Kamudanhaber - Özel Haber
Oktay YILMAZ

 
513 şube müdür ataması ile ilgili olarak, Şanlıurfa İdare Mahkemesinde 3 sorunun iptal edilmesi yönünde karar çıkmıştı. Bakanlık istinaf sürecini beklemeden 57 soru üzerinden puanları yeniden hesaplayıp atamaları yapmıştı. Ancak İstinaf sürecinde 3 soruyu iptal ettiren davacı, davadan feragat edip dava düşmüştü.

Daha sonra Ankara'da ikinci bir soru iptali davası daha açılmıştı. Ankara 4.İdare Mahkemesi 2 sorunun iptali yönünde karar verdi. İdare Mahkemesinin soru iptali ile ilgili karar istinafa taşındı. Ankara Bölge İdare Mahkemesi 3. İdari Dava Dairesi 2019/1813 Esas numaralı 220/390 numaralı kararında; idare mahkemesinin 2 sorunun iptaline yönelik kararını 12.03.2020 tarihinde kesin olarak oy birliğiyle onayarak nihai kararı verdi.

MAHKEME KARARINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ 

http://www.kamudanhaber.net/m/meb/513-sube-mudurlugu-yazili-sinav-davasinda-son-ve-kesin-karar-h432763.html

Karar sonrası bütün başarı sıraları değişti ve ataması önceki puanlara göre yapılan 20 şube müdürünün ataması hukuksuz hale geldi.
İdare Hukukuna egemen olan ilkelerden olan hukuki güvenlik ilkesi; bireylerin devlet faaliyetlerine ilişkin idari işlemlerin süreceğine duyulan güveni belirtir.

İdarenin yasal kurallara ve kararlara uyma mecburiyeti vardır.

Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı, Yargı kararının gereğini yerine getirerek idari işlem tesis etmelidir. 513 şube müdürü atamasını iptal etmelidir.

2 soru iptali sonrası mülakata girmeye hak kazanan aday varsa onları da mülakata alıp, başarı puanlarını yeniden hesaplamalıdır. Yeni oluşacak başarı puanlarına göre Şube müdürlerine yeniden tercih hakkı verilmelidir.