Kamudanhaber-Özel Haber 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer öğretmen atamalarının arefesinde yeni bir proje açıkladı.

Ankara’da Akran Zorbalığını Önlemede Bütüncül Okul Yaklaşımı Çalıştayı'nda konuşan Bakan Özer, sağlıklı, güvenli bir okul inşa edebilmek hedefinde olduklarını söyledi. Öğretmen atamalarına ilişkin de 2023 öğretmen atamalarında her okulda 1 tane rehber öğretmen olacak şekilde planlama yaptıklarını belirtti.

Bakan Özer’in her okula bir rehber öğretmen planlaması açıklamasına itirazımız yok ancak öğretmen atamaları öncesinde mağduriyet oluşmaması için bir konunun altını çizmek gerekiyor.

ADİL ATAMA KONTENJANI 

Bakan Özer geçtiğimiz yıl okul öncesi projesi ile 20 bin öğretmen atamasının 7.503 kontenjanını okul öncesine verdi. Yaklaşık 500 kontenjana da plansız yapılan kontenjanlar nedeniyle atama yapılamadı. Toplamda 8 bin kontenjan bu şekilde kullanıldı ve geri kalan 98 branşa 12 bin atama sayısı verilerek birçok branşta öğretmenler mağdur edildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan muhtemelen Şubat ayı içerisinde öğretmen atama sayısını duyuracaktır.

Seçim senesi ve tek atama yapılacak olması nedeniyle toplamda 40-50 bin civarında yüksek sayıda bir atama planlanması beklenmektedir.

Bakan Özer, 2022 yılında okul öncesi projesi ve kontenjanlarıyla mağdur ettiği atama bekleyen öğretmenlerimizi 2023 yılında da PDR branşına özel atama planlayarak yapmamalıdır.

Öncelikli olarak Doğu ve Güneydoğu illerimizde birçok okulumuzda öğretmenlik mesleği ile uzaktan yakından alakası olmayan ücretli öğretmenler derse girmektedir.

At bakıcılarının bile sınıf öğretmenliği dersine girdiği bir ülkede de öncelikli olarak tüm branşlarda ücretli öğretmen yerine kadrolu öğretmen istihdamına gidilmelidir.

Bir okulda sınıf ya da branş öğretmeninin dersine iki yıllık mezunlar derse giriyorsa öncelikli olarak bu okullara kadrolu öğretmen ataması planlanmalıdır. Bu okullarımızda kadrolu öğretmenlerimiz ve alanında uzman öğretmenlerimiz olmadığı sürece bu okullara rehber öğretmen atamanın hiçbir mantıklı açıklaması olamaz.

Milli Eğitim Bakanlığı uzun süredir rehber öğretmenlik norm kadro yönetmeliği üzerinde çalışma yapmaktadır. Her okula bir PDR normu verilecek şekilde düzenleme yapılacağının açıklamasını da bugün Bakan Özer deklare etmiştir. Her okula bir rehber öğretmen atanmasına ve yapılacak bu düzenlemeye asla karşı değiliz…

Ancak!

Öğretmen atama sürecinin hemen arefesinde bu şekilde bir düzenleme ve geçen sene okul öncesi öğretmenlere verilecek kontenjan oranında bu yıl da rehber öğretmenlere kontenjan ayrılması diğer branşları mağdur edecektir.

Bakan Özer’in genel öğretmen atama kontenjan sayısının dışında PDR branşına özel bir kontenjan talep etmesi gerekir.
Farzımuhal 50 bin öğretmen ataması yapılacaksa bu sayıdan hariç 10 bin PDR öğretmen atama normunun istenmesi ve branş bazlı ayrı bir atama yapması mağduriyetin önüne geçebilir.

Aksi halde geçen sene mağdur olan öğretmenlerimiz ikinci kez mağduriyet yaşayacaktır…

Umarız Sayın Özer aynı hatayı ikinci kez yapmaz…