Sağlık Bakanlığı, Covid-19 Aşısı Bilgilendirme Platformu'nda koronavirüs aşısı ile ilgili merak edilenleri yanıtladı. Koronavirüs aşısına dair en çok merak edilen 36 sorunun yanıtlandığı platforma "https://covid19asi.saglik.gov.tr" adresinden ulaşılabiliyor. Sitede koronavirüs geçirenlerin aşı olamayacağı bilgisi mevcut.

Sitede "Koronavirüs geçirdim, yine de aşı yaptırmalı mıyım?" sorusuna "Covid-19'u geçirenlerde koruyuculuk bir müddet daha devam etmektedir. Bu koruyuculuk düzeyi kişiyi bir süre daha Kovid-19'a karşı koruyacağından hastalığı geçirmiş kişiler aşı uygulanacak gruplarda değildir." şeklinde yanıt veriliyor.

Aşı sıralaması gelip randevu almak isteyen vatandaşlara "Covid-19 pandemik aşılaması için belirlenen öncelikli gruplar içerisinde yer almaktasınız. Ancak geçmişte pozitif PCR sonucunuz olması nedeniyle aşı yapılması uygun değildir" açıklaması yapılıyor.

 

Bazı koronavirüs hastalarında semptomlar oluyor ama Pcr testlerinde belirlenemiyor ve negatif çıkıyor. Doktorlarda bunun üzerine akciğer tomografisini uyguluyorlar. Eğer tutulum görüntüsü var ise tedavi protokolü uygulanıyor. Doktorlara göre Koronavirüs Covid-19 testleri arasında da en hızlı sonucu akciğer tomografisi veriyor. 

Pcr testi negatif çıkıpta akciğer tomografisi çektirdikten sonra koronavirüs geçiren vatandaşlar Covid-19 testi olabiliyor. Bunlardan biri de İstanbul'da oturan 66 yaşındaki Sebahat Özdemir. Aşı uygulamasından kendisine aşı randevusu alıyor ve gidip hastanede aşı oluyor, doktorlara daha önce koronavirüs geçirdiğini söylüyor. Doktorlarda ne zaman olduğunu soruyor 5 ay önce olduğunu söyledikten sonra aşı olmasında bir sakınca görmediklerini 5 ay geçtiği için hastalığın artık koruyucu olmadığını söyleyip aşı yapıyorlar. 

Sağlık Bakanlığı'nın sitesinde de doğal bağışıklığın ne kadar süre koruyacağı bilinmediği yazıyor.

"Kişinin bir hastalığı geçirerek kazandığı bağışıklık (doğal bağışıklık) düzeyi, geçirilen hastalığa ve kişiye göre değişir. Covid-19 etkeni SARS-CoV-2 yeni bir virüs olduğu için hastalığı geçirmekle kazanılan doğal bağışıklığın ne kadar süre koruyacağı bilinmemektedir. Ancak yürütülen bazı çalışmalar Covid-19'a karşı gelişen doğal bağışıklığın uzun süreli olmadığını göstermektedir."