Kamudanhaber- Özel Haber

Murat Kenan Erdem 

Bu sene sendikaların sosyal medya hesaplarında önceki yıllardan farklı bir tablo göze çarpıyor. Kimi Türk Eğitim-Sen Şubeleri, sosyal medya hesaplarında bazı öğretmenlerin fotoğraflarıyla hazırlanmış afişleri paylaşarak; “Bu kişiler bizim İLKSAN adayımızdır.” diyerek açıklamalarda bulunuyorlar ve okul ziyaretleriyle destek arıyorlar.

Eğitim-Bir-Sen Şubelerinde ise İLKSAN temsilciliğine aday olan öğretmenlerin şube başkanlarından destek arayışı amacıyla gerçekleşen şube ziyaretleri ve destek açıklamaları yer alıyor.

İLKSAN Seçim Takvimine göre; 9’uncu Dönem İLKSAN ilçe temsilcisi seçimleri 3 Nisan 2021 tarihinde, il temsilcilerinin seçimleri de 12 Haziran 2021 tarihinde gerçekleştirilecek. Ocak 2007’de 5. Dönem 2.Olağanüstü Temsilciler Kurulu’nda görev alan İLKSAN Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Yılmaz sonraki yıllarda da 6. 7. 8. Dönemlerde görevine devam etti. Tuncer Yılmaz; en son Eğitim-Bir-Sen’in pandemi sürecinde delege seçimleri yapılmadan gerçekleştiği gerekçesiyle itiraz ettiği 5 Ağustos 2020 tarihinde yapılan 8.Dönem 4.Olağan Temsilciler Kurulu’nda görev aldı. Tuncer Yılmaz 2007’de bu göreve gelmeden önce 1996 Yılından itibaren Aksaray Türk Eğitim-Sen İl Başkanlığı, Kamu-Sen İl Temsilciliği ve Kamu Çalışanları Vakfı (TÜRKAV) Başkanlığı görevlerinde bulunmuştu.

2007’den bugüne kadar gerçekleşen seçimlerde Türk-Eğitim-Sen ve Kamu-Sen İl Temsilciliği yapmış olan birinin seçilmiş olması İLKSAN’ı sendikal mücadelenin güç göstergelerinden biri haline getirdi.

Türk Eğitim-Sen, İLKSAN seçim sonuçlarına yaslanarak Eğitim-Bir-Sen’e; yetki sende olabilir; ancak bu yetki konjonktürel. “Sen, siyasi iktidarla kan bağından dolayı koltuk dağıtarak yetki alıyorsun.” imasında bulunarak; er meydanı İLKSAN. Buyur! Diyor.

Sınıf öğretmenlerinin, diğer branş öğretmenlerinden belirgin bir şekilde ayrışarak sendikal tavır koyması söz konusu değilse yetkili sendika Eğitim-Bir-Sen’li adayların İLKSAN seçimlerini kazanması beklenmelidir. Öğretmenlerin genelde yetki verdiği sendikaya İLKSAN’da destek vermemesi ya yeterli organize olunamaması - ki bu durumun birkaç seçim üst üste devam etmiş olması da ayrı bir soru işareti - ya da İLKSAN konusunda bir güven eksikliğine işaret edebilir. Tabii birde Türk Eğitim-Sen konjoktüre dayalı sendikacılık iddiası var…

Eğitim-Bir-Sen ise İLKSAN’ı Türk Eğitim-Sen’den alarak hem algıyı kırmak hem de İLKSAN gibi varlıkları ve koltukları olan yapıyı sendikal rakibinden almak istiyor.

Bu seçimlerin bir diğer yönü de İLKSAN Yönetim Kurulu’nda yasa gereği MEB’in önerdiği isimlerden dördünün ve İLKSAN delegeleri üzerindeki ağırlığını kullanan Türk Eğitim-Sen’in önerdiği 3 kişinin İLKSAN Yönetimini oluşturması. Yani; İLKSAN yönetiminde, Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürü, Teftiş Kurulu Başkanı, Bakan Özel Kalem Müdürü, Bakan Danışmanı gibi isimlerin, sendikaların belirlediği isimlerle birlikte ortak çalışan bir ekip olmasının getirdiği önemli avantaj.

Tüm bu etkenler, İLKSAN seçimlerini bir sendikalar arenasına ve sendikaların bu arenadaki taht savaşlarına dönüştürüyor. Hem de ne savaş…

Bazıları için, Game Of Thrones’un meşhur repliğindeki gibi; “Kış geliyor.” Meydan “lord”lardan, gökyüzü ejderhalardan geçilmiyor. Olan, arada kaynayıp ölen garibana oluyor. Ama Unutmayın! “Büyük Oyun”da ölen, karşı tarafın ordusuna geçmiş oluyor…

Ha! Tabii bir de öğretmenlerin özlük ve sosyal hakları konusunda söz sahibi olmak vardı… Onu da unutmayalım!

Winter is coming…

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.