Eğitim Bir Sen Ankara Şube Başkanı Tekin Korku'dan Kamudanhaber Sitemizde yayınlanan ''Türk Eğitim Sen Üyesi Ülkücüleri Okul Müdürü Bile Yapmıyorlar'' haberine ilişkin açıklama...

Kamudanhaber.net sitesi olarak 03/11/2020 tarihinde yayınladığınız haber içeriğinde şahsım Terkin KORKU ile bağlı bulunduğum Eğitimciler Birliği Sendikasına yönelik gerçek dışı beyanlar içeren bir haber yayınlanmış bulunmaktasınız. Söz konusu haber içeriği asılsız ve mesnetsiz ve hiçbir bilgi ve görgüye dayanmayan soyut iddialar içermekte olup söz konusu tezvirata karşılık cevap hakkım doğmuştur.

Zira internet siteniz incelendiğinde kamuoyunu bilgilendirme yapan bir haber sitesi olduğu görülmektedir. Evrensel Basın Meslek ilkelerinin 4,12 ve 16 maddelerinde; “4- Kişi ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez., 12- Gazeteci; görevini, taşıdığı sıfatın saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumlarla yapmaktan sakınır., 16- Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip haklarına saygı duyarlar” ifadeleri mevcuttur. Sorumlu basın ve gazetecilik ilkeleri gereği, size sunulan bilgi ve belgelerin doğruluğunu araştırmak, gerekirse ilgili kişi ve kurumlardan izahat almanız ve bu doğrultuda haber yapmanız gerekmektedir.

Bu itibarla öncelikle içeriği iftira ve gerçeğe aykırı iddialara dayanan haberin ivedilikle sitenizden kaldırılmasını, akabinde yapılan iftiranın tahrifatının giderilmesi için aynı ve eşdeğerde düzeltme metni yayınlanmasını, aksi takdirde 5237 sayılı Türk Ceza Kanun “iftira” ve “hakaret” suçuna ilişkin hükümleri uyarınca haber siteniz hakkınızda ve haberin içeriğini kasten çarpıtarak sunulmasında iştirak eden diğer kişiler hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulacağını, ayrıca şahsım ve Sendikanın uğramış olduğu maddi ve manevi tüm zararları için yasal ve hukuki tüm müracaatların yapılacağını ihtaren bildiririm.

İş bu sebeple aşağıda izahatı yapılan hususlara ilişkin olarak sitenizde kamuoyuna bilgilendirme yapılmasını ve cevap hakkı kapsamında yayınlanmasını talep ediyorum.

Söz konusu 03/11/2020 tarihinde sitenizde yayınlanan haberde şahsım tarafından söylenmiş gibi kullanmadığım yalan ve iftira ibareleri kullanılmıştır.

Haber içerisinde geçen;

“Tekin Korku, Eğitim Bir Sen genel merkezinin de desteği ile Türk Eğitim Sen üyesinin yerine kendi üyesi Mehmet Mustafa Genç’in atamasını yaptırır.” cümlesi gibi.

Herkesin malumu olduğu üzere sendika, üyenin ekonomik, özlük, sosyal, ve ekonomik anlamda hakkını/hukukunu korumak geliştirmek ve gözetmek zorunda olan bir yapıdır. Haberde kullanılan bu ifade kasıtlı bir şekilde sendikayı atama makamı gibi göstererek itibar suikastı yapılmak istenmiştir.

Haberde ismi geçen ve okul müdürü olarak adı geçen kişinin atama kararnamesine bakıldığında 31 Ağustos 2020 tarihi itibari ile bakanlığımız tarafından atamasının yapıldığı görülmektedir. Valilik görevlendirilmesi bakanlık atama kararnamesinden sonra yapıldığından bir alt makamın onayını hükümsüz kalır. Hak ve hukuk zaviyesinden bakıldığı zaman Bakanlık ataması yapılan bir kuruma valilik görevlendirilmesinin yapılmasının anlamsızlığı görülecektir. Dolayısıyla proje okulları için onaya makamı olan bakanlık tarafından ataması yapılan kişi görevine başlamıştır.

Yine haberde bahsi geçen bir başka iftira da“Ben adamı iki gün yerinde oturtmam” diye de etrafına da havasını basar.” cümlesidir. Şubemize bağlı Yenimahalle ve Etimesgut’ta bulunan işyerlerinde bütün eğitim çalışanlarına karşı tavrımız her zaman birleştiricilikten, bütünleştiricilikten ve kuşatıcılıktan yana olmuştur.

Eğitim Bir Sen Ankara 4 Nolu Şube Başkanı ve şube/ilçe yönetimleri olarak kişileri sendikal aidiyetleri üzerinden kategorize edici hiçbir tavır eylem ve söylem içerisinde bulunmadık. Bilakis ilçelerimize yönetici olarak atanan herkese sendikal mensubiyetine bakmadan ziyaret ederek atandıkları kuruma faydalı işler yaptıkları sürece sendika olarak yanlarında olacağımızı ifade etmişizdir.

Türkiye’nin Genel Yetkili Sendikası olan Eğitim Bir Sen’in Şube Başkanı olarak nerede, neyi, kiminle ve nasıl konuşacağımızı iyi bilir, yukarıda bana atfedilen cümle şahsımla ve temsil ettiğim camia ile asla örtüşmeyecek bir ibare olduğu açıktır.

Haberin genel içeriğine bakıldığında başka sendikalara üye olan veya sendikası olmayanların hiçbir haklarının olmadığı şeklinde bir mesaj lanse edilmektedir.

Oysa ki gerçekte Ankara özeline bakıldığında bir çok yerde ilçe müdürü, şube müdürü, proje okul müdürü, proje olmayan okul müdürleri ve müdür yardımcıları atamaları ve görevlendirilmeleri mevcuttur. Bu atama ve görevlendirmeler valiliğimizin ve bakanlığımızın takdir ve onayı ile yapılmaktadır.

Haberde gözden kaçırılmaması gereken bir durum var ki, habere bakıldığında sanki valilik görevlendirilmesinden sonra bakanlık ataması yapılmış gibi bir algı yaratılmaktadır. Haber sitesinin şunu sorgulaması daha yerinde olacaktır. Bakanlık ataması daha önce çıkmış birinin yazısı neden üç ay bekletilir?

Şayet tersi bir durum, yani valilik görevlendirmesi tarihinden sonraki tarihli bir bakanlık onayı gelmiş olsa o zaman burada bir hak mahrumiyeti var der biz de hakkı olanın hakkının teslimi üzerine bir-iki kelam ederdik.

Sonuç olarak Eğitim Bir Sen kurucu genel başkanımız Mehmet Akif İnan’ın bu sendikayı kurarken ortaya koyduğu; “Zulüm ve haksızlık kimden gelirse gelsin zulmün ve haksızlığa uğrayanın yanında, zulmün ve haksızlığın karşısında olacağız.” manifestosuyla insan hakları, emeğe saygı ekseninde mücadelesini dün olduğu gibi bugün de sürdüren bir harekettir.

Amacımız Eğitim Bir Sen, olarak tüm eğitim çalışanlarının sosyal, ekonomik, ve özlük haklarını genişletmek, ekmeğimizi büyütmek ve sorunların çözümü noktasında çözüm üreterek üyelerin dertleriyle dertlenmektir.

Kamuoyuna saygıyla…

Tekin KORKU

Ankara 4 Nolu Şube Başkanı

İLGİLİ HABER..