“Çalınan ve kaybolan eşyalarınızdan müessesemiz sorumlu değildir.”  yazısını, Alışveriş merkezlerinin, dinlenme tesislerinin ve büyük marketlerin otoparklarında mutlaka görmüşüzdür, Yer yer mağaza ve dükkanlarda büyük ve dikkat çekici yazı tipi ile gözümüze sokulan bir uyarı. Peki bu uyarıyı asmakla üstlerinden sorumluluk atılabiliyor mu? Gelin hep beraber cevabına bakalım...

ÇAYKUR 1072 işçi alacak. Başvurular ne zaman ve nasıl yapılacak? ÇAYKUR 1072 işçi alacak. Başvurular ne zaman ve nasıl yapılacak?

tokmak-asliye-hukuk-mahkemesi-1280x720

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi'nin  Esas No: 2013/5258, Karar No: 2013/15220 sayılı kararına göre  “Çalınan ve kaybolan eşyalarınızdan müessesemiz sorumlu değildir.”  vb. yazıların hukukiken bir geçerliliği yok. Yetkililer, işletmesine gelen vatandaşın eşyalarının güvenliğinden sorumlu. İşletme sahipleri, işletmelerine gelen vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak ile yükümlüdürler. İlgili sayılı karara hep beraber bakalım.

edevlet-mahkeme-sonucu-ogrenme-1200x801

Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, Esas No: 2013/5258, Karar No: 2013/15220

"Her ne kadar mahkemece, davacının çantasının çalınmasında davalıya izafe edilebilecek bir kusur bulunmadığı gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiş ise de, davacı, davalı şirkete ait, mağazada alışveriş yaparken çantasının çalındığı iddiası ile bu davayı açmıştır. Mahkeme tarafından da davacının çantasının çalındığı kabul edilmiştir. Davalı tarafından ise mahkemenin gerekçesindeki bu yöndeki kabulü temyiz edilmediğinden bu husus kesinleşmiştir. Ayrıca davacının çantasında bulunan para ve eşyaları, Türk Medeni Kanunu'nun 6. maddesi gereğince ispat etmesi gerekir ise de, davacının çantasında bulunduğunu belirttiği eşya, para ve takının parasal miktarının günlük hayatın olağan akışına uygun olup olmadığı araştırılmamıştır.

Davalı şirkete ait mağaza da güvenlik kamerasının bulunmadığı dosya kapsamı ile sabittir. Sıradan bir işyeri olmayan davalı şirkete ait mağazaya gelen müşterinin mal güvenliğini özellikle kendi muhafazasına terk edilmiş bir eşyasını asgari özen yükümlülüğüyle korumak ve kollamak zorunda bulunduğu davalı şirkete ait işyerine gelen müşterinin yapılan reklam ve hizmete güvenerek geldiği, müşterilerin davalının hakimiyeti alanında olduğu, müşterilerin zararlandırıcı eylemlerden korunması gerektiğinin kabulü zorunludur. Ancak kişilerin kişisel eşyalarını, korumakta kendilerinden beklenen asgari özeni göstermemeleri halinde işyerlerine kusur atfedilmesi hak ve nesafet kurallarıyla bağdaşmadığı gibi işyerinin haksız yere zarara uğramasına neden olunabilecektir.

Her olayın kendi içinde incelenip değerlendirilmesi gerekir. Öncelikle kişilerin kişisel eşyalarını korumada kendilerinden beklenen özeni gösterdiklerini kanıtlamaları gerekir. Bu halde tarafların olayda kusur ve sorumluluğu incelenmelidir. Davalıya ait mağazada alış veriş için bulunan davacının avize baktığı sırasında çantasını yanındaki alışveriş arabasına bıraktığı ve çantanın bulunduğu yerden çalındığı, güvenlik zaafiyeti bulunduğu, davacının da çantasını kontrolsüz bir şekilde alışveriş arabası içerisine bıraktığı dolayısı ile çantanın çalınması nedeni ile oluşan zararda tarafların müterafik kusurlarının bulunduğu sonucuna varıldığından maddi tazminat istemi yönünden tarafların müterafik kusur oranlarının tespiti yönünde inceleme yapılarak hasıl olacak sonuca uygun bir karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile davanın reddine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir."