Kamudanhaber- Özel haber

Dün Sözcü Gazetesi, “Memurun Cebi Değil, Başkanın Cebi Doldu” manşetini atmış ve düşük memur zammını zafer gibi sunan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın’ın maaşının 32 Bin lira olduğu ortaya çıktı. Ocak 2022’de 33.720 lira alacak açıklamasına yer verilmişti.

Sözcü’den Ali Ekber Ertürk’ün dünkü haberinde: “Hükümet ile Memur-Sen, memur ve emeklilerine verilecek zam oranında 2022'nin ilk 6 ayı için yüzde 5+enflasyon farkı, ikinci yarısı için de yüzde 7+enflasyon farkı üzerinde anlaştı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da yapılan zammı övdü. Düşük zamma destek veren Yalçın'ın sendikadan aldığı maaş ise tartışma konusu oldu. Yalçın'ın halen Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı olarak 32 bin 115 lira aylık ücret aldığı, Ocak 2022'de de ücretinin 36 bin liraya yükseleceği bildirildi.” ifadelerine yer verilmişti. Aynı haberde, Memur-Sen tüzüğüne göre genel başkanın, taban aylık katsayısının 7.000 rakamıyla çarpımı sonucu bulunan ücrete, yüzde 10 oranında eklenen miktarda net maaş aldığı iddia edilmişti.

Bugün ortaya atılan bir başka iddiaya göre de Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’a 32 Bin 115 lira 80 kuruş bordro düzenlenmesinin yanı sıra ayrıca Memur-Sen Genel Başkanı unvanıyla 8 bin lira da huzur hakkı verilmekte. Bu durumda Ali Yalçın’ın eline geçen net para da aylık 40 bin 115 lira 80 kuruşa çıkmakta.

Tabii haberde de belirttiğimiz gibi Memur-Sen ve Ali Yalçın bu konuda bir açıklama yaparak, bordro yayınlayıncaya kadar; bu tür haberler birer iddia olarak kalacak. Kamuoyunda oluşan bilgi kirliliği ve sendikal camiaya olan güven kaybının ortadan kalkması için Memur-Sen ve Ali Yalçın’dan bu konuda bir açıklama bekleniyor. Sadece Ali Yalçın’ın maaşı da değil. Konfederasyona bağlı tüm sendikaların genel başkan, genel başkan yardımcısı, genel merkez çalışanı, şube başkanı, şube yöneticileri ve şube çalışanlarının da maaş bordrolarının açıklanması demokratik bir toplumda açıklık ve güvenilirlik ilkesinin de bir gereğidir.

Şunu da önemli bir not olarak ekleyelim ki bu şeffaflığı sadece Memur-Sen’den değil tüm konfederasyon ve sendikalardan da bekliyoruz. Bugüne kadar bu çağrılara sadece KESK ve bağlı kuruluşu Eğitim-Sen ile Birleşik Kamu İş ve Eğitim-İş’den olumlu yanıt geldi. Diğer sendikalardan bir açıklama gelmedi.

Cengizhan Türkyılmaz