Merkez Bankası, son dönemde kredi kartlarından nakit avans kullanımının artması nedeniyle yeni bir adım attı. Buna göre, kişisel kredi kartlarından belirli bir limitin üzerinde yapılan nakit avans çekimleri ve kuyum harcamaları, menkul kıymet tesisi uygulamasına tabi olacak. Her iki durumda da yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olma şartı getirildi.

Merkez Bankası, bu talimat değişikliğini içeren yazıyı dün bankalara gönderdi. Yazıda, bireysel kredi kartlarıyla nakit çekimi ve kuyum harcamalarında kredi türüne göre yüzde 30 menkul kıymet tesisi yükümlülüğü getirildiği belirtildi. Yükümlülüğün başlangıç tarihi ise bugün olarak bildirildi.

Bu düzenlemeyle birlikte kredi kartı limiti 50 bin lira üzerinde olanlar etkilenecek. Nakit avans limitinin düzenleme sonrası daralacağı ve mevcutta uygulanan azami yüzde 1,36'ya kadar olan oranların düşeceği ifade ediliyor.

Kredi kartlarına nakit avans veya taksitli nakit avans maliyetleri, aylık bazda yüzde 1,36 faiz oranıyla en düşük borçlanma maliyeti olduğu için bireysel talebin en yüksek olduğu borçlanma kanalı haline gelmişti, ancak bu düzenlemeyle birlikte bu maliyetlerde de değişiklik olması bekleniyor.

Bankada parası olanlar dikkat! Mevduat hesaplarında yeni dönem Bankada parası olanlar dikkat! Mevduat hesaplarında yeni dönem

Merkez Bankası ayrıca, kredi büyümesine göre menkul kıymet tesisi uygulamasının kapsamını genişletti ve diğer ticari krediler ile tüketici kredilerini de bu kapsama dahil etti. Kredi türlerine göre ayrı ayrı hesaplamalar yapılacak ve bir önceki hesaplama dönemine göre yüzde 3'ün üzerinde büyüme gerçekleşirse, bu oranı aşan kredi tutarı kadar menkul kıymetin bir yıl boyunca bloke edilmesi gerekecek.