Korkulan Rus general tam yetkili oldu! Washington Post 'Suriye kasabı'nı yazdı

 Ukrayna lideri Volodimir Zelenskiy, savaştan sağ salim kurtulabilmeleri için daha fazla yardım çağrısı yaptı, Rus ordusunun yeni bir saldırı için on binlerce askeri hazırladığını kaydederek "Mariupol yok edildi, on binlerce ölü var ancak buna rağmen Ruslar saldırılarını durdurmuyor" dedi. Moskova'nın büyük bir saldırı başlatacağının konuşulduğu sıralarda yapılan yeni üst düzey askeri atama gündeme oturdu. 


HERKES 'SURİYE KASABI'NA HESAP VERECEK

General Alexander Dvornikov'un atanmasından önce, tüm Rus kuvvetlerinin hesap verdiği tek bir askeri lider yoktu. Bu uyum sorunu Dvornikov'un yönetimi altında değişebilir. Rus General, Suriye'deki Rus hava operasyonlarının ilk lideri olarak görev yaptıktan sonra, Rusya'nın kritik önemdeki güney askeri bölgesini komuta etti. Rusya, Dvornikov komutasındaki her iki ihtilafta da savaş suçları işlemekle suçlanıyor. Moskova, askeri operasyonlarını Ukrayna'nın Donbas bölgesine odaklayacağını duyurmuştu. Suriye iç savaşı sırasında birliklerinin sebep olduğu yıkımdan ötürü 'Suriye kasabı' olarak bilinen Dvornikov bu bölgede de geniş deneyime sahip. 

KARANLIK ORGANİZASYON WAGNER'LE DE ÇALIŞTI


Rus general, 2015'ten beri Suriye'de faaliyet gösteren, şu anda Ukrayna'da bulunan ve karanlık bir ağ olan Rus paralı askerleri Wagner Grubu ile de daha önce çalıştı. Katar merkezli Suriye İnsan Hakları Ağı'nın yönetici direktörü Fadel Abdul Ghany, Dvornikov'un muhtemelen Suriye'de Rus hava saldırıları ile karadaki Wagner savaşçılarının koordinasyonunu yürüttüğünü söyledi.


'RUSYA KAHRAMANI' ALEKSANDR DVORNİKOV

Dvornikov, Ukrayna'nın güney ve doğusundaki birlikleri denetledi. University College London'da Rus ordusu uzmanı fahri profesör Mark Galeotti, Rusya Genelkurmay Başkanı Valery Gerasimov'un yerini almak istediğini söylediği Dvornikov için "kendi neslinin en ağır toplarından birisi" dedi. Dvornikov, Rus güçlerinin Suriyeli sivilleri, mahalleleri ve hastaneleri yaygın ve ayrım gözetmeksizin bombaladığı saldırıları denetleyen ilk Rusya komutanıydı. Dvornikov, oradaki çalışmaları nedeniyle 2016 yılında “Rusya Federasyonu kahramanı” olarak onurlandırıldı.

NEDEN ATANDI?

Rusya'nın Kiev'in banliyölerinden askerlerini çekmesinin ardından Batılı istihbarat ve savunma teşkilatları, Moskova'nın çabalarını Dvornikov'un hali hazırda görev yaptığı Ukrayna'nın güneyini ve doğusunu ele geçirmeye odakladığını söylüyor. Rusya'nın Kiev'i ve Ukrayna'nın geri kalanını ele geçirmeye yönelik ilk çabaları, Ukrayna kuvvetlerinin beklenenden daha güçlü direnişi, lojistik başarısızlıklar ve Rus askerlerinin düşük morali gibi diğer faktörler karşısında bocaladı.


'İLGİNÇ AMA ŞAŞIRTMADI'

Savaş Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan değerlendirmeye göre, kilit engeller arasında tek bir genel komutanın olmaması yer alıyor. Bu durum Rus kuvvetlerin işbirliği içinde çalışabilmesini açıkça engelliyor. Galeotti, Dvornikov'un 'yeni ve alışılmadık durumlarla başa çıkabilen biri' olarak tanındığı göz önünde bulundurulduğunda, "ilginç ama şaşırtmayan bir seçim" olduğunu söyledi.

BEYAZ SARAY: VAHŞET DOLU GEÇMİŞİ TEKERRÜR EDECEK

Beyaz Saray ulusal güvenlik danışmanı Jake Sullivan, CNN'e yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Herhangi bir generalin atanması, Rusya'nın Ukrayna'da zaten stratejik bir başarısızlıkla karşı karşıya olduğu gerçeğini ortadan kaldıramaz. Bu generalin Suriye'de sivillere karşı vahşet içeren bir özgeçmişi var. Aynı şeyi burada da bekleyebiliriz.”