Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından yapılan düzenleme ile POS cihazlarında kullanılan kağıt miktarının azaltılması hedefleniyor. Bu düzenleme kapsamında, kartlı alışveriş işlemlerinde kağıt slip almak istemeyen kart kullanıcıları, bu belgeleri dijital olarak alabilecek ve saklayabilecek.

Düzenleme, kartı çıkaran banka ile kartı işleme alan bankanın aynı olduğu durumlarda 1 Eylül 2023, farklı olduğu durumlarda ise 1 Aralık 2023 tarihlerinden itibaren uygulanmaya başlanacak.

Bu düzenleme sayesinde kağıt ve doküman kullanımı azalacak, hizmet maliyetleri düşeceği için zaman tasarrufu sağlanacak ve karbon ayak izi azaltılacak. Aynı zamanda, çevreyi koruma amacı güden yeşil ekonomiye katkı sağlanacak.

640xauto-59

Bankalar, kart kullanıcılarına 3 seçenek sunacak: "temassız işlem limitinin altında slip almak istemiyorum", "hiçbir işlemde slip almak istemiyorum" ve "tüm işlemlerimde slip almak istiyorum". Bu tercihler, bankaların mobil uygulamaları ve internet bankacılığı kanalları üzerinden yapılabilecek ve müşteriler istedikleri zaman tercihlerini değiştirebilecek.

Müşterilerin kart kullanımı sonrasında dijital slip bankacılık uygulamaları aracılığıyla anlık olarak iletilirken, son 6 ay içinde gerçekleştirilen işlemlere ait belgelere de bankacılık uygulamaları üzerinden erişilebilecek.

Uzman Dr. Oğuz: "Covid aşısı olmayanlar için kalp krizi riski artıyor" Uzman Dr. Oğuz: "Covid aşısı olmayanlar için kalp krizi riski artıyor"

Bu düzenleme ile kâğıt sliplerin elektronik ortamda düzenlenmesi sayesinde, her 1 ton slip için 17 ağaç kurtarılacak. Böylece, geri dönüşümü mümkün olmayan kâğıt sliplerin yerine dijital slip uygulaması doğaya önemli bir katkı sağlayacak.