Geçtiğimiz Aralık ayı ve içinde bulunduğumuz Ocak ayı süresince ülkemize yeterince yağış düşmemesi bunun akabinde sürekli olarak mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları kuraklık belirtisi mi? 


Uzmanlar açıkladı…
İklim Bilimci Prof. Dr. Yaşar, bu yaz su sıkıntısı çekileceğini söyleyerek "Çok ciddi bir kuraklık var; yer altı sularını boşalttık. Göller Yöresi, çöller yöresi oldu. Tarım konusunda da ciddi bir tarımsal kuraklığa girdik. Ürünler belki yeniden sökülüp yeniden dikilecek. Şimdi suçu iklimlerde buluyoruz. Suç maalesef bizde." dedi.


İklim Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, "Çok ciddi bir kuraklık var, yer altı sularını boşalttık. Göller Yöresi, çöller yöresi oldu. Konya Ovası, obruk ovası oldu. 50'den fazla gölü, sulak alanı kuruttuk. Yer altının en önemli kaynakları, sulak alanı, göllerdir. Göl Marmara'yı kuruttuk, sonra suçu iklimlere bahşediyoruz" dedi.


Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü yetkililerine göre, "İzmir'in uzun yıllar aralık ayı hava sıcaklığı ortalaması 10,5 santigrat derece iken, 2022 yılı ortalaması 3 derece arttı ve 13,5 derece oldu. 18 Aralık 2022'de hava sıcaklığı 22,5 derece olarak kayıtlara geçti. Aralık ayında kaydedilen uzun yıllar ekstrem değerleri 2 Aralık 2005'te 25,2 santigrat derece olarak kayıtlarda yer aldı. Uzun yıllar ocak ayı hava sıcaklığı ortalaması 8,8 santigrat derece iken ilk 23 günlük süreçte 3 dereceye yakın artarak 11,6 santigrat dereceye yükseldi. İlk 23 günde en yüksek sıcaklık 19 Ocak tarihinde 19,5 derece olarak ölçüldü. Ocak ayının uzun yıllarda maksimum sıcaklığı 22,5 santigrat derece olarak 11 Ocak 2021 yılında kaydedildi.


“İzmir Güzelyalı baz alınırsa, aralık ayı uzun yıllar ortalaması metrekareye 146,8 kilogram yağmur düşüyor. 2022 Aralık ayında ise yağmur miktarı metrekareye 101,3 kilogram olarak kaydedildi. Uzun yılların ortalamasına göre yaklaşık yüzde 31 yağış azalma var. Ocak ayının uzun yıllar ortalaması metrekareye 136,9 kilogram yağış. 23 Ocak'a kadar metrekareye 65,2 kilogram yağış kaydı var. Yağışlı gün sayısı bakıldığında, aralık ayı uzun yıllar ortalaması 13 gün yağışlı geçerken 2022 Aralık ayında 6-7 gün yağışlı geçti. Ocak ayında şu anda 4-5 gün yağışlı geçmiş” açıklamasında bulundu.
Prof. Dr. Doğan Yaşar, “Son 52 yılın en sıcak aralık ayını yaşadık.

Ocak ayı da çok sıcak geçiyor. Bir de bu yıl yağış yok. Barajları dolduran yağışlar aralık ve ocak ayları yağışlarıdır. Ocak sonuna geliyoruz, hala yağış yok. En çok yağış aldığımız dönemler aralık ayında ortalama 146 kilogram yağış alırız. Ocak ayında 130 kilogram civarında yağış alırız. Kasım, aralık, ocak ve şubat ayları baraj için çok önemli aylardır. Üçüncü ayı bitiriyoruz hala daha bir şey yok. Geçtiğimiz yıl bugünlerde İzmir'in ana su kaynağı Tahtalı Barajı yüzde 55 doluluk civarındayken bugün yüzde 39 doluluk var. Arada yüzde 16 fark var. Bu fark, İzmir'in 200 günlük suyu demek. O kadar ciddi bir sorun. Bu yaz Türkiye olarak su sıkıntısı çekeceğiz. Tarım konusunda ciddi bir tarımsal kuraklığa girdik. Bunun nedeni de hatalı su kullanımıdır" ifadelerini kullandı.


Yaşar, 1969'lı yıllardan beri aynı kanunla yönetildik. Geçtiğimiz yıldan beri yeni su kanunu için çalışmalar bitirildi. Geçtiğimiz hafta görüşe sunuldu, önümüzdeki aylarda bu kanunlaşacak. Su konusu özellikle yer altı suları kontrol altına alınacak. Barajlardan kapalı ortamda su gelecek tarlalara. Damlama ile su verilecek ve bu sayede yüzde 65 tasarruf edeceğiz. Yer altı sularını ancak kurak yıllarda biz kullanmak zorundayız ki bugün kullanmamız gerekiyordu. Özellikle Güneydoğu'da mısır yok. Buğday, arpa çimlenemedi. Ürünler belki yeniden sökülüp yeniden dikilecek. Bütün bunların nedeni suyumuzu çok hoyratça kullandık. Şimdi suçu iklimlerde buluyoruz. Suç maalesef bizde. Biz su kullanımını öğreneceğiz.
Dedi.