Bilsem Görsel Sanat ve Müzik Yetenek Alanı Ön Değerlendirmesi geçtiğimiz yıllarda hafta sonları belirlenen okullarda yapılırdı ve sınavda görev alan kurum yöneticilerine, öğretmenlere ve kurumdaki temizlik işlerinde görevli kişilere MEB tarafından sınav ücretleri ödenirdi.

Ne yazık ki bu yıl MEB Bilsem Görsel Sanat ve Müzik Yetenek Alanı Ön Değerlendirmesini; 28 Mart-4  Nisan, hafta içi 08.00 ile 17.00 arasında sınıf öğretmenlerinin kendi belirleyeceği bir zaman diliminde yapacaklarını duyurdu. Her öğrenci için uygulamanın en fazla 15-20 dakika olarak ayarlanmasını istedi. Ancak, MEB bu görev karşılığında herhangi bir ücret ödemesi de yapmayacak. Bu uygulamayı anlamış değiliz. MEB öğretmenlerin özlük haklarını iyileştirmek yerine, var olan haklarını da elinden almaya devam etmektedir. Her geçen gün öğretmenlerin iş yükünü artırırken, mevzu ücrete geldiğinde tersi bir uygulamaya gidilmekte, hak gaspı yapılmaktadır, mağduriyet yaratılmaktadır.

Bilsem Görsel Sanat ve Müzik Yetenek Alanı Ön Değerlendirmesini, sınıf öğretmeninin ders saati içinde yapması mümkün bulunmamaktadır. Bu görev; ders saati sonrası, mesai dışı bir görevdir ve sınav ücreti ödenmelidir.  MEB, Bilsem Görsel Sanat ve Müzik Yetenek Alanı Ön Değerlendirmesini hafta içine alarak zaten iş yükü fazla olan sınıf öğretmenlerine yeni bir iş yükü getirmiştir. Ayrıca  değerlendirme saatlerini 08.00 ile 17.00 aralığında yapılacağını  belirterek, öğretmenler için yeni bir mesai saati tanımlaması yapılmıştır. Öğretmenlerin mesai saati, diğer memurlar gibi 08.00-17.00 değildir. Öğretmenlerin mesai saati, üzerinde bulunan ders yükünün saatleri ile başlar ve biter.

Bilsem Görsel Sanat ve Müzik Yetenek Alanı Ön Değerlendirmesi ek bir iş yüküdür, geçmişte olduğu gibi ücrete tabi olmalıdır. Öğretmenler angarya görevlerle yeterince yorulmaktadır. MEB öğretmenlere ek görevler tanımlıyorsa, ek ücret de ödemelidir. Öğretmenin emeğini yok saymamalıdır. 

KADRİYE DEMİREL

EĞİTİMCİ YAZAR