İşte MEB tarafından okul ve kurumlara gönderilen resmi yazı:

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI
Teftiş Kurulu Başkanlığı

Sayı : E-73860670-10.06.01-20053814    02.02.2021
Konu : Kazanç Getirici Faaliyet

DAĞITIM YERLERİNE

Bakanlığımız personeli bazı kişilerin, sosyal medya hesapları veya internet siteleri üzerinden özel yayınevlerinin yardımcı kaynak kitapları veya kendilerine ait mesleki çalışma dokümanları/ders notları/yardımcı kaynak kitaplarının reklamını/pazarlamasını yaparak gelir elde ettiği, bazı personelin ise mevzuatın uygun gördüğü haller dışında ticari gelir elde edecek nitelikte faaliyetlerde bulunduğu duyumları Bakanlığımıza ulaşmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun “Ticaret ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunma yasağı” başlıklı 28’inci maddesinde; “Memurlar Türk Ticaret Kanununa göre (Tacir) veya (Esnaf) sayılmalarını gerektirecek bir faaliyette bulunamaz, ticaret ve sanayi müesseselerinde görev
alamaz, ticari mümessil veya ticari vekil veya kollektif şirketlerde ortak veya komandit şirkette komandite ortak olamazlar. (Görevli oldukları kurumların iştiraklerinde kurumlarını temsilen alacakları görevler hariç). Memurlar, mesleki faaliyette veya serbest meslek icrasında bulunmak üzere ofis, büro, muayenehane ve benzeri yerler açamaz; gerçek kişilere, özel hukuk tüzel kişilerine veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına ait herhangi bir iş yerinde veya vakıf yükseköğretim
kumrularında çalışamaz.

Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla veya Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri ile özel kanunlarda belirtilen görevler bu yasaklamanın dışındadır. Eşleri, reşit olmayan veya mahcur olan çocukları, yasaklanan faaliyetlerde bulunan memurlar bu durumu 15 gün içinde bağlı oldukları kuruma bildirmekle yükümlüdürler,” hükmü amirdir. Aynı Kanun'un 125’inci maddesinin (D) bendinin (h) alt bendinde “Ticaret yapmak veya Devlet memurlarına yasaklanan diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmak,” cezai yaptırım gerektiren bir fiil olarak tanımlanmıştır.

Bu kapsamda; yukarıda yer alan kanun hükümleri doğrultusunda, aksi eylemlerde bulunanlar hakkında gerekli idari işlemlerin yapılacağı konusunda Bakanlığımız personelinin bilgilendirilmesini ve gereğini rica ederim.

Atif ALA
Bakan a.
Teftiş Kurulu Başkanı