Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 15.05.2020 tarihli ve 7009383 sayılı kararlarıyla Aday Öğretmenlere yapılacak Performans Değerlendirmeleri ile ilgili çeşitli açıklamalar yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı öğretmen kadrolarında çeşitli mevkilerde görev yapan sözleşmeli ve kadrolu aday öğretmenler, Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin "Performans Değerlendirmesi" temalı 16. maddesi ve 3. fıkrasında yer alan "Performans değerlendirilmesi, bir eğitimin döneminde en az altmış iş günü fiili olarak öğretmenlik görevini yerine getiren aday öğretmenler için uygulanır. 657 sayılı Kanun ve çeşitli diğer kanunlar uyarınca aylıksız izin almak vesilesiyle geçirilen süreler, her türlü kanuni izin ve sağlık raporları ile fiili öğretmenlik görevi haricindeki geçici görevlendirmelerde bulunan süreler bir eğitim döneminde altmış iş günü fiili olarak öğretmenlik görevi yapma süresi içerisinde sayılmaz." hükmü gereğince, performans değerlendirme uygulamalarına tabi tutulmaktadır.


60 İş Gününü Dolduran Öğretmenlere Uygulanacak

Ocak ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve ilerleyen süreçte Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri başta olmak üzere tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını sebebiyle Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınan önlemler kapsamında, 13 Mart 2020 gününden itibaren Milli Eğitim Bakanlığına bağlı her türlü okul ve kurumlarda uzaktan eğitim sürecine başlanmıştır. Bu dönemde ülke çapındaki tüm aday öğretmenler idari  olarak izinli sayılmış olup, uzaktan eğitim faaliyetlerine yalnızca fiili olarak katılmışlardır. Bu sebeple 2019-2020 eğitim ve öğretim senesinin ikinci yarı yılında fiili olarak 60 iş gününü dolduran tüm aday öğretmenlerin performans değerlendirmelerinin aday öğretmenlerin tarafına tanımlanan danışman öğretmen, okul müdürleri ve maarif müfettişlerince yapılması makam onayı ile makul görülmüş olup performans değerlendirme sürecindeki öğretmen görev ve sorumluluklarının da bu çerçevede ele alınması gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ülke çapındaki MEB’e bağlı okul ve kurumlarda görev yapan aday öğretmenlere yönelik performans değerlendirme talebinin, salgın süreciyle daha düşük bir hızda ilerleyeceği ve tamamen sonlanmasının zaman alacağı tahmin ediliyor.