Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve taşeron işçiler derken, yeni bir düzenleme için harekete geçildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, çalışanların kazançları üzerinden ödedikleri vergi olan gelir vergisi dilimlerinde düzenleme yapılacağını söyledi. Bakan Bilgin, konuyu Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile görüştüğünü ifade ederek çalışanlara güzel haberi verdi. İşte gelir vergisi dilimlerinde düzenlemeyle ilgili detaylar...

BAKAN BİLGİN DUYURDU: YENİ DÜZENLEME GELİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT), taşeron işçiler ve vergi dilimleriyle ilgili yapılan son hazırlıklara ilişkin bilgi verdi. HAK-İŞ ziyaretinde açıklamalarda bulunan Bilgin EYT’yle ilgili “Emeklilik yaşının yükseltilmesiyle ilgili problemdi, çözüm aşamasına geldik. Onunla ilgili dosyayı tamamladığımızda kamuoyuyla paylaşacağız” dedi.

90 bin taşeron işçinin kamuda kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışmanın tamamlandığını açıklayan Bilgin, asgari ücrete ilişkin mesajlarını yineledi.

Bilgin “Önümüzdeki aralık ayında yeniden asgari ücreti değerlendireceğiz. Enflasyonun etkisini, tahribatını dikkate alarak yeni bir değerlendirme sonucunda kararımızı açıklayacağız” diye konuştu.
VERGİ DİLİMİ GÜNDEMDE
Vergi dilimleriyle ilgili sorun olduğunu belirten Bakan Bilgin “Biz toplu sözleşmede elde ettiğimiz ücreti toplu sözleşme sonuna kadar elde etmek istiyoruz. Yani vergi dilimlerindeki artışın, ücretlerin niteliğini, alım gücünü aşındırmamasını istiyoruz. Bu haklı bir taleptir.

Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanı’mızla da görüşmelerimiz var. Bu konu önemlidir. Özellikle ücretlerin yukarıya çekmek için verdikleri mücadeleyi anlamsız hâle getiren vergideki oynaklığın düzenlenmesi gerekir. Bu konuyu da Bakan Bey’le görüştüm, bu konuda da olumlu bir yaklaşımda olduğumuzu belirtmek isterim” değerlendirmesini yaptı.
TÜRK-İŞ BAŞKANI ATALAY ÇAĞRI YAPMIŞTI
Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işçilerin gelir vergisinde düzenleme istediklerini söylemişti. Talebini bir de örnekle açıklayan Atalay, “10 bin lira ücret alan bir işçide, ocak ayında 630 lira vergi kesintisi yapılırken eylül-ekim aylarında ücretinde 1900 liraya yakın kesinti yapılıyor. Bu sürdürülebilir bir şey değil. Bize ocak ayında verdiğinizi aralık ayında da verin" demişti.
GELİR VERGİSİ NEDİR?
Vergi türleri arasında yer alan gelir vergisi, kişi ve işletmelerin elde ettiği gelir üzerinden verdikleri bir vergi türü olarak adlandırılıyor. Gerçek kişilerin tabi olduğu gelir vergisi bir sene boyunca elde edilen kazançlar üzerinden veriliyor.

Vergi dilimleri 2022 yılında ücretli çalışarak kazanç elde edenler ve ücret dışındaki gelirlerden kazanç elde edenler olarak iki farklı kategoride belirlendi.