Kredi kartı kullanımındaki artış pandemi sürecinde hız kazandı. Vatandaşlara kısa vadede ekonomik çözüm sunan kartlar, koronavirüs salgınında artan internet alışverişleri için de avantaj sağladı. Kredi kartı başvuruları bu süreçte artarken, aynı dönemde kart borcunu ödeme güçlüğü çekenlerin sayısı da arttı.


Taksit imkanı ile yüksek fiyatlı ürünleri küçük parçalar halinde ödeme imkanı sağlayan kredi kartları, bankalar tarafından sunulan ödül ve indirim fırsatları ile daha da cazip hale geliyor. Ancak kart ekstrelerinin tamamının ödenmemesi durumunda tüketiciler için kullanılan kart harcamalarına faiz yükü de ekleniyor.


Banka müşterilerini çoğunluğu asgari ödeme tutarının ödenmesinin yeterli olduğunu düşünüyor. Fakat asgari ödeme yapılması, ödenmeyen tutarın bir sonraki ekstreye faiz ile birlikte yansımasına neden oluyor. Sürekli olarak asgari ödeme tutarını ödeyen vatandaşların ise kredi kartı borcundan kurtulması söz konusu olmuyor. 


BDDK tarafından kredi kartları ile ilgili yeni bir karara imza atıldı. Kredi kartlarında asgari ödeme tutarı artırıldı. Artık kredi kartı borcunun yüzde 40'ı asgari ödeme bedeli olarak ekstrelere yansıyacak.


Ancak burada dikkat çekici bir detay bulunuyor. Kart limiti asgari ödeme tutarı için belirleyici oluyor. Kredi kartı limiti 25 bin TL'nin üzerinde olan tüketicilerin kredi kartı asgari ödeme tutarı yüzde 40 olarak uygulanacak.




25 bin liranın altında limiti bulunanlar için herhangi bir değişiklik söz konusu değil. Aynı şekilde asgari ödeme, borç tutarının yüzde 20'si olarak devam edecek. 


Örneğin 5 bin TL kredi kartı borcu bulunan bir kişinin kart borcunun asgari ödeme tutarı 2 bin TL olacak. Eğer bu kişinin kredi kartı limiti 25 bin TL'nin altında ise, aynı şekilde 5 bin liralık borç için asgari ödeme bedeli bin TL olacak.


Peki kredi kartlarının asgari ödeme tutarı ödenmezse ne olur? Birçok vatandaş kredi kartarındaki değişikliğin ardından bu sorunun yanıtını merak ediyor. 


NAKİT KULLANIMA KAPATILIYOR 
Kredi kartının ekstre kesim tarihi itibarı ile en az asgari tutarının ödenmesi gerekiyor. Üç kez asgari ödeme tutarının ödenmemesi durumunda kredi kartı nakit kullanımına kapatılıyor.


Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda borca gecikme faizi ve akdi faiz uygulanıyor. Asgari tutarın ödenmemesi durumunda yüzde 2.28 gecikme faizi uygulanıyor.


Örneğin 20 bin liralık kredi kartı olan bir kişi dönem borcu olan 5 bin liranın, bin TL'lik asgari tutarını ödemek yerine 500 TL ödeme yapıyor. Bu durumda ödenmemiş olan 4.500 TL'ye yüzde 2.28 gecikme faizi uygulanıyor. Yani bu kişi bir sonraki estrede 101 lira gecikme faizi ile karşılaşıyor. 4.500 lira olan borcun ise; en az 4.601 TL olarak sonraki ayda ödenmesi gerekiyor. 


Kredi kartının bir dönem geç ödenmesinin bir yaptırımı bulunmuyor. Ancak üst üste ödenmeyen borç nedeni ile banka önce kredi kartını kullanıma katıyor ve müşteriye 30 günlük bir süre tanıyor. Bu süre içinde borç ödenmez ya da borç kapatma süreci başlatılmazsa banka yasal işlem başlatabiliyor. 


YASAL İŞLEM BAŞLIYOR 
Yasal takip sürecinin başlaması ise halk arasında 'kara liste' olarak bilinen dönemin başlaması anlamına geliyor. Bu süreçte banka borcunun ödenmesi durumunda dahi 5 yıl boyunca kredi bilgileri kişinin sicilinde bulunuyor. Başka bankalardan kredi ve kredi kartı kullanımı 5 yıl boyunca mümkün olmuyor. 


Kredi kartı kullanımında asgari ödeme tutarının tamamın ödenmesi büyük önem taşıyor. BDDK tatrafından yapılan değişiklikle asgari ödeme tutarının limiti 25 bin TL'nin üzerinde olan kartlar için yüzde 40 olarak değiştirilmesi ile birçok kişinin minimum tutarı ödemekte zorluk yaşamasına yol açacak. Bu durumda yüksek kart liminitine sahip olanlar nasıl bir yol izlemeli?


ASGARİ ÖDEME TUTATI DÜŞECEK 
Bankalar kart limitlerini genllikle müşterilerine SMS ile bildirerek yükseltiyor. İhtiyaç duyulmasa da, kişiler kart limitlerinin kullanabileceklerinden yüksek olmasını tercih ediyor. Ancak yapılan değişiklik sonrası isteyenler bankalardan limitlerinin düşürülmesini talep edebilir. 25 bin liranın altına düşürülen kredi kartı limitleri ile asgari ödeme tutarı da yüzde 20 seviyesine çekilmiş olacak. 


KREDİ KARTI KULLANIRKEN NELERE DİKKAT ETMEK GEREKİYOR? 
Kredi kartlarında bankalar belli bir limit koyuyor. Ancak bu limit tüketicinin ödeyebileceği sınır üzerinden hesaplanmıyor. Bu nedenle kredi kartı kullanıcılarının kendi limitlerini kendilerinin belirlemesi gerekiyor.


AİDATSIZ KART TALEP EDİN 
Kredi kartı tercih ederken bankaların kart aidatı olmayan kredi kartlarının seçilmesi tüketiciler için avantajlı. Var olan kredi kartlarının yıllık aidatının bankadan talep edilmesi ve bu konuda ısrarcı olunması da olumlu sonuçlanıyor. Bankalar bu durumda müşteri kaybetmektense kredi kartı aidat ödemesini iptal ediyor. 


Kredi kartı hesap kesim tarihlerinin kişinin maaşı ya da gelirleri ile paralel olması da ödeme açısından teşvik edici oluyor.


Kredi kartı borcu ödenirken asgari tutara odaklanmamak, ekstre borcunun tamamını ödemek gerekiyor. Kartın borcunun tamamı ödenemeyecekse de en azından asgari tutardan bir miktar fazla ödeme yapmak, kredi kartı borcundan kurtulmak için öenmli bir adım.


Kredi kartını 'gereksiz' olarak kullandığını fark edenler harcamalarını not ederek, taksit ödemelerini planlayarak kart borcunu kontrol altında tutabilir.


Ekonomik sebepler, artan borçlar ve birçok farklı nedenle kredi kartı borcu ödenemez noktalara gelebiliyor. Kişinin gelirini aşan borç durumunda hemen harekete geçmesi gerekiyor. Ödenmemiş borçlar için günlük faiz işliyor. Bu nedenle banka ile iletişime geçip kart borcunu kapatmanın yolları aranabilir. Borç kapatma kredisi kullanılabilir. Bu süreçte kredi kartının kullanıma kapatılacağının ise unutulmmasında fayda var.