T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü

Sayı : E-20880154-841.01.01-22574085 17.03.2021

Konu : Pansiyon Ödenekleri

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : a) Strateji Geliştirme Başkanlığının 27.01.2021 tarihli ve 19757512 sayılı yazısı.

b) Strateji Geliştirme Başkanlığının 12.03.2021 tarihli ve 22274824 sayılı yazısı.

c) Millî Eğitim Bakanlığına Bağlı Resmi Okullarda Yatılılık, Bursluluk, Sosyal Yardımlar ve Okul Pansiyonları Yönetmeliği.

d) Millî Eğitim Bakanlığı Taşıma Yoluyla Eğitime Erişim Yönetmeliği.

e) Merkezî Yönetim Muhasebe Yönetmeliği.

Strateji Geliştirme Başkanlığının ilgi ( a ve b ) yazılarında Hazine ve Maliye Bakanlığı Uzmanları tarafından Bakanlığımıza bağlı pansiyonlu okulların mutemetlik işlemlerinin denetlenmesi ile il milli eğitim müdürlüklerince taşımalı eğitim uygulaması kapsamındaki öğrenciler için pansiyonlu okul yemekhanelerinde verilen öğle yemeği bedeli olarak okulların banka hesaplarına yatırılan tutarların ve paralı yatılı öğrenci ücretleri ile yemek bedeli ücretlerinin mutemetlerce muhasebe birimi banka hesabına veya veznelerine yatırılıp yatırılmadığı, %12' lerin Milli Eğitim Bakanlığı Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabına aktarılmadan harcanıp harcanmadığı hakkında düzenlenen inceleme raporlarının incelenmesi sonucu bazı aksaklıkların olduğu anlaşılmıştır.

Bu nedenle Genel Müdürlüğümüze bağlı pansiyonlu okullarda gelir gider harcamalarının nasıl yapılması gerektiği hakkında uygulama birliğini sağlamak için bazı açıklamalarda bulunmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Bilindiği üzere; İlgi (c) yönetmeliğin yatılı öğrencilerin pansiyon ücretleri başlıklı 51 inci maddesinde “Paralı yatılı öğrencilerden her yıl içinde bulunulan mali yılın merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen ücret alınır. Parasız yatılı öğrencilerin pansiyon ücretleri ise aynı miktar üzerinden Devlet tarafından karşılanır.” ifadesi ile tahsil edilen pansiyon ve yemek ücretlerinin yatırılması başlıklı 54 üncü maddesinde “Paralı yatılı öğrencilerin ücretleri ile diğer personel ve gündüzlü öğrencilerin yemek ücretleri makbuz karşılığı alınarak en geç iki işgünü içinde muhasebe veya mal müdürlüğüne yatırılır.” ifadesi ve pansiyon gelirlerinin kullanımı başlıklı 55 inci maddesinde “(1) Muhasebe veya mal müdürlüğü vezneleri, yatırılan pansiyon ve yemek ücretlerinin %88'ini pansiyonun bütçesinde gösterilen her türlü giderlerine harcamak, %12'sini de Millî Eğitim Bakanlığı Merkez Saymanlığına göndermek üzere hesaba alırlar. (2) Millî Eğitim Bakanlığı Merkez Saymanlığı tarafından toplanan %12'ler, Bakanlığın uygun göreceği pansiyonların her türlü giderlerini karşılamak üzere gönderilir. Gönderilen bu paralar %12 kesilmeden hesaba alınır.” ifadeleri yer almaktadır.

İlgi (d) yönetmeliğin yemek hizmetleri başlıklı 20 inci maddesinin 2 inci bendinde “Taşıma uygulaması kapsamında taşınan öğrencilere, okul pansiyonları mevzuatı doğrultusunda okul ve pansiyon yemekhanelerinde öğle yemeği verilebilir. Yemek bedeli ilgili okulun hesabına aktarılır. “ ifadesi ile ilgi (e) yönetmeliğin 332 Okul Pansiyonları Hesabı hakkındaki yönetmelik hükümlerine göre işlem yapılabilmesi için;

1- 2021 mali yılı pansiyon gelir gider cetveline göre her ay gönderilen pansiyon bütçe ödenekleri parasız yatılı öğrenci listesi ile birlikte pansiyon hesaplarına aktarılır.

2- Pansiyonda barınan paralı yatılı öğrencilerden tahsil edilecek tutarlar ve ücretli yemek yiyen personel ve öğrenciden tahsil edilecek tutarlar, tahsilatın kimden yapıldığını gösteren liste ile birlikte en geç iki iş günü içinde muhasebe veya mal müdürlüğündeki pansiyonlar hesabına aktarılmak üzere muhasebe birimine yatırılır.

3- İl/ilçe millî eğitim müdürlükleri tarafından taşıma uygulaması kapsamında taşınan öğrencilere, pansiyonlu okullarda okul pansiyonları mevzuatı doğrultusunda okul ve pansiyon yemekhanelerinde öğle yemeği yedirilmesi durumunda, yemek yiyen öğrenci sayısını gösteren liste ile birlikte pansiyonlu okulun bağlı bulunduğu muhasebe birimindeki pansiyon hesaplarına yemek bedellerinin aktarılması gerekmektedir.

Konu hakkında örnek yazılar ektedir. 332 Okul Pansiyonları Hesabına aktarılan tüm ödenek ve ödemelerden %88-12 ayrımı yapılarak, %88 lik kısmı 332 Okul Pansiyonları Hesabına, %12 lik kısmı Millî Eğitim Bakanlığı Ankara Merkez Saymanlık Müdürlüğü hesabında bulunan 333.01.01(Genel Bütçe) Emanetler Hesabına (pansiyon %12 leri) aktarılması ve okul pansiyonları hesabı harici hiçbir hesabın kullanılmaması, talep edilen %12 ödeneklerinin talepler doğrultusunda kullanılması gerekmektedir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

Kemal Varın NUMANOĞLU

Bakan a.

Genel Müdür