Yıl sonuna yaklaşırken bankalar kredi kartı aidatlarını hesap kesimlerine yansıtmaya başladı. En az 230 ila 300 TL arasında değişen kart ücretleri, bankadan bankaya veya kartın özelliğine göre değişiklik gösteriyor. Ayrı ayrı bankalardan kredi kartı sahibi olanlar için aidatların tutarları artarken, bu tutarlar bazı vatandaşlar için büyük yük haline geliyor. Aidat iadesi ile ilgili emsal kararlara rağmen bankalar aidatları ya iade etmiyor ya da müşteriye hediye para teklif ediyor. Emsal kararlara bakınca bankaların müşteri ile müzakere etmeden kart aidatı alamayacağı hükmü bulunuyor.

TÜKETİCİ KANUNU NE DİYOR?  

2011’de yenilenen Tüketici Kanunu 31/3 maddesinde tüm kartları çıkaran kuruluşlar tüketicilere aidatsız kart sunması gerektiği ifade ediliyor. Ancak bankalar tüketiciye bu alternatifleri kendiliğinden sunmuyor. İtiraz durumunda bankalar ‘İsterseniz size aidatsız kart verebiliriz’ yaklaşımını sergiliyor. Kredi kartı başvurusu yaptığınızda ya aidatsız kredi kartı seçeneği olmuyor ya da banka otomatik olarak aidat özelliği olan bir kart gönderiyor. Yıl sonunda da bankalar hesap kesimlerinde tek yanlı olarak aidat yansıtıyor. Aidatsız kart sunulması yönündeki kanun maddesi, bankaların kendiliğinden kart hamiline aidatsız kart teklif etmesini öngörüyor. Ancak tüm bankalar tüketicinin talebini almadıkça bunu önermiyorlar ya da bu seçeneği müşterilerine sunmuyorlar.


İşte o madde:

“MADDE 31 – (1) Belirli süreli kredi sözleşmesine ilişkin bir hesap açılması ve bu hesaptan sadece kredi ile ilgili işlemler yapılması durumunda, tüketiciden bu hesaba ilişkin herhangi bir isim altında ücret veya masraf talep edilemez. Bu hesap, tüketicinin aksine yazılı talebi olmaması hâlinde kredinin ödenmesi ile kapanır.

(2) Tüketicinin açık talimatı olmaksızın, belirli süreli kredi sözleşmesi ile ilişkili bir kredili mevduat sözleşmesi yapılamaz.

(3) Kart çıkaran kuruluşlar, tüketicilere yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında ücret tahsil etmedikleri bir kredi kartı türü sunmak zorundadır.


(4) Sözleşme öncesi bilgilendirme, sözleşmenin zorunlu içeriği, kapsam dışı sözleşmeler, tüketici ile kredi verenin hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, erken ödeme, efektif yıllık faizin hesaplanması, tüketici kredilerine ilişkin reklamların zorunlu içeriği, fesih hakkının kullanılması, temerrüt, kredinin devri, bağlı kredi ile diğer hususlara ilişkin usul ve esaslar yönetmelikle belirlenir.”

KREDİ KARTI YILLIK AİDATI GERİ NASIL ALINIR?

Kredi kartını kullandığınız bankanın çağrı merkezini arayıp işlemi gerçekleştirebilir ya da bankanızın şubesine gidip dilekçeyle iade başvurusunu talep edebilirsiniz. Banka ile bu aidat geri iadesi hakkında yazılı görüşme yapan vatandaşlar aldıkları olumsuz yanıtın ardından bu yazılı belgeyi kanıt yerine gösterebiliyor. Bu belge aracılıyla tüketici mahkemesine başvuruda bulunmak ve ödenen aidat için geri ödeme talebinde bulunmak mümkün.

İADE TALEBİ OLUMSUZ İSE BU ADIMLARI TAKİP EDİN!

Dilekçe işlemi sonucunda bankadan olumsuz geri dönüş alırsanız yapacağını ilk işlem e-Devlet seçeneğiyle durumu Tüketici Hakem Heyeti'ne bildirmek olmalıdır. Tüketici Hakem Heyeti ile görüşerek de kredi kartı aidatını geri alma talebinizi iletebilirsiniz. Banka şubesinden yıllık kartın ücretini gösteren dekontu bu başvuruyu yapmadan önce edinmelisiniz. Tüketici Hakem Heyeti'ne temin ettiğiniz bu dekont ile gidip dilekçe doldurmanız gerekiyor.


 

Diğer bir başvuru yöntemi ise Türkiye Bankalar Birliği Müşteri Hakem Heyeti başvurusudur. Bunun için Türkiye Bankalar Birliği sayfasına giriş yapın. Uyarıları okumanızın ardından “Yukarıdaki bilgilendirme yazısını okudum ve kabul ediyorum.” seçeneğini işaretleyip işlemlerinize devam edin. Ardından kredi kartı aidatını geri almak istediğiniz bankayı seçin. Başvuru talebinizi ve gerekçenizi, banka başvuru tarihi, başvuruya konu olan işlemin oluştuğu tarihi kısaca belirtin. Sonrasında aşağıdaki “İlgili Bankadan Yazılı Cevap Aldınız mı?” sorusunu cevaplayıp “Devam Et” butonuna basın. Ardından banka ile iletişime geçtiğiniz halde aldığınız olumsuz geri dönüşü kanıtlayan belgeyi sisteme yükleyip kart iade talebinizi iletebilirsiniz.


 

Tüketici Mahkemesine başvuru yolunu seçip kredi kartı aidatını alabilirsiniz. İlk olarak banka ile görüşme ve aidat ödemesinin geri talep edilmesi işlemleri yapılmalıdır. Ardından olumsuz yanıt alan kişiler mahkeme sürecini başlatabilir. Kredi kartına yapılan ödemelerin dekontları ve iade talebi ile ilgili belgeler de mahkemeye sunulur. Bu belgeyi tüketici mahkemesine sunan kişiler mahkeme sürecini de başlatmış olur. Yazılan dilekçe ile beraber başvuru süreci 2 hafta içerisinde yanıtlanıyor.

DOLANDIRICILARA DİKKAT!

Özellikler kredi kartı aidatı ile ilgili şikayetlerin arttığı bu dönemde dolandırıcılar da boş durmuyor. Vatandaşların cep telefonuna gelen kredi kartı aidat iadesi mesajıyla birçok kişi tuzağa düşüyor. Dolandırıcılar, vatandaşların telefonuna kredi kartı aidat iadesi başlığı altında bir ödeme alacaklarını belirten bir mesaj göndererek, kişiyi e-devlet sistemine giriş yapmaya yönlendiriyor. Açılan e-devlet sitesi gerçek olana birebir benziyor. Bu siteye giren vatandaşlar bilgilerini girdiklerinde banka hesaplarındaki parayı, dolandırıcılara kaptırıyor. İşlemlerinizi Resmi e-devlet ekranı üzerinden ve banka çağrı merkezleri ile şubeleri aracılığıyla yapmanız gerekiyor.