Kamudanhaber - Özel Haber 
Dr.Mehmet Yılmaz 

Milli Eğitim Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Hasan Ünsal  81 il milli eğitim müdürüne ve bakanlık merkez teşkilatına Erasmus programları ile ilgili geçtiğimiz günlerde resmi bir yazı gönderdi.

Bu yazının içeriğinde ; Yurt dışına iltica etme riski olan öğretmen ve öğrencilerin AB programlarına seçilmemesi talimatı veren Genel Müdür Ünsal resmi yazıda süreci şöyle anlatıyor: "Erasmus kapsamında yer alan hareketlilik faaliyetleri ve staj programlarına yönelik son zamanlarda Genel Müdürlüğümüze şikayetler gelmektedir. İletilen şikayetlerde, program kapsamındaki hareketlilik ve staj planlamasının dışına çıkıldığı, gidilen ülkede kalmaya meyledildiği ifade ediliyor."denildi.

Milli Eğitim Bakanlığının il müdürlüklerine yazmış olduğu resmî yazıyla ülkemizin gençlerinin Dünya ile iletişimini, eğitimini ve bağlarını kopartmanın fitilini ateşlediğinin farkında mı ?

Türkiye'den her yıl yaklaşık 20 bin öğrenci Erasmus'la AB ülkelerine gidiyor. Almanya, Avusturya, Finlandiya, İsveç, Norveç gibi 1. ve 2. gruptaki 18 ülkeden kabul alan öğrencilere aylık 600 Euro ve Bulgaristan, Hırvatistan, Letonya gibi ülkeleri kapsayan 13 ülke için ise aylık 450 Euro cep harçlığı veriliyor. Öğrencilerin, en az 2 ay ve en fazla 1 yıl süreyle başka bir ülkede eğitim amaçlı kalıp, Türkiye'ye geri dönmesi gerekiyor. Son 15 yılda 500 bin öğrenci yurt dışına gitti.

AB’de Erasmus projeleri ile ilgili bugün Türkiye gündeme alındı.

Milli Eğitim Bakanlığının illere gönderdiği resmî yazıyla Erasmus programında giden öğrencilerin gittikleri ülkelere iltica ettiği masaya yatırıldı. Ulusal ajansın bu programdan çıkartılması gündeme alındı.

Milli Eğitim Bakanlığı öncelikle Erasmus projesi ile yurt dışına giden öğrencilerin neden iltica ettiğine kafa yorması gerekirken işin kolayına kaçarak öğrenci seçiminde daha dikkatli olun uyarısıyla fişleme yöntemini akıllara getirdi.

Milli Eğitim Bakanlığında hafıza kalmadığı için bu resmî yazıyı yazan genel müdür bilmez!!!

Milli Eğitim Bakanlığı Erasmus öğrenci programına öğrenci alırken zaten yıllardır özel ihtimamla seçme öğrenciler alıyor. 

Buna rağmen yurt dışına gönderilen öğrenciler iltica ediyorsa durum daha da vahim !!!

ERASMUS NEDİR?

Öğrencilere, AB ülkelerinde eğitim alma şansı veren en popüler öğrenci değişim programı. İlkokuldan üniversiteye, eğitimde uluslararası işbirliği amacı taşıyor. Ülkeler, ortak projeler üretip, kısa süreli öğrenci ve öğretmen değişimi yapıyor. Türkiye Ulusal Ajansı, AB'yle 2021-2027 yıllarını kapsayan mesleki eğitim değişim anlaşması var. Mesleki ve teknik lise öğrencileri yurt dışına gidiyor. Erasmus'la, yabancı bir ülkede yaşam ve eğitim deneyimi kazandırılıyor.

Sonuç olarak; Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer zaten eğitimden anlamıyor! İşin kötü tarafı eğitimden anlamaması değil! Zaten kendisi makina mühendisi anlamamasını normal karşılıyoruz. İşin kötü tarafı eğitimden anlamadığını da bilmiyor! Bunun yanında MEB’e getirdiği bürokratlarda istisnalar dışında eğitimle alakasız mühendisler , doktorlar olunca ; bunun üzerine birde MEB’in hafızasını sıfırlayınca ortaya böyle can sıkacak durumlar çıkıyor.

Ülkemizin gençlerinin iş bilmez Bakan ve bürokratları yüzünden Dünya ile eğitim ilişkilerinin kesilme riski var !

Bakan Özer’i testi kırılmadan buradan uyarıyoruz…

Devletin bir resmî yazılı dili vardır bir de resmî olmayan yazıya dökülmemesi gereken dili vardır.

Böyle hassas bir konu böyle basit bir hata ile kayda girilmez.

Sorunun üzerine eğilip, güçlü ve fedakar yönetimle çözülür.

Umarız Sayın Özer bu uyarımızı dikkate alır ve sorunu çözer.

Gençlerimizde mağdur olmaz.

İLGİLİ HABER...

https://www.kamudanhaber.net/mebden-yeni-talimat-uluslararasi-projeler-icin-yurt-disina-giden-ogrenci-ve-ogretmenler-i