Mahmut Özer’den MEB’de Yeni Dönemin Kodları: Bir Ziyaretin Anatomisi

İki Fotoğraf Bir Mesaj!

Eğitim-Bir-Sen’in Bakan Ziyaretinde Meçhul Koltuk

6 Ağustos 2021 Cuma günü, Millî Eğitimin Yeni Bakanı Mahmut Özer koltuğu selefi Ziya Selçuk’tan devralarak; TBMM’nin 4 maarif vekili sayılmazsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin 76. Ak Parti’nin ise 8. Millî Eğitim Bakanı olarak göreve başlamış oldu. Göreve başladığı Cuma gününden itibaren Cumartesi, Pazar demeden medyada üst üste görevden alınan genel müdürler ve daire başkanları haberleri yağmur gibi yağmaya başladı. Tabiri caizse editörler haber yetiştiremez oldular. Bu sert ve hızlı girişten dolayı “2. Ömer Dinçer Dönemi başladı.” sözleri dolaşıma girdi. Her şey bir yana Mahmut Özer bürokrasideki bu değişimle bizce doğrusunu yapıyordu. Ziya Selçuk döneminde Bakan’ın talimatını uygulamayan, ayak direten MEB Bürokrasisi haberlerini şöyle bir hatırlayınca Mahmut Özer’e hak vermemek elde değil. STK, vakıf, sendika vb. örgütlerin MEB Bürokrasisi üzerindeki hâkimiyeti de MEB’deki bir başka şikâyet, sancı konusuydu. Mahmut Özer atandığında medyaya yansıyan Bakan’ın bir takım STK, vakıf, sendika vb. örgütlerin desteğiyle göreve geldiği iddiaları da bu konuda umutsuzluğu körüklemekteydi.

Eğitim-Bir-Sen’li şube başkanlarının Ziya Selçuk’un görevden ayrılışı ve Mahmut Özer’in göreve gelişine ilişkin memnuniyetlerini ifade eden paylaşımları, Mahmut Özer’in Ali Yalçın’la olan hemşeriliği de “Bakan Eğitim-Bir-Sen’le mi çalışacak?” algısını pekiştirdi. Bakanlıkta görevden alma ve atamalar son sürat devam ederken; Eğitim-Bir-Sen Genel Merkez Yönetiminin Ali Yalçın Başkanlığında, haftanın ilk gününden Yeni Bakan’dan randevu alarak “Hayırlı olsun.” ziyaretine gittiği görüldü. Tıpkı 12 Temmuz 2018 tarihinde yeni göreve başlayan Ziya Selçuk’a “Hayırlı olsun.” ziyaretine giderken olduğu gibi; bugün de Mahmut Özer’e “Hayırlı olsun.” ziyaretine Ali Yalçın ve Eğitim-Bir-Sen Genel Merkez Yönetimi birlikte gittiler.

12 Temmuz 2018 tarihinde ziyaret ettikleri Ziya Selçuk Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın için kendi yanına koltuk koydurarak eşitlerin buluşması pozu verirken; 9 Ağustos 2021 tarihinde “Hayırlı olsun.” ziyareti gerçekleştirilen Mahmut Özer, Ali Yalçın’ı ekibiyle beraber üçlü koltuğa oturtarak eşitlerin pozunu verdirmedi.

Hatta fotoğraf incelendiğinde Atilla Olçum’un üçlü koltuğa sığmadığı ve onun için getirtilen sandalyenin de koltuğun sonuna eklendiği görüldü. Oysa Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’ün bugünkü ziyaretinde Ali Yalçın’a sunulmayan koltuğun o odada olduğu fotoğraflardan net bir şekilde görülüyordu. O da aynı, makam aynı, duvardaki tablo aynı, Eğitim-Bir-Sen Yönetimi rahmetli Mithat Sevin harici aynı, bir tek Bakan farklıydı. Bir de oturma düzeni.

Oturma düzeninden ne fark eder diyorsanız; çok şey fark ediyor. Ziya Selçuk çok iyi niyetliydi. Ama mahalleden olmadığı için çok dayak yemişti. Hatta gidişine sevinenler oldu. Tıpkı mahallenin evladı Mahmut Özer’in gelişine sevinildiği gibi… Fakat Mahmut Özer, MEB Bürokrasisinin Bakan talimatına uymayan yozlaşmasına bir balans ayarı yapmak zorundaydı. Ve bu ayar sadece görevden almalarla verilemezdi. Mahmut Özer, bugün devletin fabrika ayarlarına dönüşünün, toplumun bütün katmanlarına eşit mesafede oluşunun ve devletin kudretinin fotoğrafını verdi. Onun meselesi ne Ali Yalçın’dı ne de Eğitim-Bir-Sen. Zaten böyle bir meselesi olamazdı da… Onun meselesi; bürokrasinin kendine gelmesi, STK’ların da kendi çizgisine çekilmesi ve yerini bilmesini sağlamaktı. Mahallenin evladı olduğu için daha toleransla, anlayışla karşılanacak ve ideolojik suçlamalara da maruz kalmayacaktı. Eğitim-Bir-Sen’in ziyaretini, MEB’in sosyal medya hesabından paylaşırken de Bakan Abdulhamit Gül’ün ziyaretinin fotoğrafının altında bir iki satırla geçiştirdi.

Sözün özü: Mahmut Özer hızlı başladı. İyi gidiyor…

Cengizhan Türkyılmaz/Yönetim Bilimi Doktoru