.

İhale Sonuç İlanı 

Ankara’da ODTÜ Teknokent’teki İnşaat onarımını yapacak firma bulunamamış olacakki , Diyarbakır ilinden 3 firmaya davetiye gönderilmiş. 19/03/2021 tarihinde Diyarbakır ihale daveti gitmiş ve aynı gün Diyarbakırlı İnşaat firması evrakları tamamlayıp, maliyet çıkartıp, teklif atıp ihaleyi kazanmış .


Şaka gibi ancak maalesef gerçek !


Yeğitek Genel Müdürlüğünün yaptığı sadece iki ihale sonucunu haberimize konu ettik. Milyonlarca dolarlık 21/B ile verilen ihaleleri bundan sonraki haberlerimizde sırasıyla tek tek yazacağız .

Şimdilik sadece bu iki ihale özelinde ; Yeğitek Genel Müdürlüğünün bağlı olduğu Bakan yardımcısı Reha Denemeç ve Yeğitek Genel Müdürü Anıl Yılmaz’a kamu yararı adına aşağıdaki cevap vermeyeceği soruları soruyoruz.

Sayın Reha Denemeç ; Tek kalemde 160 milyon dolar Dünya Bankasından kredi kullanarak bu milleti borçlandırdınız.


Bu kullandığınız para sizin yetkinizde olsa da bu para sizin değil , bu Aziz milletin vergileriyle ödenecek devletin parasıdır.

160 milyon dolarlık bu krediyi Yeğitek’te güvenli okul projesini gerçekleştirmek amacıyla kullandınız.

Literatürde güvenli okulun kapsamı bellidir.

Bu kullanılan 160 milyon dolar kredi ve nerelere harcandığı, ihaleler ayrı bir haber konusu olarak kenarda dursun , şimdi sadece iki ihale ile ilgili sorularımıza geçelim.

1- Görme engelli öğrencilerimiz için eğitim ve bilişim hizmeti alacak Bilişim firması bulamadınız mı da Arıcılık ve Hayvancılık firmasını ihaleye davet ettiniz ? Ankara’da eğitim ve bilişim hizmeti yapan firma yok muydu, Malatya’dan Hayvancılık şirketini davet ettiniz.

Derslere ücretli öğretmen olarak hayvancılık mezunu öğretmenleri bu ülke görmüştü , sayenizde eğitim ve bilişim işlerininde Hayvancılık işi yapan firmaya verildiğini görmüş olduk.

2- ODTÜ Teknokent Tekmer binasının onarım işini yine 21/B davetiye ile yapmışsınız. Buna da eyvallah !


Ancak, 6 milyon artı KDV ile verilen ihalenin davet günü ile ihalenin yapıldığı gün aynı !

Davetiye gönderdiğiniz firmalara APS ile ya da mail ile davetiye gönderseniz dahi evrakları hazırlamaları , teminatları yatırmaları , işin muhammen bedelini çıkartmaları en az 2 gün sürer ! 

Siz davetiye gönderdiğiniz gün ihaleyi nasıl yaptınız ?

İhaleyi vereceğiniz firma daha önceden ayarlandı mı ?

3- Yeğitek genel Müdürlüğünde yapılan milyon dolarlık ihaleler neden ilana çıkmıyor ? Sadece yapılan ihalelerin bir kısmı ihale sonucu olarak yayınlanıyor.

Sayın Cumhurbaşkanımız ; daha geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada kamu kurumlarına ve belediyelere seslenerek ihalelerin şeffaf yapılmasını ve canlı yayınlanması talimatı vermedi mi ?

Sonuç olarak ; Milli Eğitim Bakan yardımcısı Reha Denemeç, Yeğitek Genel müdürü ve orda görev yapan tüm daire başkanlarını kendisi göreve getirmiştir.

Yeğitek Genel Müdürlüğünde yapılan milyon dolarlık ihaleler bu şekilde mi yapılıyor ?

Sayıştay denetimi ile Yeğitek ihalelerinde 8 bulguya yer verilmiştir.

Sayın Reha Denemeç ; Strateji Başkanlığınında size bağlı olduğunu biliyoruz. Strateji Başkanına talimat verir misiniz !

Teftiş Kurulu Başkanlığına bir yazı yazsın, Sayıştay bulguları ve bu ihalelerin incelenmesi için inceleme / soruşturma başlatsın.

Yoksa bu işleri yapan kişiler benim talimatımla yapıyor diye konunun üzerini kapatır mısınız ?

Kamuoyu adına ve kamu yararına bu soruları soruyor ve takdiri eğitimcilerimize, kamuoyuna ve Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a bırakıyoruz.