Gün geçtikçe sayıları artan ve devletin teşvikleri ile birlikte son yıllarda binlerce kişiye ulaşan koruyucu aile kavramı, koruyucu aile olmak isteyen aileler tarafından araştırma konusu oldu. Gönüllü aile, koruyucu aile, evlatlık edinme gibi birden fazla kavramın var olması nedeniyle aileler kendilerine uygun olan hizmetin hangisi olduğunu merakla araştırıyor. Peki nedir bu koruyucu aile hizmeti?

Koruyucu aile kime denir?

Koruyucu aile; Bazı nedenler dolayısıyla biyolojik anne ve babasının yanında belli bir süre için bulunamayan çocuklarımızın kendi aile ortamlarında eğitim, bakım ve yetiştirilme sorumluluğunu kısa veya uzun süreli olarak, ücretli veya gönüllü statüde devlet denetiminde paylaşan, hissettikleri toplumsal sorumluluğu gösterebilen uygun aile ya da kişilerdir.

Gönüllü Aile ve Koruyucu Aile Arasındaki Fark Nedir?

Gönüllü aileler koruma veya bakım altında bulunan çocuklarımıza bakım kuruluşu içerisinde kendi eğitim,bilgi, beceileri dahilinde katkı sağlamaları şeklinde özetlenebilir. Gönüllü aileler, koruma altındaki çocuklarımız ile çeşitli etkinlik veya çalışmalar yürütebilirler. Bunun yanı sıra ailenin isteği doğrultusunda ve uygun görülmesi halinde çocukları resmi tatil ve özel günlerde yatılı olarak evde misafir edilebilirler.

Kimler Koruyucu Aile Olabilir ?

Evli ya da bekar herkes aşağıdaki koşulları sağladığı takdirde koruyucu anne, baba ya da aile statüsüne kavuşabilir;

-T.C. vatandaşı iseniz

-Sürekli Türkiye’de ikamet ediyorsanız

-25-65 Yaşları arasındaysanız

-En az ilkokul mezunu iseniz

-Düzenli bir gelire sahipseniz

-Çocuğun biyolojik anne-babası ya da vasisi değilseniz

Koruyucu Ailelere Ve Yerleştirilen Çocuğa Sağlanan Olanaklar Nelerdir?

-Koruyucu ailelere baktıkları her çocuk için, çocukların bakım, eğitim ve yetiştirilme harcamaları için aylık ücret ödenir.

-Özel zorlukları veya ihtiyaçları bulunan ya da engelli çocuklar için aylık bakım ücreti yüzde elli artırılarak uygulanır

-Her öğretim yılı başında eğitim masrafları karşılığı olarak bakım ücreti üç kat arttırılarak ödenir.

-Çocukların giyim masrafları için yılda iki kez bakım ücreti iki kat arttırılarak ödenir.

-Çocukların sağlık harcamaları Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu hükümleri kapsamında karşılanır.

-Yaş ve eğitim durumlarına göre çocuklara aylık olarak harçlık ödemesi yapılır.

-Bir meslek edinmek üzere kamu ya da özel kuruluşlar tarafından açılan kurslara katılacakların ücretsiz kontenjanlardan yararlanma durumları değerlendirilir, bu imkândan yararlanamayanların kurs süresince kurs bedelleri, eğitim ve öğretimlerine ilişkin etüt, kurs, yaz okulu, harç, sınav – kayıt ve servis ücretleri ile bunlara ilişkin her türlü araç gereç ve malzeme giderleri karşılanır.

-Reşit olup eğitimlerine devam eden çocukların korunma kararı uzatılarak ihtiyaçları karşılanmaya devam edilir.

-Koruyucu ailelerden, eşine veya bir yakınına bağlı olmaksızın emekliliğine esas sosyal güvencesi olmayan eşlerden birinin bir asgari ücret tutarı üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında isteğe bağlı sigortasını yaptırması ve ödeme belgesinin ibrazı halinde primleri aylık olarak ödeme ilave edilerek karşılanır.